HTML



Óramutató.hu

Oris, Nomos, Fortis, Sinn, Tag Heuer, Frédérique Constant, Breitling, Jaeger-LeCoultre, Ferrari, Hamilton, Vacheron Constantin, Guess, GC, Kenneth Cole, Breitling for Beintley, MEXX, Officine Panerai hírei...

Címkék

Címkefelhő

2009.11.26. 23:33 swiss watch

II. Mire ügyeljünk luxuskaróra vásárlásánál?

A sorozat belépőszintű darabokkal foglalkozó összeállításának záró része.

 

Szerkezet

Svájcban kiváló minőségű óraszerkezeteket gyártanak - ezt ugye már a gyerekek is tudják. Japán is megbízható szerkezeteket készít, ám nem mindegyik szerkezet készül azonos gondossággal. Ebben a kategóriában a svájci szerkezetek meghatározó részét az ETA, illetve a Ronda szállítja - utóbbi értelemszerűen elsősorban, de nem kizárólagosan a kvarcokat. A japán kvarcszerkezetek olyan márkáktól jönnek, mint a Seiko, a Citizen és a Casio. Szerkezeteket természetesen nem csak ebben a két országban állítanak elő, de már ebben a kategóriában is lehetőség szerint törekedjünk arra, hogy a szerkezet e két ország valamelyikéből származzon. Ha nem is mindig minőségi okokból, de általában ajánlatos kerülni a kínai szerkezeteket. Általánosságban megállapítható, hogy a japán szerkezetek lehetőségeit legteljesebben a japán órák tudják kiaknázni, ettől függetlenül azonban sok japán szerkezettel (elsősorban a Citizenhez tartozó Miyotával) találkozhatunk nem japán órákban is. Végezetül pedig az örök kérdés: kvarc vagy mechanikus mellett döntsünk. Mindkettő mellett számos érvet lehet felsorolni, ugyanakkor a mechanikusokat szinte mindig drágábban adják, és legjobb esetben is csak alapmodellek, értsd, komplikáció nélküliek közül választhatunk.

Az ETA egyik alap automata kalibere

Jelzett alkotóelemek

Sokat elárul egy óráról, ha megvizsgáljuk, mely elemein található (márka)jelzés. Alapvetően négy helyen érdemes keresgélni, ahol a munkájára kellően büszke gyártó feltünteti nevét és/vagy logóját. A legnyilvánvalóbb a számlap, ezt követik sorban a hátlap, a korona és a zár; a jelzett korona elnevezés innen származik. A kivitelezés módjára több eljárás is ismert. A legtöbbször a lézergravírozás valamely fajtáját alkalmazzák, valamivel költségesebb eljárás a marás, illetve a kidomborodó logó vagy márkanév használata. A jelzés nélküli koronák és zárak esetében teljesen egyértelmű, hogy azok valamely raktárból kerültek egyenesen az órához, és semmilyen tekintetben sem tartoznak a márkához, mondhatni, idegen testek.

Zár a fémszíjon

Egyszerűbb darabok esetében a fémszíj zárja csak egyetlen egy helyen rögzül. Érdemes azonban olyan fémszíj után nézni, amely legalább két helyen rögzít. Az ilyen zárak elsőször szinte ugyanúgy záródnak, mint a legegyszerűbbek, második lépésben azonban egy kis fület is ráhajtunk még. Az egészet még egy nyomógombbal is meg lehet "bolondítani", így már három zárnak kell csődöt mondania ahhoz, hogy kinyíljon a fémszíj zsanérzárja - ez pedig már-már az elképzelhetetlenség határát súrolja. A lényeg azonban, hogy fémszíjas óra vásárlásakor igyekezzünk olyat választani, amely akkor is biztosan csuklónkon tartja az óránkat, ha kezünket ökölbe szorítva, azt rázva magyarázunk a pesti forgalomban, vagy ha egy véletlen ütést kell elviselni.

Egyszerű zsanérzár, viszont a szíj méret könnyen növelhető, ha ruhadarabon, pl. közvetlenül a  búvárruhán akarjuk viselni

Súly

Az óra súlya egy igazi árokásó téma. Sokan kedvelik a nehéz darabokat, mások pedig inkább valami igazán könnyű modellre vágynak. Az óraiparban a titán használata egyre inkább elterjedt, de újítások itt is a felső szegmensből szivárognak lefelé. A belépőszinten egyelőre nem jellemzőek a titán modellek, ha igen, akkor árban szinte biztosan a középkategória alsó határát súrolják, vagy, ami még rosszabb, nem megfelelő minőségűek (az 5. minőségi osztály az, amit titánból szeretnénk). A súly ebben a kategóriában sokszor a jó minőség jele is lehet, azaz valószínűleg egy szálcsiszolt vagy szépen polírozott, rozsdamentes acélból (316L) készített óra tűnik a legjobb választásnak. Érdemes tehát tenyerünkben érzésre megmérni a kiválasztott darab súlyát.

Egy kiválasztott órának nem feltétlenül kell mindegyik szempontnak tökéletesen eleget tenni. Lehet kompromisszumokat kötni, és a hátrányos jellemzőket körültekintő viselet mellett ellensúlyozni lehet. Ha már kiadtunk egy többé-kevésbé jelentős összeget óránkra, akkor érdemes kellően gondoskodni is róla, hogy sokáig lelhessük benne örömünket. Szerkezettől és használattól függően érdemes rendszeresen (másféltől ötévente) szervizbe vinni, hogy a szükséges karbantartási munkákat (elem csere, olajozás, tömítések cseréje) el lehessen végezni. Ha óránkat viselve rendszeresen fürdünk, úszunk vagy sportolunk, akkor egyszerű otthoni eszközökkel is érdemes néhány havonta tisztítani a felületeket.

 

I. Mire ügyeljünk luxuskaróra vásárlásánál?

49 komment

Címkék: óramutató kronográf


A bejegyzés trackback címe:

https://oramutato.blog.hu/api/trackback/id/tr721555278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Iustizmord 2009.11.27. 14:10:45

arra vigyázzunk hogy legyen a bankkártyánkon annyi pénz. enélkül célszerűtlen luxuskarórát keresni.

yuriclear 2009.11.27. 15:32:27

luxusóra vásárlásnál (Breitling pl.)inkább arra vigyázzunk, hogy ne kerüljön többe tíz rugónál, különben hátunkon légi közlekedést lehetövé tevö szervek fejlödhetnek

georg 48 2009.11.27. 16:22:31

Piszokul vigyáztam a luxusóra vásárlásomnál, 1967-ben.
Ha jól emlékszem, a mezőtúri laktanya kantinjában vettem a népszerü Pobeda órát. Lehetett vagy 300 Ft.
Nagyon figyeltem a művi kidolgozásra, jól átnéztem az aranyozott baromságokra, meg a lófasz mütyürkékre.
A francba: elfelejtettem törölgetni vagy 35 éve! De jár még mindíg szerencsétlen! Csak fel kell néha húzni.

registraal 2009.11.27. 16:39:40

Arra vigyázzunk, hogy azért az időt is mutassa és nem csak kétszer egy nap legyen pontos.

A tescoban lehet venni 300 forintért olyat ami 16 zenélős !
Na erre varjatok gombot !
:-)

Egyébként érdekes a poszt, köcke !

registraal 2009.11.27. 16:41:02

Egyébként Penge Borisz megmondta:
- A súly a megbízhatóság jele! Ha nem működik, még mindíg lehet vele ütni !

"blöff"

panemetcircenses 2009.11.27. 16:41:55

értem én, hogy a proliknak fáj, ha szembesítik őket önmaguk szerencsétlenségével (érdemes megfigyelni, hogy ez az emberfajta lesz mindig nagyon ideges, vagy próbálja kissebbségi érzését cinizmussal leplezni, ha egy ilyen vagy ehhez hasonló téma kerül terítékre...), csak azt nem, hogy akkor minek olvassák ezeket a bejegyzéseket. a luxusórákat eddig sem nekik gyártották, és ezek után sem nekik fogják.

Szűcslaci 2009.11.27. 17:01:14

Először is - már az én véleményem szerint - óra csak az, ami mechanikus. Lehetőleg automata. Seiko 5 kizárva - az egy retek. Ahogy a Longines-t is kerülöm már. ( Órabuzi vagyok, van 8 darabom - márkákat nem írok most) Ha a kirakatban levő óra jár - akkor az engem már nem is érdekel - az valami computer. Mármint hogy kvarc. Egy óra az "ketyeg" Méghozzá gyönyörű, dallamos, pengő hangon. Egy jó óra. Egy jó óra szép is - és a szép óra is általában jó. Egy márkás - itt is citált- óra lebontott hátlappal magában hordoz mindent, amit mechanika terén elért az emberiség. És az a bonyolult, kifinomult szerkezet ott lüktet a csuklón, másodpercenként akár 5-8 pulzálással ( az anker szerkezet), karlendítésnél megérezni benne a röpsúly elmozdulását ......nem a gyártó személye az érdekes, hanem a produktum maga. Ha nagyítóval megnézed és látod a finoman kidolgozott tengelyeket, a rubin csapágyakat, a zafír üveg kékes csillogását, a nemesacél csapágyházakat, a wolfram röpsúlyt - ez a szépség egy órában, nem az hogy hány muzsikás, meg világidő, meg blutooth.

pandacsökiboborján 2009.11.27. 17:11:27

Egy komoly embernek nincs szüksége órára, a partnerei úgyis megvárják.

civistroll 2009.11.27. 17:13:57

Engem kissé zavar, hogy nagy divatcégeket(dior, gucci) egy lapon említik a többiekkel.
Azok max. divatkiegészítők.
@Szűcslaci:
Nem tudom mi bajod a Longines-el, én meg vagyok vele elégedve.
Más: Szerettem volna Egy TagHeuer Monacot, de lebeszéltek róla, mert plexi védi, és karcolódni tud, ezért átpártoltam egy aquaracer-re(44mm,dupla naptáras automata).
Eddig jók a tapasztalataim, az első órám, amit még itthon is viselek...

Megint más: szerintem a luxus karórák egy "emelettel" feljebb vannak(Panerai Rolex, Patek, Lange&Söhne stb.)

Buzzword 2009.11.27. 17:15:30

Abszolút laikus vagyok a témában - bár a buta, irigy teszkó gazdaságos felhasználók kommentjeihez képest remélem értelmes a kérdésem: Miért hiányoznak a cikkből a ruszki darabok? Belépő szinten (<100k) a Poljot elég jó alternatíva szerintem, a nagyoktól másolnak évtizedek óta :)

midnight coder 2009.11.27. 17:15:54

@Szűcslaci: Én viszont pont fordítva vagyok ezzel. Számomra ezek a mechanikus órák valami olyasminek tűnnek mint a gőzautó. Ami lehet szép, érdekes de valahogy inkább benzinessel járok. De egyet biztosan nem vennék: mechanikus kvarcot. Egy óra vagy legyen kvarcóra annak minden előnyével, vagy legyen mechanikus de akkor ne legyen benne elem.

Paulybird 2009.11.27. 17:49:48

Egy ismerősömön láttam egy olyan órát, amire azt mondtam, hogy na, egy ilyet talán még én is elfogadnék.

Nem tudom, milyen márka lehetett, ha minden igaz nem is volt valami különösebben drága luxusóra, százezer forint alatti nagyságrend rémlik az árára.

Annyi trüváj volt benne, hogy nem volt számlapja, hanem az üveg alatt közvetlenül a mechanikát láttad, pici fogaskerkeket, röpsúlyt, a drágakőcsapágyakat.

Ha majd kibaszott gazdag leszek, és megváltozik az a szokásom, hogy nem hordok ékszert, akkor majd csináltatok valami hasonlót egy híres órásmesterrel :)

indapass90210 2009.11.27. 18:10:06

@Paulybird: az óra nem is ékszer, sokkal több annál :)

különvélemény 2009.11.27. 18:13:03

Breitling Bentley Mulliner Tourbillon

www.breitlingforbentley.com/en/modeles/serie_motors/bentley_mulliner_tourbillon/bentley-mulliner-tourbillon_0-9

Ennél xarabbat semmi értelme venni, különben kinéznek az ultrasznob klubból.
Az sem számít, hogy annyiba kerül, mint az autó, amihez gyártották.

:P

Kyuzo 2009.11.27. 18:16:09

@Szűcslaci:
modoros blogra veled!!!

indapass90210 2009.11.27. 18:17:40

@különvélemény: ilyen cuccokat 100-200 USD körül lehet venni az interneten. Egész jó minőségben :)

LegjobbVagyok · http://legjobbvagyok.hu 2009.11.27. 18:19:23

Az én nagy álmom egy fullskeleton. Láttam az ebay-en párat, 50000 és 1 milla között... Már spórolok rá:)

különvélemény 2009.11.27. 18:19:53

@Dövan:

Szerintem ezt pontos, igényes replikába megcsinálni, már a kínaiaknak is meghaladja az általad felvázolt értékhatárt.
:)

különvélemény 2009.11.27. 18:22:49

@különvélemény:
már=még
replikába=replikában

Törni magyar, árulni occó óra! :D

különvélemény 2009.11.27. 18:25:29

@SárgaEminenciás_sargacsik.hu:

ebayen órát venni nem tartozik a tuti befektetések közé.

:)

Szűcslaci 2009.11.27. 18:32:13

@civistroll:
2 db Longines ment tönkre nálam - ha kaptam volna ajándékba, nem is zavarna, de vettem őket. Javítják - megy egy hétig, majd megáll. Pöckölgetés- elindul - majd egy nap múlva megáll. Na, ilyen automatám van nekem Longines-ben. Valahol az egyik széfben van, lusta vagyok megnézni a pontos típusát. Az egyik az nagyon lapos - ezért is vettem, a másik meg szép. De egyik sem jó. Lehet, hogy csak pechem volt velük, de a bizalmam oda lett.

@midnight coder:
Az a jó, hogy nem vagyunk egyformák. Semmi bajom azokkal, akik a kvarcórát szeretik, preferálják. Csak nekem nem kéne. bezzeg gyerekkoromban, két hónapig sírtam egy kavarcóráért - akkor még olyanok voltak, hogy egy gombot meg kellett rajtuk nyomni és akkor pirossal/zölddel kiírta az időt az egyébként hótfekete plexilapra. fater Kuwaitban dolgozott, na ő hozott egyet. Annyit fogyasztot, mint ma egy vasaló - de én nagyon büszkén hordtam.

@Kyuzo:
Aztám mé'? Zavarlak? Ki vagy te itt, házmester?

2009.11.27. 19:44:09

II. Mire ügyeljünk luxuskaróra vásárlásánál? - hogy ne vedd +

hapcibenő (törölt) 2009.11.27. 20:04:48

nekem egy lassan 10 éves Omega Constellation órám van, gyöngyház számlappal, arany szíjjal. egyszerűen imádom, gyönyörű (ja, nő vagyok:o)), baromi pontos és örök darab.

min 2009.11.27. 20:11:01

@Szűcslaci: A kvarc is ketyeg csak jobban kell fülelni:-) Ja és a kvarc nem egyenlő a komjúterrel

the dragon (törölt) · http://rajottem.blog.hu 2009.11.27. 20:14:37

Szerintem meg arra ügyeljünk, hogy a 0,5-1,5 milliós kategóriában (ennél olcsóbbat a csórók, drágábbat a hímringyók vesznek) Breitlinget, - ha nagyon perverzek vagyunk, Jaeger-LeCoultret - vegyünk, mert a többi gyártó mostanság nagyon csúnya példányokkal rukkol elő.

Blogerovac 2009.11.27. 20:33:22

Nem az igazi az idő rabságában élni.

De az óra, mint időmérő léte is kérdéses, amióta több mobiltelefon van az országban, mint ahány ember és mind mutatja az időt :)

Ja, hogy luxuscikk. Akkor legyen karkötő. Mondjuk az szerintem sem férfias, de hát ezt mindenki döntse el maga.

OM617.912 2009.11.27. 20:39:26

szernitem csak kevesen engedhetik meg ÚÚJJ luxusóra vásárlását.
De mivel itthol nincs órakultúra - hasonlóan egyéb más finom szivar, táska, oldtimer, bor stb., hez - ezért az emberek nem vesznek órát, vagy gagyit, vagy cikizik.
DE! Ott a VINTAGE óra! Egy 1967-es Tudor Submarinert, egy '74-es Omega Speedmastert egy '81-es Heuer Montrealt vagy az olcsóbb klón Eterna, Nivada, Lejour fém, mechanikus, fantasztikus kortalan dizájnú óráit 'mindenki' megengedhetné magának az új Plazma TV helyett...

Kultúra, ennyi..

ViewSonic 2009.11.27. 20:48:15

tudna valaki segiteni? aki igazan ert az orakhoz. vettem jopar eve egy elegge draga orat, de a nevet nem talalom az interneten, egyszeruen nem dob ra a google talalatot. erdekelne hogy mit is vettem, mit erhet az ora igazabol.

attila1 (törölt) 2009.11.27. 21:14:51

ha órát akarnék venni, az kábé ilyen lenne:

www.meistersinger.hu/index.php?page=show/index160

drága órán mindenféle extra kütyü közönségesnek tűnik. Ha jobban meggondolom, az olcsón is.

Szűcslaci 2009.11.27. 22:36:14

@ViewSonic:
Azért áruld el a nevét, mert sok olyan név létezik, amire a gugli nem dob semmit.

@min:
A kvarc nem ketyeg. Az analóg kvarcóra mutatója odébszökken, meg arrébbsmodrog - de nem ketyeg. Ketyegést az ankerkerék művel - az meg abban nincs.
Komputer - nos, hogy az az, vagy sem: van benne egy kvarc oszcillátor - először is ettől jön a neve, nem a kijelzőjétől. az pl. rezeg 2000000/mp-cel, azt egy elektronika leosztja a lehető legközelebb az 1/1 mp-hez. Szóval közelebb áll a komputerhez, mint egy klasszikus órához.

@Blogerovac: Igen érdekes lenne, ha egy üzletember a mobilján nézegetné az időt. A másik undormány, mikor versenypály mellett valaki mobillal méri az időt.

PanelProli 2009.11.27. 22:51:06

@Szűcslaci: Igen, egy bizniszmennek elengedhetetlen a flancos óra a feladatai elvégzéséhez!

Pont úgy, mint egy p.színésznőnek a szilikonmell, a kisebbségi neppereknek meg a kilós fuksz...

Anélkül nem hitelesek, ugyebár :-)))

csatoimi 2009.11.27. 23:19:25

Ha ora, akkor az legyen Patek Philippe. Ahogy a reklamja is mondja: Egy Patekot soha nem magadnak veszel, pusztan orzod a kovetkezo nemzedekeknek.

ViewSonic 2009.11.27. 23:23:07

@Szűcslaci: ahh bocs, csak a lenyeget felejtettem ki :) szal ez egy girarducci. ha ez valakinek mond valamit...

blasted 2009.11.28. 00:45:51

meg arra is ugyeljunk hogy az ilyen semmitmondo loszar cikkeket ne olvassunk vegig. felteve ha nem vagyunk degeneralt sznob parasztok akikre raszakadt a della es most hirtelen probaljak kicsit kepezni magukat hogy hozzaertokkent tunjenek fol olcsojanos haveri korben

C10H12O6 2009.11.28. 01:01:54

hxxp://waveceptor.casio.com/
Amikor megkapja a jelet egy igazi atomórától.
Ahogy a kis céziumatom remegeséhez igazodik a kis teste neki naponta.
Na ez a pontosság apukáim.
Tud valaki ennél pontosabbat?
http://hu.wikipedia.org/wiki/Atomóra

Szűcslaci 2009.11.28. 07:57:36

@ViewSonic:
A Girarducci egy franchise név, az utolsó bérlője az Itraco & Cie SA - vagy Itraco Uhren AG volt. Annak is van már vagy tíz éve.

@PanelProli:
Így is gondolhatod. Bizonyos körökben a tisztességes öltözék, ékszerek, báregyéb utal arra az anyagi jólétre - így a szóban forgó úriember/úrihölgy vállalkozásának anyagi hátterére - mely tudatában alkalmasnak találtathat üzletkötésre. Míg más kultúrkörökben ezeknek a helyettesítője a borvirágos orr, a hiányos fogazat, a tetoválások, stb. Nem tudom, miért kell fikázni - ha senki sem venne drága luxuscikket, akkor azok nyilván megszűnnének - tehát automatikusan a következő szint lenne kinevezve drága luxuscikknek. Amit persze senki sem venne, így megszűnne. Végül semmi sem lenne.

szkepi 2009.11.28. 08:56:07

sztem a panerai nem tartozik anagyok közé. rettentően tetszik, vágyom is rá, de sosem lesz IWC, Rolex, patek.
nekem titan iwcm van

Callidus 2009.11.28. 09:26:00

Az oramania egy olyan szubkultura amit kevesen engedhetnek meg maguknak.
Epp ezert keseredik meg a szajizuk.

Igenis szukseg van ezekre a csodalatos szerkezetekre es azokra akik imadjak ezeket. Nelkuluk szurkebb lenne a vilag.

Kedves panelproli, igenis egy "businessman" nek az oraja is szamit. Ahogy neked is szamit a zako, ha porszivot adsz el. Melegitoben nehezebben menne a bizalomepites.

ViewSonic 2009.11.28. 09:27:50

@Szűcslaci: és ér valamit? ez egy aranyozott óra, valami kövekkel a négy sarkában, a számlap, és az óraszerkezet is aranyozott, nemcsak a szíja. a hátlap meg üveg, látszik a szerkezet. nem lehet felhúzni, ahogy mozogsz vele az tartja életben. ér ez valamit, vagy ez a gagyi kategória, és átvertek?

Netszamuráj 2009.11.28. 10:35:15

Az íráshoz fűzött kommentek egy részét olvasva sajnos nem bírom ki, hogy ne ragadtassam el magamat. Teringettét, hát miért nem lehet megérteni, hogy bizonyos köröknek igen is fontos dolog az óra minősége, márkája, de legfőképpen az ára! Ezekben a körökben nem lehet megjelenni Patek Philippe, Bentley, vagy gyémánt péniszgyűrű nélkül. Ha véletlenül egy Casio órával, Volkswagen Golffal vagy réz falloszgyűrűvel felszerelkezve jelenne meg az ember, azonnal kinéznék maguk közül a fent említett körök. Ugyanis látnák, hogy túl racionális döntést hozott, tehát nem lehet igazán gazdag. Hiszen az utóbbi eszközök is ugyanúgy ellátják a feladatukat, mint az előzők, de túl racionálisak. Az igazán gazdag, sikeres ember képes irracionális döntést hozni, és olyan tárgyakat vásárolni, amelyek pontosan ugyanazt a funkciót látják el, mint gazdaságosabb társaik, ellenben sokkal drágábbak.

Természetesen a kör tagjai ezt sosem ismernék be, hanem egymás között is heves vitákat folytatnak a Patek Philippe vagy Rolex elsőségéről, hangsúlyozva az általuk favorizált márka erősségeit. Biztosan sokan közülük tisztában vannak a márkapozícionálás fogalmával, azonban saját preferenciáik tekintetében ezt nem ismerik fel vagy nem ismerik el.

Azt kellene megérteni a Liszt Ferenc téri éttermekbe járó kisépnzű embereknek, hogy nem azért megy valaki a Spoon-ba, mert ott ízletes ételeket és nagy adagokat szolgálnak fel. Aki ilyenre vágyik, az menjen valami közepes árszintű étterembe. Oda azért mennek az emberek, mert az irgalmatlan nagy tányéron felszolgált mini adagok mellet, pocsék ár/érték arány mellett ismét bizonyságot lehet tenni az irracionalitásról. És erre csak az igazán kifinomult, kulturált emberek képesek.

Esetleg még szóba jöhetnek a sznobok, de ezen a fórumon olyanok biztosan nincsenek...

Chewbaca · http://pallas70.hu/tanfolyam/merlegkepes-konyvelo-tanfolyam.php 2009.11.28. 12:25:18

ennyi mindenre figyelni kell? hát ha ennyire bonyolult akkor inkább maradok a gyagyi óráknál és elköltöm valami másra azt a párszázezret...persze csak emiatt!

Szűcslaci 2009.11.28. 15:16:51

@ViewSonic:
Magát az eszközt nem ismerem - de a Kínában gyártott automata óramásolatok nagy részének üveglapos a hátulja. S mint tudjuk, a kínai elvtársakat nem sok minde tartja vissza, ha márkanevet kel vésni vagy gravírozni nagy tételben bármire - legyen az Breitling óra, vagy Pershing rakéta. De egy jó kínai másolat semmivel sem rosszabb, mint egy franchise termék - ahol csak a név az eredeti, a kalibert azt úgyanúgy Kínából szerezték be - vagy ami még roszabb, a Seikotól. Vidd el óráshoz, meg lehet csinálni. Mindent meg lehet csinálni - kérdés, hogy megéri-e. Ha neked tetszik, vagy emlék fűz hozzá, akkor tégy így.

@Netszamuráj:
Remélem, hogy következetes vagy. Tudd meg, hogy egy kövér, rusnya, büdös nő is teljesen funkcionális - sznobság lenne szépet, karcsút, üdét választani, randikba ölni a pénzt, mikor retkes dagadékot ingyen is kaphatsz. Legelni is jobb, mintsem kajára költeni - oly sok állat így tesz, hogy annyian nem tévedhetnek. Természetesen a szalmazsák sem különb, mint egy Cardo matrac. Az ágyékkötő funkcionalitását gondolom már élvezed is. Az esztétika is szempont, ugye, csak az utolsó.

registraal 2009.11.28. 15:25:58

Látom ízlése van pár embernek, csak humora nincs... :-(

ViewSonic 2009.11.28. 15:39:51

@Szűcslaci: nem, nem értem amit mondasz. miért kéne óráshoz vinni? nem írtam h nem működik, azt se hogy kínai lenne. Ezt egy óravásáron vettem jópár éve, eléggé drágán, megnézettem a vásárt szervező szakértővel, és azt mondta hogy megéri. csak azóta semmit nem tudok róla. semmi nem utal arra, hogy ez egy kínai dolog lenne, sokkal jobban minden arra utal, hogy svájci gyártmány.

Szűcslaci 2009.11.28. 18:32:47

@ViewSonic:

Bocsi, most én tévedtem el. Azt hittem hibája van. A kínai vonalat meg azért írtam, mert emlegetted az üveges hátlapot - erről ez (is) jutott eszembe. Márminthogy alkatrész bázis gyanánt. Igen, ez egy svájci brand név, amit az említett cég bérelt ki. De jelenleg nem aktívak - ezen a néven.

ViewSonic 2009.11.28. 18:53:03

@Szűcslaci: hogyan lehetne megtudni hogy mennyit ér?

Szűcslaci 2009.11.28. 22:41:07

@ViewSonic:
Beviszed egy óráshoz, megmutatod neki és előadod: ebből neked kettő darab volt - a másik a feleségedé/anyukádé/bárkidé. De a tied elveszett és feltétlen pótolni kéne. Ekkor megtudod, mennyiért tudnál venni. Az eladási ár a fizetőképes kereslettől függ.
süti beállítások módosítása