HTML



Óramutató.hu

Oris, Nomos, Fortis, Sinn, Tag Heuer, Frédérique Constant, Breitling, Jaeger-LeCoultre, Ferrari, Hamilton, Vacheron Constantin, Guess, GC, Kenneth Cole, Breitling for Beintley, MEXX, Officine Panerai hírei...

Címkék

Címkefelhő

2009.05.21. 13:30 Óramutató

Regulátor kronográf a Chronoswiss-től

A regulátor elrendezést a karórákra átültető müncheni Chronoswiss Chronoscope modelljének egy továbbgondolt változata a Chronoscope CM. Az egynyomógombos kronográf nevében a CM a „Compteur Minutes” rövidítése, jelezvén, hogy az eredeti Chronoscope-hoz képest a CM perceket is tud mérni. Erre az órát a mind műszaki, mind kezelhetőségi, mind pedig esztétikai szempontból legegyszerűbb megoldással, egy skálázott lünetta felültetésével tették képessé.

Természetesen manapság nem számít különlegességnek, ha egy kronográf perceket is tud méni, még akkor sem, ha egynyomógombos változatról beszélünk. A kihívást egyrészt az újító gondolat megfogalmazása, illetve a harmonikus összkép megőrzése jelentette. Ugyan a számlapon van elegendő hely, ám egy percösszegző elhelyezése ebből a szempontból aligha tekinthető eredeti gondolatnak, arról nem is beszélve, hogy a klasszikus regulátor elrendezés letisztultságát ugyancsak felborította volna; a Chronoswiss-nél pedig mégiscsak szívhez közelállónak nevezhetjük a regulátorokat.

 Ezért jelentett a lünetta alkalmazása igazán rafinált megoldást: elég a lünetta gyémánt markerét a percmutató hegyéhez igazítani, és máris maximálisan 60 perc hosszúságú időtartamot mérhetünk. Ha másodperc pontosságú mérést szeretnénk, természetesen ne felejtsük el a koronába épített nyomógomb megnyomásával elindítani a kronográfot is. A lünetta használata további előnyökkel is jár: egyrészt a percösszegzőkhöz képest a Chronoscope CM esetében összehasonlíthatatlanul könnyebb leolvasni a mért perceket, másrészt a két irányba forgatható lünetta révén nem csak az eltelt időt, hanem a hátralévőt is mérni tudjuk. A visszaszámlálás használatához ugyan egy kicsit számolni kell, de kivonásnál és összeadásnál komolyabb műveletekre nincs szükség. A leolvasást a rendkívül hosszú percmutató segíti, amelyet ha alaposabban szemügyre veszünk, két heggyel láttak el. Az egyik hegy a percek mutatásáért felelős, azon nyúl tovább, jóformán egészen a számlap pereméig a második hegy.

A 26 mm x 6,69 mm Chronoswiss C.125 kalibert természetesen áldozatos munkával nemesítették. A golyócsapágyas, arannyal bevont és csontvázasított rotort, illetve a hidakat genfi csíkozással díszítették. Többek között a csavarok fejét, illetve a billegőt kézzel polírozták. A kecses mutatókat úgy kékítették, hogy az a bizonyos „lie de vin” - a kékszínben egy enyhe pirosas árnyalat - is megtalálható legyen rajtuk, ezzel tisztelegve az első kronográfok emléke előtt. A nem kevesebb, mint 22 részből összeállított arany vagy rozsdamentes acél tok a Chronoswiss tokokra oly jellemző kifinomult vonalakat követi, a lünetta pedig e formát teszi még egyedivé.
 

Szólj hozzá!

Címkék: chronoswiss kronográf regulátor


A bejegyzés trackback címe:

https://oramutato.blog.hu/api/trackback/id/tr341135373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása