HTML



Óramutató.hu

Oris, Nomos, Fortis, Sinn, Tag Heuer, Frédérique Constant, Breitling, Jaeger-LeCoultre, Ferrari, Hamilton, Vacheron Constantin, Guess, GC, Kenneth Cole, Breitling for Beintley, MEXX, Officine Panerai hírei...

Címkék

Címkefelhő

2009.11.14. 07:19 swiss watch

Így ünnepelnek évfordulót a Breitlingnél

A Breitlingnek a több mint egy évszázados története során sok jó dobása volt, de talán az egyik legjelentősebbet 1969-ben követte el. Ebben ráadásul "tettestársai" is voltak. A Heuer-Leonidas-szal, Hamilton/Bürennel és a Dubois Dépraz-val karöltve fejlesztették ki teljes titoktartás mellett a 11-es kalibert, amely egy automata kronográf szerkezetet takar. A Breitling két modellel is, a Chrono-Matic QP-vel és 1461-vel állít emléket a negyven évvel ezelőtti teljesítményének.

Ugyan ünneprontó megjegyezni, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem csak a Breitling vezette csapat fejlesztette titokban a saját kronográf kaliberét, hanem a Zentih-Modavo páros is. Ők pedig két hónappal megelőzték a grencheni gyártót. Ennek a ténynek persze különösen nem örült a négy "összeesküvő", de mellettük szól, hogy ugyanazt a problémát, azaz egy automata kronográf kaliber elkészítését, sok szempontból teljesen másképp oldották meg. A legszembetűnőbb különbségek észrevételéhez a tokot sem kell megnyitni: a Zenith-Modavo megtartotta a kismásodpercet, a Breitling csapat nem (a nagy átmérő akkor még nem volt népszerű, így a számlapon a hely is szűkös volt); előbbieknél a nyomógombok a tok jobb oldalán voltak, utóbbiaknál a korona balra került. A rotor elhelyezése is különbözött: központi rotor mellett döntöttek az El Primero esetében, míg a 11-es kaliber excentrikus, mikro-rotort kapott.

Azt, hogy mennyire is fontos volt a Breitling számára az első kronográf kalibere mi sem bizonyítja jobban, hogy egyből két modellt is kihoz az első Chrono-Matic emlékére. Ha ehhez hozzátesszük, hogy szintén idén álltak elő az újabb önálló kronográf kaliberükkel, a B01-gyel, akkor tényleg tökéletesnek nevezhető az ünnepi év. Mindkét modell, a Chrono-Matic QP és 1461 azonban csak tokjának formájában és számlapjának részben retro megjelenésében emlékeztet az eredetire. Mindkét modell naptár funkciókat kapott, amelyek talán a kelleténél is több információval látják el a szemlélőt, de itt természetesen sokkal inkább a mechanikus szerkezet összetettségében lelhetjük örömünket, amely mellesleg éppen azok újbóli diadalát is hivatott hirdetni.

Ha valakinek a gazdag naptár funkciók nem lennének eleget, azok a Navitimer modellektől ismert végtelenített logarlécnek is örülhetnek, amelyet a fekete kaucsukkal bevont lünettával mozgathatnak. Ennek megfelelően a Breitlingeknél megszokott mozgalmasság uralkodik a számlapon is. Ez alól a segédszámlapok sem kivételek, sőt! A QP esetében a négy segédszámlap közül hármon egyenként három-három funkciót jelenítenek meg, természetesen három-három mutatóval. Egy kis rosszindulattal állíthatjuk, hogy a három óránál lévő segédszámlap csak azért nem kapott három mutatót, mert naptár komplikációt illetően már nagyon maradt mit megjeleníteni. Persze valójában a holdfázisnak kellett a hely. Ezek után persze ne csodálkozzunk, hogy a QP-ben lévő 29-es kaliber 500-nál is több alkotóelemből áll össze, és szinte csak nyomokban fedezhető fel benne az alapul szolgáló ETA 2892-A2 szerkezete. Ahogy az ilyen kategóriában elvárható, öröknaptárral van dolgunk. Mivel az ilyen darabok ritkaságszámba mennek, ezért érhető, hogy kellően nemes külső is tartozik hozzá, így a tok csakis aranyból, egész pontosan vörösaranyból készülhetett. Ahogy az ilyen esetben szokás, az óra csakis limitált példányszámban lesz kapható - konkrétan 125-t fognak elkapkodni.

A QP kistestvére a Chrono-Matic 1461 fél-öröknaptáros kronográf. Ahogy a névből is látható, egyszerűbb komplikációval van dolgunk és ez a számlapra pillantva is kiderül - nem csak eggyel kevesebb segédszámlapot számolhatunk meg, hanem öttel kevesebb mutatót is. Ha pedig már a mutatóknál vagyunk, érdemes megfigyelni, hogy az óra- és percmutató egyszerű, hasáb formája mennyire is komoly hatással van a retro érzet kialakításában. A Navitimerek mutatói nem sokban térnek el ettől, mégis teljesen más hangulatot varázsolnak a számlapra. Azt, hogy az 1461 - amelyet szökőévente, azaz 1461 naponta állítani kell - a QP alá sorolandó persze nem csak a szerkezete, a 19-es kaliber jelzi, hanem a tok anyaga is, amely jelen esetben rozsdamentes acél, illetve az, hogy ez a modell 2000 példányban készül. Ellenben kiválóan illik hozzá a szintén évtizedekkel ezelőtti kort idéző fonott fémszíj, de igény esetén a szerencsés vásárló a Breitling teljes szíjválasztékából kedvére válogathat.










 

ITT KAPHATÓ

Szólj hozzá!

Címkék: breitling óramutató kronográf breitling for bentley


A bejegyzés trackback címe:

https://oramutato.blog.hu/api/trackback/id/tr931523999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása