HTML

Óramutató.hu

Oris, Nomos, Fortis, Sinn, Tag Heuer, Frédérique Constant, Breitling, Jaeger-LeCoultre, Ferrari, Hamilton, Vacheron Constantin, Guess, GC, Kenneth Cole, Breitling for Beintley, MEXX, Officine Panerai hírei...

Címkék

Címkefelhő

2010.03.17. 08:47 swiss watch

Kaliber a Cartier-től

számítani, idén mutatkozik be ugyanis a Calibre kollekció. Bár a közelmúltban néhány valóban figyelemre méltó, komplikált darabot mutattak be, ezeket aligha fogják nagy tételben a piacra dobni. A Calibre kollekció darabjaira azonban kedvező árfekvésüknek borítékolhatóan nem ez a sors vár majd.

Ahogy azt a kollekció neve is sejtetni engedi, az órába a Cartier házon belül fejlesztett és készített manufaktúra szerkezete kerül. Így tehát az elsősorban ékszereiről ismert márka immár az órákban a műszaki vívmányokat keresőknek is tud a kedvére tenni, amelyhez persze az egyik legismertebb francia eredetű luxusmárka könnyen felismerhető stílusa is társul. A Calibre kalibere az 1904 MC-re hallgat. Ez a névválasztás bizonyítja talán a legjobban, hogy a Cartier milyen reményeket is fűz ehhez a kaliberhez. A szám ugyanis egy évszámra utal, méghozzá arra, amikor a Cartier elkészítette az egykori tulajdonosok barátjának számító Alberto Santos Dumontnak az első karórát. Az új kaliber automata, két rugóházas, 48 órás járástartalékkal bír és másodpercstoppos. A kerámia csapágyban nyugvó rotor mindkét irányban történő mozgásával képes felhúzni a rugókat. Könnyen lehet, hogy ez a kaliber a Cartier egyik alapkalibere lesz, és továbbfejlesztésével számos komplikációt ki fog szolgálni, erről azonban egyelőre hallgatnak.

Az új kollekciónak névválasztása persze egy kicsit furcsának tűnhet, ugyanakkor illeszkedik a márka névadási szokásaihoz. Az egyszerű, tisztán csengő név pedig náluk legalább annyira fontos, mint az, hogy kellően elegáns legyen. Hasonló állítható a Calibre kollekció darabjainak külsejéről, de márka óráinak javarészéről is. Sokszor elsőre akár szokványosnak is tűnhet, ám a forma kisugárzása révén valahogy mégis belefészkeli magát a szemlélő fejébe. Ott pedig munkának lát, és egyszer csak el kezd az illető szívéhez nőni. A Calibre tehát valószínűleg nem megjelenésekor lesz átütő siker, de néhány éven múlva könnyen elképzelhető, hogy sokan nem fogják érteni, miért nem tolongtak érte már a bemutatásakor.

A tok átmérője markáns 42 milliméter és három változatban készül: rozsdamentes acél, 18 karátos vörösarany, illetve a kettő kombinációjából, ahol csak a lünneta anyag az arany. A tok kialakítása révén az említett átmérőnél nagyobbnak tűnik, amire a számlap is rásegít. Szintén hasonló esztétikai funkciót lát el a méretes koronavédő, amelyet ugyan süllyesztett, de mégis látható csavarokkal rögzítettek a tokhoz. Ezt a megoldást egyébként számos férfiaknak szánt Cartier kiegészítőkről illetve órákról már ismerjük. Ahogy látható a felületek nagy része szálcsiszolt, az élek azonban polírozottak, persze egy ilyen kategóriájú órától ez el is várható. A tok egésze egyébként egyszerűnek tűnik, de nagyon sok munka ment apró részletekbe, hogy az egyszerűség ne primitívségnek tűnjön, hanem Antoine de Saint Exupéry szellemében tökéletes legyen. (Il semble que la perfection soit atteinte non quand il n´y a plus rien à ajouter, mais quand il n´y a plus rien à retrancher - A tökéletességet nem akkor érjük el, amikor már nincs mit hozzáadni, hanem amikor már nincs mit elvenni.) A fülek például kellően szélesek és íveltek ahhoz, hogy a tok kényelmesen feküdjön föl. Természetesen nem hiányozhat a Cartier névjegyének tekinthető, jól ismert, kőberakású – jelen esetben zafír - hatszögű korona sem.

Hasonló gondossággal jártak el a számlap megalkotásakor is. Itt egyébként három változat - fekete, ezüst és barna – közül lehet választani. Jóformán a tok tükröződésének is értelmezhetjük, amely elsősorban a koronavédő ívét követő dátumablaknak köszönhető. A Cartier órákat ismerőknek talán feltűnt, hogy a mutatók terén is egy újítással találkozhatunk: ezek ugyanis nem kékítettek, cserébe viszont lumineszcensek. A központból a peremre kitekintve egy recézett gyűrűt találunk. Ez kizárólag esztétikai funkciót tölt be, és feladata annyiból áll, hogy a koronavédőt tartó csavarokkal együtt az órát egyértelműen az erősebbik nemhez kösse. A számlapon a markáns római 12-es a harmónia jegyében a hat órában lévő kismásodpercet ellensúlyozza. Részben ennek a segédszámlapnak köszönhető, hogy a számlap alsó részében csak indexeket találunk, míg kilenctől három óráig már elférnek a római számok (bár a hármasnál azért kompromisszumot kellett kötni). A térhatás elérése érdekében az indexek és számok sávja koncentrikus körökből álló mintát kapott, amelyből azok szigetként állnak ki. Ezektől kintebb egy percskálát is kapunk négy lumineszcens ponttal, elősegítve így a leolvasást. Az óra egésze, amellett persze hogy előkelő, inkább egyfajta lépés a markánsabb, dinamikusabb életérzés felé, és így üde foltnak tűnik a néha-néha ódonnak tűnő klasszikus Cartier darabok között.

A Cartier Calibre kollekció tehát így egyértelműen egy sokkal szélesebb réteget kíván megszólítani, egyszerre nyitva az új külsővel, az új szerkezettel, és a méretgazdaságosság miatt a kedvezőbb árral. Ez persze alapvetően a Cartier-hez mérve nevezhető csak kedvezőnek, az óra ár szempontból mindenképpen a középkategória felső határát súrolja, és ez csak az acél változatra igaz. Ismervén a Cartier változatosság iránti lelkesedését, elmondható, hogy valószínűleg nem kell sokat várni arra, hogy mind a tokok, mind a számlapok terén bővüljön a választék.

ITT KAPHATÓAK BUDAPESTEN Cartier ÓRÁK
Itt kaphatóak Cartier órák

Magyar nyelvű Cartier honlap linkje

 

Szólj hozzá!

Címkék: cartier óramutató watch de luxe


A bejegyzés trackback címe:

https://oramutato.blog.hu/api/trackback/id/tr851846238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása