HTML

Óramutató.hu

Oris, Nomos, Fortis, Sinn, Tag Heuer, Frédérique Constant, Breitling, Jaeger-LeCoultre, Ferrari, Hamilton, Vacheron Constantin, Guess, GC, Kenneth Cole, Breitling for Beintley, MEXX, Officine Panerai hírei...

Címkék

Címkefelhő

2009.05.22. 14:19 Óramutató

A. Dunhill-Jaeger-LeCoultre együttműködés

A brit Alfred Dunhill márka felkérésére a Jaeger-LeCoultre túlzás nélkül öröknek tekinthető Atmos óráját - külsejében a megrendelő igényeihez igazítva - 28 példányban készítette el. Ha valami igazán közel áll a perpetuum mobiléhez, akkor az az Atmos, hiszen energiáját a hőingadozásokból nyeri, így tényleg az örökkévalóságig is eljárhat. Nem véletlenül lett ez az asztali óra Svájc hivatalos állami ajándéka.

A Dunhill Atmos-t – ellentétben a Jaeger-LeCoultre Atmos-szal – csak szemből fedi üveg, az oldalakat fekete lakozott fémház takarja. A hátteret füstölt és art deco díszítésű festett üveg szolgáltatja, amelyek a Dunhill 1930-as években közkedvelt öngyújtóit és cigaretta tartóit hivatottak emlékezetünkbe idézni. A talpat szemből fekete rájabőrrel vonták be, amelyet csak középen tör meg a márka nevét hirdető plakett.

Természetesen nem csak a külsőre fordítottak rendkívüli figyelmet, erről azonban már a Jaeger-LeCoultre gondoskodott. A regulátor Atmos-ból, amely a hónapokat és a holdfázist is mutatja, csupán ötven példányt készített a manufaktúra, így ez az újabb, Alfred Dunhill neve alatt megalkotott 28 darab is nagyon kapós lesz. A várható siker egyértelműen az exkluzív szerkezetnek, a Jaeger-LeCoultre 582 kalibernek köszönhető. A billegő, amely tulajdonképpen egy torziós inga, hihetetlenül alacsony frekvenciájú, percenként mindössze két féllengést végez. (Csak emlékeztetőül: a legtöbb karórában ez az érték 28800.) Többek között ennek, illetve az alacsony fogszámú kerékműnek és a tökéletesen kiegyensúlyozott mutatóknak köszönhetően az Atmos energiaigénye megközelítőleg 250-szer kisebb, mint egy karóráé. Ezt az energiaigényt bőven kielégíti a rugó felhúzásáért felelős légdob, amelyet az óra hátulján találunk. A hermetikusan lezárt dobot etilkloriddal töltötték föl, ennek tágulása és szűkülése is energiával látja el a rugót. A szerkezet annyira érzékeny, hogy klimatizált helyiségekben is gond nélkül működik, hiszen egyfoknyi hőmérsékletváltozás 48 órára szolgáltat elegendő energiát. A megbízható működéshez azonban pontosan vízszintbe kell helyezni. A dob által biztosított konstans energiaellátásnak köszönhetően az Atmos rendkívül pontos. Folyamatos üzemelés esetén a holdfázis például 3821 évente téved egy napot. Aligha fér kétség ahhoz, hogy ezt az órát generációk szolgálatára készítik, és garantáltan megbízhatóan végzi majd munkáját szépunokánknál is.
 

Szólj hozzá!

Címkék: limitált jaeger lecoultre


A bejegyzés trackback címe:

https://oramutato.blog.hu/api/trackback/id/tr551137448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása