HTML



Óramutató.hu

Oris, Nomos, Fortis, Sinn, Tag Heuer, Frédérique Constant, Breitling, Jaeger-LeCoultre, Ferrari, Hamilton, Vacheron Constantin, Guess, GC, Kenneth Cole, Breitling for Beintley, MEXX, Officine Panerai hírei...

Címkék

Címkefelhő

2009.03.03. 09:57 Óramutató

Harmadik generációs Fortis Stratoliner

Talán sokaknak dereng, hogy a Fortis Stratoliner név alatt egyszer már adott ki órát. Igazuk is van, a rendszerváltás után nem sokkal lehetett szert tenni egy ilyen nevű modellre, amelybe egy Lemania 5100 kronográf szerkezetet építettek. Az idősebbek azonban talán még emlékeznek az űrkorszak hajnalán, a hatvanas évek elején bemutatott Stratolinerre is, ami akkoriban ugyancsak egy kedvelt modell volt. A B-42 tokban újjászületett Stratoliner tehát immár a harmadik reinkarnáció.






 

Látható, hogy ez a modell is hozza a márkára jellemző stílusjegyeket: robusztus, nagyon funkcionális és ugyancsak férfias. Ugyanakkor az utóbbi évek Fortis modelljei egy egész keveset próbálnak "csillogni" is, természetesen éppen csak annyit, hogy ez ne menjen a funkcionalitás kárára. Jelen esetben a tok és a fémszíj felületén a matt és polírozott felületek játékát kell értenünk. A számlapon a funkcionalitást és az esztétikumot pedig még ötvözni is sikerült, hiszen a legtöbb Fortis kronográf esetében a segédszámlapok színe megegyezett a számlapéval, vagy csak minimálisan tért el tőle. A B-42 Stratoliner esetében a segédszámlapok közül a kronográf összegzőit kontrasztos színnel emelték ki, ezzel nem csak a számlap egyszínűségét törték meg, hanem a leolvashatóságot is növelték. A fekete számlapos változat esetében az összegzők ráadásul ezüstözöttek, nem egyszerűen csak fehérek. A számlapot alaposabban megfigyelve feltűnhet, hogy a két ablakos dátumindikációt elkülönítették. A megszokott három órában lévő helyen csupán a dátumot találjuk, a napot kilenc óránál, közel a központhoz. A szokatlan elhelyezés ellenére is megoldandó feladat a leolvashatóság, főleg akkor, ha a mutatók épp fölötte járnak. Ezt a perc- és óramutatók részbeni csontvázasításával oldották meg. A zafírüveget a tachiméter skálával ellátott lünetta zárja.

A szerkezet a legtöbb kronográfban szereplő Eta/Valjoux 7750 kalibere. Mint tudjuk, ez egy középkategóriás kronográf kaliber, a mindennapi életben jelentéktelen kisebb tökéletlenségekkel (indításnál és leállításnál néhány tizedmásodperces késés). A feladatát tökéletesen ellátja, sokat bír ki, és ha rendszeresen karbantartatjuk, akkor hosszú évtizedekig megbízhatóan végzi a munkáját. Fortis a szerkezeten műszaki szempontból semmilyen változtatást nem eszközölt, de természetesen esztétikai szempontból azért kicsit feljavították. Ebben egyébként az üvegbetétes hátlapon keresztül gyönyörködhetünk.

Az ugyan nem limitált, ám sorszámozott óra két fajta számlappal (fekete, fehér) és három szíjjal (bőr, kaucsuk, fém) rendelhető. A bőrszíjas változathoz a pillangózárat külön kell rendelni.

Az egy generációval korábbi Stratoliner Lemania 5100 kaliberrel

Az első Stratoliner a hatvas évek elejéről

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://oramutato.blog.hu/api/trackback/id/tr30977026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

soldat 2009.03.13. 12:00:52

Nagyon király! Jó lenne, ha a Fortis kihozna egy holdfázisos komlikációt. Az ETA gyárt ilyen szerkezetet, és azért ez a funkció nagyon is illene egy űrhajós chronóhoz!:)
süti beállítások módosítása