HTML

Óramutató.hu

Oris, Nomos, Fortis, Sinn, Tag Heuer, Frédérique Constant, Breitling, Jaeger-LeCoultre, Ferrari, Hamilton, Vacheron Constantin, Guess, GC, Kenneth Cole, Breitling for Beintley, MEXX, Officine Panerai hírei...

Címkék

Címkefelhő

2010.03.14. 20:35 swiss watch

Gőzmozdony a csuklón

Ha a Hamilton múltja kerül szóba, úgy a második világháborúban betöltött szerepe miatt szinte mindenkinek a klasszikus katonai órák jutnak eszébe. A márka azonban jóval előbb, még a XIX-XX. század fordulóján tette le a névjegyét, amikor is számos amerikai vasúttársaságot látott el zsebórákkal, amelyek pontosságuk és megbízhatóságuk révén nagyban hozzájárultak a biztonság növeléséhez. A vasút azonban csak a XIX. században számított a haladás jelképének, helyét a XX-ban a repülés vette át, vasútszerelmesek azonban ma is vannak, őket pedig meglehetősen kevés márka szolgálja ki. A Hamiltont pedig már csak a múltja is kötelezi.

Az automata kronográf egyből egy új kollekció első darabja, amely kollekciót kevésbé meglepő módon RailRoadnak, Vasútnak hívnak majd. A kronográf a 46 milliméteres átmérőjével a legnagyobb darab lesz. Az egykori Hamilton vasúti órák mind – már-már - klasszikus megjelenésű zsebórák voltak, ezek vonásai közül azonban sajnos semmi sem került át az új karórára. Persze nem feltétlenül kell követni a régmúlt vonalait, abból kiindulva újat is lehet alkotni. A RailRoad kollekció kronográfja acélosan fekete megjelenésével a nagy teljesítményű gőzmozdonyok világát eleveníti meg, tipográfiája és formanyelve pedig egyenesen a jelenbe hozza azokat, mintha soha nem is járt volna el fölöttük az idő. Ennél nagyobb hízelgés aligha kell egy vasútbarátnak.

A híres vasutas zsebórák egyike

Az esztétika azonban részben sajnos a funkcionalitás rovására ment. A sötét számlapon az antracit indexeket még csak észre lehet venni, azonban ez már csak jóindulattal mondható el a kismásodpercről  és a központba elhelyezett spirálos tachiméter skáláról. A helyzet a mutatók terén is hasonló. A két vastagabb mutató világos hegye nagy segítség, ahogy a tizenkét órában lévő perc-, illetve a hatban elhelyezett óraösszegző fényes kerete is. A két másodpercmutatóval azonban már más a helyzet. Elismerés jár azonban a három órában lévő dátumablak fölé helyezett nagyítóért. Ne feledjük, egy eleve nagy, 46 milliméteres darabbal van dolgunk. Ilyen méreteknél ritkán használják ezt a megoldást, azonban a fekete uralkodó színe miatt itt előnyös.

A Swatch csoport tagjaként az órába értelemszerűen ETA kaliber került, abból is a részben újnak számító Valgranges A07.211. Ez ugye napjaink legelterjedtebb svájci kronográf kaliberének, a 7750-nek jelentéktelen apróságoktól eltekintve alapvetően csak méretében nyújtott mása. Forgalomban csupán néhány éve van, így erről messzemenő tapasztalatokat levonni nem lehet - legfeljebb annyit, hogy a nagyobb méret miatt talán valamivel egyszerűbb lesz a szervizelhetősége, mint az ebből a szempontból nem éppen népszerű 7750-é.

A vákuumplazma eljárással feketített Hamilton RailRoad Automatic Chronograph-hoz kizárólag fekete bőrszíj jár, az aranyozott, illetve polírozott acéltokos változatok esetében azonban nagyobb lesz a választék. A RailRoad kollekció első darabjait az idei bázeli vásáron mutatják be, a boltokba a nyár folyamán kerülhetnek.

ITT KAPHATÓAK Hamitlon ÓRÁK BUDAPESTEN
Itt kaphatóak a Hamilton órák

Hamilton hivatalos honlapja

Szólj hozzá!

Címkék: hamilton óramutató kronográf miracolo


A bejegyzés trackback címe:

https://oramutato.blog.hu/api/trackback/id/tr591839692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása