HTML



Óramutató.hu

Oris, Nomos, Fortis, Sinn, Tag Heuer, Frédérique Constant, Breitling, Jaeger-LeCoultre, Ferrari, Hamilton, Vacheron Constantin, Guess, GC, Kenneth Cole, Breitling for Beintley, MEXX, Officine Panerai hírei...

Címkék

Címkefelhő

2010.01.06. 21:54 swiss watch

Újra csörög a Memovox

Magyarországon bizonyára keveseknek cseng ismerősen a Memovox név. Karórákon először a második világháború utáni években jelenet meg az ébresztő funkció, az elsősség pedig az utóbbi időben újra magához térő, három igen mostoha évtizedet maga mögött tudó Vulcaint illeti. A Jaeger-LeCoultre 1950-ben, három évvel később állt elő a saját ébresztő funkcióval bíró órájával, a Memovoxszal, amely mind a mai napig keresett darab.

Ugyan a kézi felhúzós változat esetében az egyik legnagyobb presztízsű óramanufaktúra (nem is olyan idős IWC órákban is találunk Jaeger-LeCoultre kalibereket) csak második volt, 1956-ban ők álltak elő az első automata változattal (815-ös kaliber), amit végül egészen 1968-ig készítettek. Ekkor a teljes Memovox termékvonal gyártása megszűnt. Részben éppen ezért is kedvelt darab, sok gyűjtőnek fáj rá a foga, és kiválóan őrzi értékét.

Ahogy a mechanikus szerkezetek, úgy az ébresztő funkcióval ellátott mechanikus órák is reneszánszukat élik, a svájci óraipar számos szereplője előállt a saját modelljével, mint például az Oris, vagy a Fortis is (amely mellesleg az világ első, ébresztő funkcióval rendelkező kornográfját alkotta meg). A Jager-LeCoultre bő negyvenévnyi szünet után, a cég fennállásának 180. évfordulójára időzítve döntött a Memovox feltámasztásáról. Persze a kollekcióban már korábban is szerepeltek olyan darabok, amelyek hordozták a Memovox nevet, ám ezek sokkal inkább a funkcióra (ébresztő) helyezték a hangsúlyt, mint sem az eredeti Memovoxnak állítottak volna emléket. Ilyen például a Master Compressor Memovox, amely mára már nem része az aktuális kollekciónak. Az ébresztő funkción kívül mi is volt a Memovox jellegzetes vonása? Az, ahogy az ébresztés idejét beállíthattuk. Nem egy újabb mutatót kellett segítségül hívni, hanem a számlap egész központi részét forgathattuk. Ugyanez a megoldást található az új Memovoxon is, ahol egy szerelt arany háromszög játssza a marker szerepét.

Az 50-es évekbeli Memovox 815-ös kalibere ugyan manapság is tökéletesen képes lenne ellátni az új Memovox támasztotta követelményeket, ám a Jaeger-LeCoultre egy újabb, modernebb kaliberrel is rendelkezik. Az újba tehát a 956-as kaliber került, amely a 912-nek a központi tárcsa igényeinek megfelelően módosított változata. Ismerősnek ismerős, hiszen a Master Compressor Diving Alarm Navy SEAL-ben találkozhattunk már vele. A 268 alkatrészből összeállított kaliber 7,45 milliméteres magassága egy kronográféval vethető össze.

Az új Memovox a klasszikus vonalvezetésű Master Control kollekció tokjába került. Átmérője 40 milliméter, és ezzel az extrém eseteket leszámítva szinte minden karon jól áll. A tok jobb oldalán található két korona segítségével kezelhetjük az óra funkcióit; a két óránál lévő vezérli az ébresztő funkciót, míg a négy órai a megszokott módon való idő és dátum állításért felel. A számlapon a klasszikus Jaeger-LeCoultre külső szerepel az arany és szerelt 12, 6 és 9 számjegyekkel és a nyolc indexszel. Ennek megfelelően három órába került a dátumablak, amely ugrással vált. A számok és indexek fölött egy-egy lumineszcens pont segíti az sötétben való leolvasást. Szerény mértékben az arany mutatókra is jutott a SuperLumiNovából. A kékített másodpercmutatót ebből a szempontból érintetlenül hagyták.

Az új Memovox a januári genfi óraszalonon mutatkozik be, így 2010 első hónapjaiban már kapható lesz. A vörösarany változaton túl készül a rozsdamenetes acél tokos is.

ITT KAPHATÓAK BUDAPESTEN Jaeger-LeCoultre ÓRÁK
Itt kaphatóak Jaeger-LeCoultre órák

Magyar nyelvű Jaeger-LeCoultre honlap linkje

Szólj hozzá!

Címkék: jaeger lecoultre óramutató watch de luxe memovox


A bejegyzés trackback címe:

https://oramutato.blog.hu/api/trackback/id/tr591652774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása