HTML

Óramutató.hu

Oris, Nomos, Fortis, Sinn, Tag Heuer, Frédérique Constant, Breitling, Jaeger-LeCoultre, Ferrari, Hamilton, Vacheron Constantin, Guess, GC, Kenneth Cole, Breitling for Beintley, MEXX, Officine Panerai hírei...

Címkék

Címkefelhő

2009.12.05. 10:33 swiss watch

V. Mire ügyeljünk luxuskaróra vásárlásánál

A sorozatot záró összefoglaló első fele a prémium kategóriába tartozó órák vásárlásával foglalkozik. Természetesen, aki minimum egy új alsó-középkategóriás kocsi árát szánja órájára, az alaposan tájékozódik döntése előtt. Nem tételezzük fel, hogy az alábbi útmutató alapján hozná meg döntését, így jóformán inkább csak az érdekesség kedvéért állítottuk össze.

 

Aki ilyen vételre szánja el magát, az már feltehetőleg pontosan tudja, mire is vállalkozott. Tisztában van az új modellek jelentőségével és a klasszikusok erejével is. Az évek során összegyűjtött tudás feltehetőleg elég ismeretet takar ahhoz, hogy nem csak esztétikai szempontból, hanem - bármennyire is kicsinyesnek tűnik - anyagiból is értékelni tudja az adott darabot. Egy prémium kategóriás óra értékelésekor általában a következőket érdemes figyelembe venni:

Minőségi fémek

Teljesen nyilvánvaló, hogy egy drága, prémium kategóriás órának prémium minőségű anyagokból kell készülnie. Ez persze nem csak az jelenti, hogy az adott fémnek a legszigorúbb minőségi előírásoknak kell eleget tennie, hanem magának a fémnek is értékesnek kell lennie. Elvégre bármilyen jó minőségű titánból is készül egy tok, annak tömör arany változata mindig többet fog érni. Az adott anyag felhasznált mennyiségét is érdemes figyelembe venni: a tok egy része vagy egésze abból készült-e? És vajon a mutatók és az indexek? Egy prémium kategóriás óránál a nemes fémeknek szinte kötelező meghatározó mennyiségben szerepelniük. A legelterjedtebb anyagok az arany különböző árnyalatai (sárga, vörös, fehér stb.) és a platina. Ezüstből már csak ritkán készítenek tokokat, viszont klasszikus számlapoknál még sokszor találkozhatunk vele. Értelemszerűen a drágakövek is fontos szerepet töltenek be egy óra külsejének alakításában, így ezekkel is érdemes számolni.


Természetes, minőségi drágakövek

Egy drágakövekkel díszített óra vásárlásakor érdemes rájuk alaposabb pillantást vetni. Az első kérdések között szinte mindig felmerül a kövek eredetét firtató; itt alapvetően két válasz lehetséges: természetes eredetű, vagy mesterséges előállított. A természetes kövekre hagyományos módon tesznek szert. Az újrahasznosított drágakövektől, azaz a régebbi, el nem adott termékekről származóktól eltekintve a természetes kövek alternatívája a mesterségesen előállított. Ezek persze nem szintetikus kövek, ugyanúgy eredetiek, csak nem a föld mélyéből származnak, hanem valamely szakosodott laboratóriumból. A legelterjedtebb ilyen kövek a különböző színű zafírok, és csekély mértékben gyémántok is, de számos más kő is lombik üvegből kerülhetett az órára. (Nem említve számos más anyagot is, mint például a gyöngyházat, amelyet ma már egyáltalán nem a hagyományos úton gyűjtenek be, hanem mesterségesen növesztik.) Értelemszerűen az a földből származó természetes kövek az eredetiek.

Szintén sokat számít a kövek minősége és mennyisége. Néhány kiváló színű és tisztaságú kő sokszor többet ér, mint jóval több gyérebb minőségű. Az előbbi esetben érdemes a köveket egyenként szemügyre venni és persze a karát felöl is hasznos érdeklődni. Általánosságban elmondható, hogy azok a cégek, amelyek jól ismert ékszer részleggel is rendelkeznek (pl. Cartier, Piaget), általában mindig a legjobb köveket alkalmazzák prémium kategóriás óráikban. Ez persze nem azt jelenti, hogy egy ilyen óra elengedhetetlen kelléke a drágakő, de ha mellette dönt valaki, akkor mindenféleképpen érdemes ennek a kérdéskörnek is kellő figyelmet szentelni.


Manufaktúra szerkezet

A világ megszámlálhatatlanul sok óramárkája közül a legtöbb nem maga készíti a szerkezeteit, hanem beszállítóktól szerzi be azokat. Az egyik legismertebb, a Swatch Csoporthoz tartozó híres hírhedt ETA. Számos cég készen vásárolja meg a szerkezetet, és minden változtatás nélkül építi be, míg mások modulokkal egészítik ki, valamivel egyedibbé téve így egy tömegterméket. A különbözőség hangsúlyozására ideális eljárás a szerkezet különböző elemekkel való díszítése is. Ugyanakkor a vezető óragyártók, mint például a Patek Philippe, Audemars Piguet, Jaeger-LeCoultre, A. Lange & Söhne (teljesség igénye nélkül) maguk tervezik és építik is a szerkezeteiket.

Egy exkluzív kaliber szinte mindig garancia a gazdag és változatos díszítésre, és sokszor egy kellően összetett szerkezetre is. Ehhez társul az a tudat, hogy egy valóban egyedi, különleges kaliberrel vagyunk gazdagabbak, amivel - kis szerencsével - aligha fogunk más csuklóján találkozni.


Genfi címer

Ha egy adott szerkezeten szerepel Genf címere, akkor az nem csak az eredetről, hanem a minőségről is árulkodik. Ez utóbbiak rendkívül szigorúak és igen körültekintően szabályozták őket. A címer mindig magán a szerkezeten található, amelyeknek meghatározó hányada Genf kantonból kell hogy származzon. A származási helyen túl számos műszaki és díszítési elemnek is eleget kell tennie. Mindössze néhány márka szerkezete büszkélkedhet azzal, hogy kiérdemelte a címer viselésének jogát - egy jogot, amelyet igen nehéz megszerezni. Persze attól még, hogy egy szerkezet nem rendelkezik a címerrel, nem jelenti azt, hogy gyengébb minőségű lenne, hiszen nem csak Genfben készítenek prémium órákat, ugyanakkor annak megléte automatikusan garantálja a kivételes luxus minőséget.


Különleges anyagok

Könnyen előfordulhat, hogy sokan megunják a közkedvelt fémekből készült órákat, és valami más után vágynak. Ebben a kategóriában az igények kielégítése is természetesen könnyen megoldható. Különösen igaz ez az elmúlt néhány évre, amikor is számos prémium kategóriás óra jelent meg olyan tokkal és/vagy szerkezettel, amelyek egésze vagy része egzotikus anyagokból készült. Ez különleges ötvözetektől, amelyeket egy-egy márka kizárólagosan birtokol, különböző anyagok meghökkentő párosításán át, olyan ismert anyagok használatáig terjednek, amelyeket eddig az óraipar mellőzött. Annak érdekében, hogy a márkák látványosan is megkülönböztessék magukat egymástól, sokszor egészen egzotikus anyagokat is használnak, amely során nyert ismeretek sokszor az ipar egészére is jó hatással vannak. Ilyen például a szilícium használata a szerkezetben, amelynek úttörője a Patek Philippe és az Ulysse Nardin, de Fréderique Constant révén már a középkategóriába is leszivárgott. A szilícium előnye, hogy nem igényel kenést, és így nagyban növeli az óra pontosságát és élettartamát.

A tokokat illetően egyre elterjedtebb a kerámia használata, amelynek felülete rendkívül kemény, és hosszú idő elteltével is jóval kevesebb karcolás jelentkezik rajtuk, mint acél vagy nemesfém társaikon. Olyan anyagok, mint a kaucsuk, szénszál, komplex formájú zafírüvegek és a már említett különböző kerámiák egyre elterjedtebbek lesznek. Az Hublot az a márka, amely szinte tökélyre fejlesztette, és részben márkafilozófiája is a nem mindennapi anyagok (mint például volfrám) használata.

Folytatjuk...

1 komment

Címkék: limitált óramutató kronográf


A bejegyzés trackback címe:

https://oramutato.blog.hu/api/trackback/id/tr31575453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

órás 2009.12.05. 19:48:26

Egy luxus óra vásárlásakor tudni szeretném:
Mikor gyártották az órát?
Mikor helyezték üzembe?
Elvégezték e a „0” szervizt? Mikor?
Mennyi időn belül kell karbantartást végezni?
Mennyi időn belül kell elemet cseréltetni?
Amennyiben ezekre a kérdésekre az eladó nem tud választ adni, ott ne vásároljunk órát (Luxusórát!)
süti beállítások módosítása