HTML



Óramutató.hu

Oris, Nomos, Fortis, Sinn, Tag Heuer, Frédérique Constant, Breitling, Jaeger-LeCoultre, Ferrari, Hamilton, Vacheron Constantin, Guess, GC, Kenneth Cole, Breitling for Beintley, MEXX, Officine Panerai hírei...

Címkék

Címkefelhő

2009.02.23. 09:45 Óramutató

Kronográf különlegesség a Jaeger-LeCoultre-től

Első rész

A Jaeger-LeCoultre kiváló luxusóráival már számtalanszor bizonyította, hogy a svájci óragyártás krémjéhez tartozik. Ez az egyik legrégebbi és legtekintélyesebb manufaktúra, amit 1863-ban alapított Antoine LeCoultre a svájci Le Vallée de Joux-ben. Egyike azoknak, amelyek jelenleg is ugyanazon a helyen találhatóak, mint alapításkor.




 

Aki kicsit is járatos az órák világában, tudhatja, hogy a „kronográf” eleinte rövidebb időtartamok mérésére szolgált. Korábban ez az intervallum 1 percre korlátozódott, kezdetleges kivitelezése pedig kissé megmosolyogtatónak tűnik elnézve napjaink modern kronográfjait. Akkoriban a másodpercmutató vége töltőtollhoz hasonlóan tintanyomokat hagyott a számlapon. Természetesen a tollat folyamatosan tintával kellett utántölteni, a számlap pedig állandó tisztítást igényelt. Mai szemmel nézve sok kellemetlenséggel járt egy korabeli kronográf működtetése, de be kell látni, hogy a szerkezet bizonyította létjogosultságát, hiszen a kronográfok elmaradhatatlan részét képezik az órák világának.

A Jaeger-LeCoultre Duomètre à Chronographe esetében a hangsúly a „Duomètre” szón van. A tervezők alapötlete az volt, hogy az időmérés hagyományos funkcióit (órák, percek, másodpercek) elkülönítsék a kronográf funkciótól. A legtöbb kronográf karórában, az időmérés és a kronográf funkció ugyanonnan kapja a működéshez szükséges energiaellátást. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy a kronográf-funkció működtetésekor az időmérés hagyományos funkciói háttérbe szorulnak, ami befolyásolja az óra pontosságát is. A Duométre ezt a problémát igyekszik kiküszöbölni úgy, hogy a két fő funkció működtetése ne befolyásolja egymást. Ennek kivitelezése azonban igen bonyolult, hiszen valójában két kisebb óra működését kell megoldani egy szerkezeten és tokon belül.
 

Második rész

Szólj hozzá!

Címkék: jaeger lecoultre kronográf


A bejegyzés trackback címe:

https://oramutato.blog.hu/api/trackback/id/tr55959928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása