HTML



Óramutató.hu

Oris, Nomos, Fortis, Sinn, Tag Heuer, Frédérique Constant, Breitling, Jaeger-LeCoultre, Ferrari, Hamilton, Vacheron Constantin, Guess, GC, Kenneth Cole, Breitling for Beintley, MEXX, Officine Panerai hírei...

Címkék

Címkefelhő

2010.01.12. 20:05 swiss watch

Egy Minerva a Montblanc-tól

Ahogy az óraipar nagyágyúi közül sokan, úgy a Montblanc is biztosra megy idén, és egy történelmi darabbal áll elő a januári, genfi vásárra – elegánsabban - szalonra. Avatottabbak számára persze az előző mondat egyből egy ellentmondást tartalmaz, hiszen a Montblanc elsősorban íróeszközeiről vált ismertté, órákat csak bő egy évtizede készítenek. Ezt történelmi múltnak tekinteni erős túlzásnak nevezhető. A Montblanc ugyanakkor néhány évvel ezelőtt megvásárolta az előző század elején kronográfjairól ismert Minervát, és a „Vintage Chronographe”-fal tulajdonképpen ennek az egykori fényes márkának állít emléket.

A Vintage Chronographe a Montblanc múltba visszatekintő kollekciójának, a Collection Villeret 1858-nak tagja, legjellegzetesebb jegye pedig a központi, spirál alakú tachiméterskála. Ezt egyértelműen az 1920-as és 30-as évek Minerva kronográfjaitól örökölte. A márka megvásárlásakor számos fel nem használt alkatrész, köztük számlapok is a Montblanc tulajdonába kerültek, és számos, korabeli zománcozott számlapon a legkülönbözőbb skálák találhatóak, amelyek mind egy adott területhez, szakmához kötődtek. Ennek megfelelően felfedezhetőek kizárólag regattáknál használható skálázású számlapok, vagy orvosoknak szánt pulzométerrel skálázottak is. Egyes régi számlapokat olyan részletességgel dolgoztak ki, hogy a másodpercek törtrészei is leolvashatóak voltak. Egy részt ennek, másrészt pedig a megbízható és pontos szerkezeteknek köszönhette és köszönheti mind a mai napig a villeret-i székhelyű Minerva előkelő helyét az órabarátok körében.

A Vintage Chronographe számlapjának peremét a teleméter skála foglalja el, így a tachiméterét a központba, spirálba rendezve helyezték el. Ennek megfelelően a kronográf másodpercmutatójával akár három perc hosszúságú időtartamokat is mérhetünk, és olvashatjuk le a hozzátartozó értéket. Funkcionalitás szempontjából így aligha van mire panaszkodni, ám az is örömét lelheti az órában, aki inkább a művészi szépséget keresi. A zománcozás ilyen szinten való művelése már akkoriban is inkább tisztán művészetnek, mintsem iparművészetnek számított, és ha már a Montblanc Collection Villeret 1858-ba szánnak egy órát, akkor hasonló kidolgozottság várható el a jelenben is. A számlap alapjául szolgáló aranylemezre 850 fokra hevítve vitték fel a zománcrétegeket. A már önmagában remekműnek bizonyuló számlap alatt egy másikat is találunk: a Minerva 16-29-es kalibert, amelynek kidolgozottsága semmiben sem marad el a számlapéhoz képest. A maga 38,4 milliméteres átmérőjével kicsinek semmiképp sem nevezhető, így bőven maradhat hely esztétikai megoldások kivitelezésére is. Műszaki szempontból az egyik legfontosabb jegye a szerkezetnek a nagy és nehéz billegő, így a 18000 féllengésszám is kellő pontosságot garantál. Nem hiányzik azonban a hattyúnyak és az oszlopkerék sem.

Ennyi tetszetős „belső” érték után a külsőt sem hanyagolhatták el. A szerkezet persze eleve megszabta, hogy egy inkább nagyobbacska mérettel kell számolni, így a tok végül 43,5 milliméteresre sikeredett. Annak érdekében azonban, hogy a Montblanc Collection Villeret 1858 Vintage Chronographe emlékeztessen is a villeret-beli eredetre, a tokot, beleértve a füleket is, alapjaitól kellett áttervezni. A formatervezők célja ezenfelül a kellően elegáns és exkluzív megjelenés mellett egy kis dinamizmus és műszaki jelleg becsempészése is volt.

Ahogy a Montblanc Collection Villeret 1858 modellek mindegyike, úgy a Vintage Chronographe is csak korlátozott példányszámban készül. A 18 karátos vörösarany darabból fehér zománccal és barna alligátorbőr szíjjal csupán ötvennyolc darab lesz, ahogy a 18 karátos fehérarany, fekete zománcos és fekete alligátorbőr szíjas változatból is.

ITT KAPHATÓAK Montblanc órák BUDAPESTEN
ITT KAPHATÓAK Montblanc órák BUDAPESTEN

 

Szólj hozzá!

Címkék: montblanc óramutató kronográf watch de luxe


A bejegyzés trackback címe:

https://oramutato.blog.hu/api/trackback/id/tr201667483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása