HTML

Óramutató.hu

Oris, Nomos, Fortis, Sinn, Tag Heuer, Frédérique Constant, Breitling, Jaeger-LeCoultre, Ferrari, Hamilton, Vacheron Constantin, Guess, GC, Kenneth Cole, Breitling for Beintley, MEXX, Officine Panerai hírei...

Címkék

Címkefelhő

2009.11.19. 22:52 swiss watch

Új irány az Officine Panerainél

Az Officine Panerai név hallatán illik a méretre gondolni. Végülis ez volt az a márka, amely korát messze megelőzve kezdett nagyméretű órák készítésébe. Igaz, ezek kizárólag az olasz haditengerészet számára voltak elérhetőek, és csak 1996-tól tehetett szert bárki egy Radiomirre vagy Luminorra. A kilencvenes évek legvégén pedig megtanulhattuk, hogy a Panerai nem csak egy márkanév, hanem egy manufaktúra is, és azóta is rendszeresen készít új és új kalibereket. A legújabb, az üzletekbe majd csak jövőre kerülő P.999.

 

A kaliberrel az Officine Panerai meglehetősen nagy meglepetést keltett. Az óráira ugyanis mindig a nagy, robusztus, markáns jelzők illettek. Ez persze nem jelenti azt, hogy a kalibernek is ekkorának kell lennie, de általában illik egy kalibernek kellően kitöltenie a tokot. Nem véletlenül vezette be az ETA is a Valgranges kalibereket, amelyeknek egyik feladatuk éppen ez. Ehhez képest a Panerai egy kicsi, kecses és vékony szerkezettel áll elő, amelyet a Panerai méreteihez képest egy viszonylag kisméretű, 42 milliméter átmérőjű tokba épít be. Elképzelhető, hogy az a márka, amely még idén a 60 milliméteres Radiomir Egizianoval állt elő, és élharcosa a nagyméretű óráknak, jövő évtől a szerényebb méretek mellett száll majd síkra? Erre ezért talán mérget nem kell venni, viszont jóval sokoldalúbbá teszik vele a márka termékkínálatát, hiszen így kimondottan elegáns darabokat tervezhetnek, miközben megőrzik az óra dinamikus, katonai jellegét, azaz mindazt, amitől Panerai a Panerai.

A 154 alkatrészből álló P.999 kaliber tervezése során természetesen ügyeltek a név katonai, pontosabban haditengerészeti múltjára, így szerényebb mérete ellenére is megbízhatósága és tartóssága vetekszik a "nagyobb" kaliberekével. Az átmérője "csupán" 12 ligne (vonal), azaz 27,4 milliméter, az igazi érdekesség azonban a magassága, ami mindössze 3,4 milliméter. Ebből máris sejteni lehet, hogy a szerkezet kézi felhúzású, és az egyetlen rugóház hatvan órára elegendő energiát képes tárolni. Az P.999 billegője a kézi felhúzású szerkezetekre jellemző 21.600 féllengés/óra értéken végzi munkáját. Ahogy ezt sejteni lehetett, ezt a kalibert a márka múltbeli óráinak emléket állító Historic Collection darabjai fogják beépíteni.

Ennek előfutára pedig a Radiomir P.999, amely a 42 milliméteres átmérőjével egy leheletnyivel kecsesebb, mint történelmi elődje. A szerkezetnek köszönhetően a vastagságból is sikerült faragni, amely határozottan elegánsabbá tette az órát. Ezt emeli ki továbbá a tok anyaga, a vörösarany is, amelynek selyemfényű csillogása is a visszafogott, szerény eleganciát hirdeti. Egyedül a lünetta és a logóval ellátott korona polírozottak, amelyek így szép kontrasztot alkotnak a tok többi részével, de messze nem olyan hangsúlyosak, hogy elnyomják a tok sejtelmes fénylését. Ennek köszönhetően igazán jól érvényesül a sötétbarna számlap is, ami egy újabb eltérés a korábbi modellek éjfekete színétől.

A számlap a kilenc órában lévő kismásodperccel klasszikus elrendezésű, a leolvashatóságára nem lehet panasz. Ez ugyanúgy igaz sötétben is, ami a Panerai számlapkészítési eljárásának (amelyben a lumineszcens anyagot a számlapot alkotó két fémlapocska közé helyezik) köszönhető. A mutatók, beleértve a másodpercét is, szintén kaptak lumineszcens festéket. Ahogy az elvárható, a számlapot tükröződésmentesített zafírüveg fedi. A Radiomir P.999-t az aranytokkal és a sötétbarna számlappal harmonizáló barna alligátorbőr szíjjal csatolhatjuk fel, feltéve, ha sikerül jövőre a mindössze 500 darab egyikére szert tenni.

ITT KAPHATÓ
Itt kaphatóak a TAG Heuer órák

Officine Panerai hivatalos honlapja

Szólj hozzá!

Címkék: panerai óramutató kronográf officine panerai


A bejegyzés trackback címe:

https://oramutato.blog.hu/api/trackback/id/tr511538309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása