HTML

Óramutató.hu

Oris, Nomos, Fortis, Sinn, Tag Heuer, Frédérique Constant, Breitling, Jaeger-LeCoultre, Ferrari, Hamilton, Vacheron Constantin, Guess, GC, Kenneth Cole, Breitling for Beintley, MEXX, Officine Panerai hírei...

Címkék

Címkefelhő

2009.11.29. 14:57 swiss watch

III. Mire ügyeljünk luxuskaróra vásárlásánál?

Bár a logika azt diktálná, hogy előbb egy belépőszintű órával kezdődik az órák iránti szenvedély, mint sok mindenben másban itthon ettől különbözik a gyakorlat. Így a legtöbbször ebből a kategóriából szereznek be előbb egy órát, majd vagy maradnak itt, vagy másodóraként egy szintet lentebb lépnek. Akárhogy is legyen, az első luxusóra után valamennyire mindenki elmerül az órák világában, és ez általában néhány dolog felismeréséhez vezet. Ezek közül a legáltalánosabb az, hogy a kvarc órákkal szemben sokkal inkább a mechanikus szerkezetűeket kezdik előnyben részesíteni, illetve az egyes nevek nem csupán üres szavak maradnak, hanem kezdenek tartalommal megtelni. Magyarországnál szerencsésebb országokban persze sokan már eleve órák között nőnek fel, így esetükben jóformán otthonról hozzák magukkal ismereteiket. Bárhogy is legyen alapvetően az alábbiakat érdemes vásárláskor szem előtt tartani:

Mechanikus szerkezet

Néhány kivételtől eltekintve ebben a kategóriában, ha férfi karórát veszünk szinte biztosan mechanikus szerkezettel fog rendelkezni. Ha mégis kvarc mellett döntünk, akkor győződjünk meg arról, hogy valóban egy különleges kvarc kaliberre teszünk szert. Ilyen lehet például a Breitling Superquartz vonala, amely egyrészt hőre érzéketlen, másrészt az éves szinten való 5 másodperces hibahatárával rendkívül pontosnak számít. Ettől a kis kitérőtől eltekintve ebben a szegmensben általában a lehető legjobb, legmegbízhatóbb, legösszetettebb, legegyedibb szerkezetre igyekszenek szert tenni. Örvendetes, hogy már itt is egyre több manufaktúra szerkezettel, azaz teljes egészében az adott márka által fejlesztett kaliberrel lehet találkozni. Persze felmerül a kérdés, hogy mi ez a rajongás egy idejét múltnak tűnő rajongás iránt - főleg akkor, amikor a kvarc pontosabb. A válasz valószínűleg tanulmányokat, akár egy egész könyvet is felölelhet, alapvetően azonban érzelmi kötődésre vezethető, és persze a ketyegés nyújtotta örömre, amelyet egy kvarc szerkezet egyszerűen nem tud nyújtani.


Tükröződést akadályozó bevonat

A tükröződés az a kiküszöbölendő jelenség, amellyel semmi szín alatt sem szeretnénk találkozni, ha a számlapon mutatott értékek bármelyikét szeretnénk leolvasni. Ha lehetőség van rá, érdemes egy olcsóbb darab számlapját összehasonlítani egy magasabb árfekvésűvel, és azonnal világossá válik, hogy miről is van szó. Erre általában a megvilágított kirakatok is elegendőek, így még csak nem is kell kézbe venni az adott darabot. Az eljárás nagyban hasonlít a szemüveg lencséken használt bevonathoz, és órák esetében valóban jelentős mértékben növelheti a leolvashatóság egyszerűségét. Magát a bevonatot két oldalon lehet felvinni: a zafírüveg külső és belső oldalára. Ideális esetben mindkét oldalra felvitték, de csak a belső felületre felvitt bevonat is sokszor elegendőnek bizonyulhat. A felső, azaz a külső felület sajnos meglehetősen kényes, így a bevonat idővel lekophat, amelyet azért természetesen pótolni lehet. Ettől függetlenül elsősorban a domború üvegek esetében érdemes mégis a belső és külső bevonat megléte mellett dönteni.


Csavaros elemek a fémszíjban

Ez egy meglehetősen egyszerűen azonosítható szempont. A szíj állítható részén a szemeket összetartó elemek általában vagy stiftek vagy egy kis rudacska és csavar páros. Értelemszerűen utóbbi számít elegánsabbnak, bár ez ugye szubjektív szempont. Persze szerencsére vannak objektív szempontok is, ami alapján megítélhetjük. A csavaros megoldás legtöbbször a szükséges megmunkálás magasabb foka miatt eleve jobb minőségű, ráadásul tartósabb is. Megfelelő szerszámokkal mindkét rögzítés esetében otthon is a megfelelő méretre állíthatjuk a fémszíjat. A csavaros megoldásnál előfordulhat, hogy a csavar fejére hőre oldódó ragasztót cseppentettek, hogy az véletlenül se csavarodjon ki.


Kronométer tanúsítvány

Ez a tanúsítvány olyasvalami, amivel ebben a szegmensben szereplő órák legkevesebbje rendelkezik (hasonló a helyzet a felsőben is), így adott esetben növelheti az óra értékét, nem ritkán megbízhatóságát is. Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy a svájci órák csak nagyon kicsi hányada rendelkezik ilyen tanúsítvánnyal, bár létezik olyan márka, amelynek minden egyes órája bír vele. Ennek elnyerése érdekében az adott órát vagy szerkezetet a COSC-hez (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres) küldik, ahol néhány napig különböző helyzetekben tesztelik azt. Általában mindegyik szerkezetnek "személyre szabott" teszteken kell bizonyítania, az eredményeket pedig feljegyzik. A tanúsítvány elnyeréséhez az órának a -4/+6 másodperces napi pontosságot kell hoznia. Ez persze messze nem jelenti azt, hogy azért, mert egy órának nincs kronométer tanúsítványa, nem hozza ezeket az értékeket. Persze kvarc szerkezetek is rendelkezhetnek ilyen tanúsítvánnyal, értelemszerűen más kritériumok szerint osztályozzák őket.


A tok minőségi finise

A tokokon a felületek megfelelő finisének kialakítása talán legalább akkora fontossággal bír, mint a szerkezet megbízhatósága. Lehet egy óra akármilyen pontos is, nem lesz keresett, ha külseje igénytelen. Ideális esetben a tokot egyetlen tömbből alakítják ki CNC-vel, amelyeket végül kézzel polírozzák. A másik véglet, amikor a tokot csak sajtolják, amely messze nem olyan tartós. Alapvetően itt is elmondható, hogy minél jobb minőségű az alap, annál szebb finis alakítható ki. A legelterjedtebbek a matt felületű szálcsiszolt és a fényes polírozott, illetve a kettő között lévő selyemfényű. A minőségi létrán felfele haladva egy adott tokon akár két különböző felülettel is találkozhatunk, és akkor még nem beszéltünk a különböző anyagok és eljárások (pl. PVD) alkalmazásáról. A legegyszerűbb variációktól, mint például matt toktól és fényes lünettán át egész változatos megoldásokkal is lehet találkozni. Érdemes még alaposan szemügyre venni az adott tok éleit, illetve megfigyelni, hogy a kialakított finis mennyire egységes.

Folytatjuk...

Szólj hozzá!

Címkék: óramutató kronográf


A bejegyzés trackback címe:

https://oramutato.blog.hu/api/trackback/id/tr431560862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása