HTML

Óramutató.hu

Oris, Nomos, Fortis, Sinn, Tag Heuer, Frédérique Constant, Breitling, Jaeger-LeCoultre, Ferrari, Hamilton, Vacheron Constantin, Guess, GC, Kenneth Cole, Breitling for Beintley, MEXX, Officine Panerai hírei...

Címkék

Címkefelhő

2009.05.05. 12:54 Óramutató

A legendás Omega búváróra örököse - a Ploprof 1200M

Meglehetősen nagy elvárásoknak kell megfelelnie az Omega legújabb búvárórájának, a Seamaster Ploprof 1200M-nek. (A Ploprof a francia Plongeur Professionelből, professzionális búvár(óra) alkotott mozaikszó.) Az óra ugyanis az 1970-ben bemutatott és azóta ugyancsak kedvelt és elismert órává érett Seamaster 600-nak lép az örökébe. Az első pillantásra azonnal lerí az óráról, hogy egyrészt egy búváróráról, másrészt egy Werkzeuguhrról, egy „célszerszámról” van szó - ha esetleg valakinek az óra neve nem lenne elég beszédes.

Az új Ploprof 1200M-be is az Omega 8500 kalibere koaxiális gátszerkezettel került, vízállósága pedig igazán ritkaságszámba megy a maga 1200 méterével. Az órát a kilenc óránál elhelyezett koronája és ugyancsak méretes koronavédője markánsan megkülönbözteti és beazonosíthatóvá teszi. A korona helyzete egyrészt kesztyűben is könnyen kezelhetővé teszi azt, másrészt nem zavarja a kézfej szabad mozgását, harmadrészt pedig véletlenül nem mozdítható meg.

Az idő és a dátum beállításához a csavarzáras koronát ki kell csavarni majd azt kihúzva a szükséges beállításokat elvégezhetjük. Természetesen előtte nem árt, ha nem feledkezünk meg a koronavédőről. A koaxiális gátszerkezetnek köszönhetően az óramutató állításával a percmutatóra semmilyen hatást nem gyakorolunk, így a különböző időzónákat játszi könnyedséggel állíthatjuk be.

Két óránál találjuk a Ploprof védjegyének is tekinthető alumínium nyomógombot. A lünettát csak akkor tudjuk mozgatni, ha ezt a narancssárga gombot benyomva tartjuk. A legtöbb búvárórától eltérően, amelyeknél a lünettát csak egy irányba lehet forgatni, a Ploprof e biztonsági megoldása révén megengedheti magának azt, hogy lünettáját mindkét irányba lehessen forgatni. Természetesen a gomb elengedésével a lünetta újra rögzül, és szinte kizárt, hogy merülés alatt elállítódjon. Az ilyen óráknál elengedhetetlen hélium szelepet négy óránál helyezték el. Rendeltetése, hogy az emelkedés alkalmával automatikusan kiegyenlítse a nyomáskülönbséget, így az óra (extrém esetben) nem fog csuklónkon szétrobbanni, illetve a szerkezetben sem keletkezik kár.

A Seamaster Ploprof 1200M matt tokja rozsdamenetes acélból készül, felülete mindenütt matt, kivéve az éleket, amelyeket políroztak. Ugyanezt a kettősséget figyelhetjük meg a koronán is, amelynek bordái polírozottak.
A fényes, lakkozott fekete számlap büszkén viseli a Ploprof logót. A polírozott indexeket mind ellátták superluminova bevonattal, ahogy az óra- és percmutatókat is. Ez utóbbit egyébként a lehető legnagyobbra méretezték és narancssárga peremet is kapott. A dátumablakot négy és öt óra között találjuk. A szinte puritán számlapot lapos, mindkét oldalán tükröződés mentesített zafírüveg fedi.

Az órát fonott fémszíjjal vagy narancssárga illetve fekete kaucsukszíjjal kerül forgalomba. A fémszíjhoz egyben a márka új zárja is jár, amellyel a fémszíjon azt 18 különböző helyzetben rögzíthetjük. Természetesen overallhosszabbítással is rendelkezik, így akár ruhán is viselhetjük. Az Omega Seamaster Ploprof 1200M-t találóan egy neoprénnel bevont dobozkában adják át jövendő viselőjének.

Szólj hozzá!

Címkék: omega búváróra


A bejegyzés trackback címe:

https://oramutato.blog.hu/api/trackback/id/tr541104046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása