HTML



Óramutató.hu

Oris, Nomos, Fortis, Sinn, Tag Heuer, Frédérique Constant, Breitling, Jaeger-LeCoultre, Ferrari, Hamilton, Vacheron Constantin, Guess, GC, Kenneth Cole, Breitling for Beintley, MEXX, Officine Panerai hírei...

Címkék

Címkefelhő

2009.11.16. 13:20 swiss watch

Kaméleon kronográf a Tag Heuertől

A TAG Heuer a Formula 1 Calibre S Chronograph-fal egy igazán ötletes órát alkotott. Igaz ez annak ellenére is, hogy a külső sokaknak már ismerős lehet, hiszen az óra azt a Formula 1 Grande Date-től örökölte. Amikor az előd megjelent egyáltalán nem tűnt valószínűnek, hogy ezzel a külsővel egy kronográf is készülhet majd, hiszen a meglehetősen méretesre tervezett számok és indexek nem sok helyet hagynak az összegzőknek. A TAG Heuernek olyan megoldást kellett találni, hogy a káposzta is megmaradjon és a kecske is jól lakjon…

 

Ez a mutatvány egyetlenegy kompromisszum megkötésével sikerült is – a Formula 1 Calibre S Chronograph-nak el kellett búcsúznia a nagyméretű dátumablaktól, de ez messze nem jelenti azt, hogy nem jelezné ki a dátumot. A megoldáshoz persze előbb a műszaki alapokat kellett megteremteni, ez pedig a Formula 1 Grande Date Ronda kvarckaliberével már nem oldható meg. A Formula 1 Calibre S Chronograph esetében eredetibb gondolatokat magába foglaló szerkezetre van szükség, és ahogy ez a névből már sejthető, itt az S kaliber teljesítményére van szükség. Ahogy a Ronda, úgy az S kaliber is egy kvarcszerkezet. Ennek létjogosultsága a mechanikus szerkezetek második aranykora idején sem kérdőjelezhető meg, hiszen az S kaliber olyan megoldással büszkélkedhet, amelyet mechanikus szerkezetekkel nem lehet, vagy nem praktikus kivitelezni. A kaliber az óra számlapját szükség esetén egy gombnyomásra alakítja át kronográffá, majd a mérés befejeztével újra visszaállítja az eredeti állapotot, azaz az idő mérését.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy alap állapotban a központi mutatók a pontos időt mutatják, míg a két retrogárd mutató a dátumot jelzi ki. A kronográf elindításával a központi mutatók kronográf funkciót látnak el, míg a két segédszámlap a tized és század másodperceket mérni. Az utóbbi kettő persze csak a mérés befejeztével veszi fel a megfelelő értéket. Ugyan a mérés alatt nem tudjuk leolvasni a pontos időt, de valószínűleg ez a legelegánsabb módja annak, hogy megtarthassuk az analóg módon történő kijelzést.

Ami igaz volt a Formula 1 Grande Date külsejére is, ugyanúgy érvényes az új Calibre S Chronograph-ra is. A korábbi modellekhez képest az átmérő nagyobb, 44 milliméter, a lünetta is acél és fekete. Ahogy az sportos megjelenésű óráktól elvárható, a vízállóság eléri a 200 métert, és természetesen zafír fedi a számlapot. Külön meg kell említeni a tok oldalát díszítő TAG Heuer logót. A számlap maga egészen letisztult, egyedül a retrográd segédszámlapok miatt lehet esetleg problematikus a leolvasás, de ez már a szőrszálhasogatás kategóriájába tartozik, hiszen az indexek elegendőek a pontos leolvasáshoz. A számlap megjelenésével alapvetően szembehelyezkedik a mozgalmas, „nyüzsgős” irányzattal, mégis gazdag kronográf funkciókkal képes elkápráztatni viselőjét.

Számlapok közül nagyon nem választhatunk, hiszen egyelőre csak a fekete kapható. Figyelembe véve azonban a Formula 1 Grande Date fejlődésének útját, könnyen elképzelhető, hogy világos is lesz majd. A szíjak terén már most gazdagabb a választék: kaucsuk és fémszíjak állnak rendelkezésre.









 

ITT KAPHATÓ

Szólj hozzá!

Címkék: monaco tag heuer óramutató kronográf


A bejegyzés trackback címe:

https://oramutato.blog.hu/api/trackback/id/tr221529135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása