HTML



Óramutató.hu

Oris, Nomos, Fortis, Sinn, Tag Heuer, Frédérique Constant, Breitling, Jaeger-LeCoultre, Ferrari, Hamilton, Vacheron Constantin, Guess, GC, Kenneth Cole, Breitling for Beintley, MEXX, Officine Panerai hírei...

Címkék

Címkefelhő

2010.02.19. 21:06 swiss watch

Tisztelgés a kvarc szerkezet előtt

A XX. század története során a karóra volt az, amely mindig újabb és újabb szerkezetek megalkotására serkentette a piac szereplőit. A kvarc kaliberek a pontosság jelentését teljesen új megvilágításba helyezték. A fejlesztésben meghatározó szerepet betöltő Girard-Perregaux idén fogja ünnepelni az úttörő munkája eredményeként megszületett első kvarc órájának 40. évfordulóját.

A kvarc kaliberek fejlesztése az 1960-as években kezdődött, és alapjaiban forgatta fel az óraipart. A Girard-Perregaux is akkoriban döntött úgy, hogy útnak indítja saját K+F programját. A döntés azért is volt egyedi, mivel a svájci óraipar java az óraipari kutatólaboratóriummal (Laboratoire Suisse de Recherche Horlogère) és az 1962-ben alapított elektronikai kutatóközponttal (Centre Electronique Horloger) együtt dolgoztak. A la chaux-de-fonds-i manufaktúra 1966-ban állította fel az elektronikai kutató részlegét, amely elé egyetlen célt tűztek ki: egy kvarc karóra elkészítését. Mindössze négy évvel később az Elcron névre keresztelt, a Béta 21-es kaliberrel szerelt első kvarc karórát be is mutatták Bázelben, igaz addigra a konkurencia is elkészült. Egy évvel később egy újabb modellel jelentkeztek, amelyben a kvarc kristály 32 768 Hertzen rezgett. Ez az érték azóta kvarc kaliberek esetében szabvánnyá vált. Az éves szinten mindössze egy perc eltérést felmutató GP350-es kaliber nevetve teljesítette a kronométer tanúsítvány megszerzéséhez szükséges kritériumokat. Ebből a kaliberből 20 000 darabot készítettek, amelyből bőven jutott más márkáknak is.

A ritkaságba menő GP350 és a nagysikerű Laureato

Annak ellenére, hogy a kvarc szerkezetek diadalos két évtizede lecsengett, és presztízsüket tekintve már rég lemaradtak a mechanikusok mögött, létjogosultságukhoz semmi kétség sem férhet. Ennek megfelelően nem csak az óraipar alsóbb, hanem akár legmagasabb szegmenseiben is lehet találkozni velük. Így a Girard-Perregaux is a negyvenedik évfordulót a GP13500 hárommutatós, dátum indikációs kvarc kaliberrel ünnepli. Ez pedig a negyedik kvarc kaliber a márka aktuális kollekciójában. Meg kell azonban jegyezni, hogy a majdnem 80 szabadalom túlnyomó részét a Girard-Perregaux elsősorban mechanikus szerkezeteivel érte el. Ráadásul a mechanikus kaliberek túlnyomó többsége, az utóbbi években 80% körüli érték, mind komplikációk, amelyek közül az öröknaptár, a teljes naptár, a percismétlők, a kronográfok a leggyakoribbak.

A Girard-Perregaux aktuális kollekciójának negyedik kvarc kalibere, a GP13500

Persze az óraiparban aligha lenne teljes értékű egy kerek évforduló megülése, ha az nem társulna egy óra bemutatásával. A Girard-Perregaux esetében ez egy áttervezett Laureato formájában ölt testet. Az eredetit 1975-ben mutatták be, amely a nyolcszögletű lünettájával és szíjrögzítő fülektől mentes tokjával határozottan sportos benyomást tett, és ezzel sok tekintetben szakított a karórákról kialakított klasszikus képpel. A kvarc szerkezetek negyvenedik, illetve a Laureato 35. évfordulójára az eredeti modell vonalainak kecsességét megtartották, azonban még az eredetinél is több dinamizmust sikerült a formákba vinni. A négyzethálós számlapon is feltüntették a szabványnak számító frekvenciát, a 32 768 Hertzet. Exkluzív darabról lévén szó, ebből az órából mindössze 40 darab készül.

A jubileumi Laureato - csak 40 készül belőle

Szólj hozzá!

Címkék: óramutató


A bejegyzés trackback címe:

https://oramutato.blog.hu/api/trackback/id/tr631774619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása