HTML

Óramutató.hu

Oris, Nomos, Fortis, Sinn, Tag Heuer, Frédérique Constant, Breitling, Jaeger-LeCoultre, Ferrari, Hamilton, Vacheron Constantin, Guess, GC, Kenneth Cole, Breitling for Beintley, MEXX, Officine Panerai hírei...

Címkék

Címkefelhő

2009.03.18. 10:01 Óramutató

Sportos Jaeger-LeCoultre búváróra kollekció

A kifinomult ízléséről és műszaki megoldásairól ismert Jaeger-LeCoultre napjaink sportos embereit kívánja megszólítani az új Navy SEAL kollekciójával. A kollekció rögtön három modellel, a Master Compressor Diving Alarm Navy SEAL-lel, a Master Compressor Diving Chronograph GMT Navy SEAL-lel és a Master Compressor Diving Pro Geographic Navy SEAL-lel indul. Az órák mindegyike - ahogy ez nevükből is kiderül - a márka sportvonalát képviselő Master Compressor család részese, ám ezeken a modelleken a dinamizmus még nagyobb szerepet kapott, szinte már háttérbe szorítva a márka hagyományosan kecses stílusjegyeit.

A Diving Alarm rögtön első pillantásra kitűnik a kollekció többi képviselője közül a maga 44 mm átmérőjű titán tokjával. Az órába a Jaeger-LeCoultre saját, új kaliberét, a kerámia csapágyas 956-ost (268 alkatrész) építette. Nevéhez híven az óra mechanikus ébresztő funkcióval rendelkezik. A nagy elődnél - a Memovox Deep Sea-nél - fél évszázaddal ezelőtt ez forradalmi újdonságnak számított, ám az ébresztő funkció összetettsége miatt ma is ritkaságszámba megy.

A nagy előd az 50-es évekből...

Az egyszerű kivitelezésű számlapon tisztán és könnyedén olvashatóak le a különböző információk. Az óra-, perc- és másodpercmutatók centralizáltak. A másodpercmutatónak megkülönböztető figyelmet szenteltek, ami elengedhetetlen egy búváróránál. A dátumablakot 3 óránál találjuk. Az ébresztési idő tökéletes leolvashatóságát egy lumineszcens háromszög biztosítja. Hasonlóan a kollekció többi modelljéhez, ezt az órát is 1500 darabra limitálták. A titán tokot a különleges eljárással felületkezelt kerámia lünetta díszíti.

...és újkori mása

A kollekció második darabja a Diving Chronograph, amelyből egyből két változatot, titán és vörösarany tokot készítettek. Az előbbiből 1500 példány készül, míg az inkább reprezentatív célokat szolgáló vörösarany tokosból csak 500. A tok anyagának tulajdonságai miatt a titán az 1000 méteres mélységig, a vörösarany azonban csak 300 méterig vízálló.

Az óra a kronográfok közül egy második időzóna kijelzésének képességével kíván kitűnni. A Diving Alarmhoz hasonlóan a tokba itt is egy új automatikus felhúzású mechanikus szerkezetet építettek be, a Jaeger-LeCoultre 757-es kaliberét, amely a megszokott, óránként 28.800 féllengésszámmal üzemel, járástartaléka azonban a megszokottnál magasabb, 65 óra. A fekete-fehér színösszeállítású számlap leolvashatóságára nem lehet panasz, az azon elhelyezett sok információ mind könnyen áttekinthető. Elrendezése a klasszikus kronográfoké: óra- és percmutató továbbá a kronográf másodpercmutatója centralizált, az óra- és percösszegzőket kilenc, illetve három óránál találjuk. Az i-re a pontot a második időzóna mutatójához tartozó napszak indikáció teszi fel, amelyet a központhoz közel, a márka neve alatt találunk. Arról, hogy az óra vajon jár-e, egy fekete-fehér színű korong tájékoztatja a viselőt hat óránál.

Az új Navy SEAL kollekció harmadik darabja a Diving Pro Geographic. A márkánál a Geographic jelző hagyományosan az összes időzóna egyszerre történő leolvashatóságát jelenti, és ez itt sincs másképp; ám az óra fő funkciója természetesen mégsem ez. Szűk két évvel ezelőtt, 2007-ben, a Master Compressor Diving Pro ugyancsak felhívta magára a figyelmet a markáns mechanikus mélységmérőjével. E hatás még ma is tart, így a 300 példányra limitált óra valószínűleg egyhamar el fog kelni.

Az óra különlegessége a tok bal oldalán, kilenc óránál található modul, amely a mélységmérő fémmembránját tartalmazza. Ez természetesen közvetlenül érintkezik a vízzel. A membrán az aktuális nyomást egy, az óra járásával ellentétesen mozgó mutatón jelzi. Ennek, a számlap peremén lévő skáláját aszimmetrikusan alakították ki, így a kisebb mélységekben pontosabban olvashatóak le az értékek. A számlap számjegyeit és indexeit, valamint a mutatókat természetesen sötétben is leolvashatjuk.

A Diving Pro Geographic másik különlegessége az összes időzóna idejének egy szempillantás alatt történő leolvashatóságának lehetősége. Ehhez csupán hat óránál az adott időzónát jelképező várost kell kiválasztanunk, majd az ottani időt a kilenc óránál található tárcsán leolvasni. E funkciót a Jaeger-LeCoultre 979-es kaliberének köszönhetjük.

A Jaeger-LeCoultre legújabb búváróráival úgy tűnik, ismét megpróbálja megismételni azt a sikert, amit egy félévszázaddal ezelőtt elért. Ha csak az óráin múlna, valószínűleg nem kellene aggódnia.

 

3 komment

Címkék: limitált jaeger lecoultre kronográf búváróra


A bejegyzés trackback címe:

https://oramutato.blog.hu/api/trackback/id/tr651009211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mesekukac 2009.03.18. 14:19:01

nem igazán tetszik... ha már búváróra, akkor Panerai...

kopaszok 2009.03.19. 12:03:34

A többi jaeger órát elnézegetve tényleg kilóg egy kicsit ez a hármas

soldat 2009.03.25. 10:27:06

Szerintem a Jaeger egyértelműen nyit a sportos vonal felé, és jó, hogy ezt nem vmi egyszerű sportos kronóval teszik. Nekem bejön.
süti beállítások módosítása