HTML

Óramutató.hu

Oris, Nomos, Fortis, Sinn, Tag Heuer, Frédérique Constant, Breitling, Jaeger-LeCoultre, Ferrari, Hamilton, Vacheron Constantin, Guess, GC, Kenneth Cole, Breitling for Beintley, MEXX, Officine Panerai hírei...

Címkék

Címkefelhő

2009.11.25. 21:27 swiss watch

Fortis-ok feketében

A repülés, illetve az űrrepülés kedvelői között a Fortis név bizonyára ismerősen cseng, ahogy a zászlóshajónak számító kollekciójának neve, a B-42 is. Jórészt erre a kollekcióra épülnek a márka limitált darabjai is, így nem meglepő, hogy a Fortis ezzel a sikeres kollekcióval lép be története során először határozottan a PVD világába, bár Black & Black modellel már voltak ezen a területen próbálkozások.
 

 

A végletekig leegyszerűsítve a PVD, azaz a vákuumplazmás eljárás olyan művelet, amely során az adott munkadarabot több tengelye körül is vákuumban forgatják, hogy a gázhalmazállapotúra hevített bevonó anyag egyenletes rétegben vagy rétegekben rakódhasson le. A fekete szín elérése érdekében általában titán-karbon-nitridet használnak. Az eljárás előnye, hogy sokkal homogénebb felületeket alkot, és jelen esetben kis mértékben növeli a bevont anyag keménységét is, továbbá a molekuláris szinten történő kötés miatt a réteg nem fog leperegni. Sőt, még kisebb-nagyobb karcolások esetén sem tűnik elő a réteg alatt megbúvó anyag színe. Persze igazán durva karcolások esetén már más a helyzet, ám ezeket általában csak szánt szándékkal, kellő szerszámokkal felszerelkezve lehet előidézni.

A grencheni gyártó egyből három modellt öltöztetett feketébe, és mindegyik a Flieger vonalból, azaz a pilótaórák közül került ki. A markánsan funkcionális jelleget képviselő órák ezen alaptulajdonságát a fekete tok jóformán a végletekig hangsúlyozza, a fekete számlap kizárólagosan fehér indexei és mutatói pedig erős kontrasztot alkotnak - mintha az 1920-as évek színszegény világát ültették volna át. A fekete persze az elegancia színe is, és mivel a Fortis egyelőre nem rendelkezik ilyen eljárással feketített fémszíjjal, csak a bőr és a kaucsuk marad. Utóbbira értelemszerűen a sokkal inkább a sportos stílus illik. A bőr szíjas modelleket azonban bátran, bármely alkalomhoz is viselhetjük.

A három modell közös jellemzője a limitált voltuk mellett az üvegbetétes hátlap, amely felfedi a márka jegyeivel összhangban visszafogottan díszített szerkezetet. A hárommutatós modell esetében ez az ETA 2826-2 kalibere, a kronográf esetében a jól bevált ETA/Valjoux 7750, míg a csúcsmodell, az ébresztős kronográf az F2001-5 kalibert kapta, amelynél a grencheniek a saját ébresztő moduljukkal egészítették ki a 7750-est. Mind az alapmodell, mind a kronográf esetében 2012 darab készül. A szám kiválasztása persze nem véletlen, ám ellentétben a manapság divatos világvége várással nem az időszámítás végét hivatott jelölni, hanem a cég 100 éves fennállásának állít emléket.

Úgy tűnik, Fortis-éknál korán kezdik az ünneplést, hiszen még két évnek kell eltelnie. Az ébresztős kronográfból csak 500 példány lesz kapható, az adott példányszámot pedig elegánsan a tok oldalán, egy kis plaketten is feltüntetik. A három árfekvésű modell tagoltsága a szíjak terén is megmutatkozik: míg a hárommutatós esetében egy párnázott bőrszíjjal és tüskezárral kell beérnünk, addig a kronográf esetében már zsanérzárat kapunk a kaucsukszíjhoz, míg az ébresztős kronográf esetében valódi krokodilbőr és pillangózár a felhozatal. A zárak természetesen ugyanúgy feketék, mint a tokok. Persze igény esetén a három közül mindenki a neki leginkább tetsző szíjat választhatja.

ITT KAPHATÓ


 

 

Szólj hozzá!

Címkék: poen fortis óramutató kronográf bázel09 watch de luxe


A bejegyzés trackback címe:

https://oramutato.blog.hu/api/trackback/id/tr481552621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása