HTML



Óramutató.hu

Oris, Nomos, Fortis, Sinn, Tag Heuer, Frédérique Constant, Breitling, Jaeger-LeCoultre, Ferrari, Hamilton, Vacheron Constantin, Guess, GC, Kenneth Cole, Breitling for Beintley, MEXX, Officine Panerai hírei...

Címkék

Címkefelhő

2009.05.13. 20:00 Óramutató

Zománcozás mesterfokon

A Vallée de Joux-ban lévő manufaktúránál mindig kiemelt figyelmet szenteltek a különböző díszítő eljárásoknak, mint például a zománcozásnak, a gravírozásnak és a drágakövek használatának. Az igen nagy tapasztalatot és részletes szaktudást követelő eljárások alkalmazása az egyik fő jellemzője a Jaeger-LeCoultre óráinak, így a manufaktúra egyike azon keveseknek, amelyek karóráik készítésénél a hagyományos és kifinomult díszítési technikákat helyezik előtérbe. Remekül példázza ezt az idén a Master Minute Repeater és a Master Grand Tourbillon kollekciók részeiként bemutatott két új sorozat, amelyekben a két legismertebb zománcozó eljárás (grand feu és champlevé) segítségével mutatják be a manufaktúra művészei felkészültségüket.
 

A Master Minute Repeater sorozat számlapja az ékes bizonyítéka annak, hogy az óramanufaktúra mesteremberei valóban élen járnak a zománcozó technológiák alkalmazásában. A számlap négy változatban készült, amelyek külön-külön egy-egy Vénuszt ábrázoló festmény miniatürizált mását ábrázolják - olyan híres alkotásokat, mint Botticelli Vénusz születését, Tiziano Urbinói Vénuszát, Velázquez Vénusz tükörrel képét illetve Ingres Venus Anadyomène festményét. A Master Minute Repeater Venus sorozat esetében nem csak a gyönyörű számlappal akarnak mély benyomást gyakorolni, hanem az azon jelzett indikációkkal is. Az órákon és perceken felül további két diszkrét, ám mégis könnyen leolvasható indikációt találunk: négy óránál helyezték el a két rugóház forgatónyomatékának mutatóját, nyolc óránál pedig a járástartalékét. És persze ne feledkezzünk meg arról sem, amit nem láthatunk, csak hallhatunk, hiszen az órába a Jaeger-LeCoultre percismétlős szerkezetét építették.

A manufaktúra saját maga által kidolgozott zománcozó eljárásának köszönhetően az óra számlapjának festménye szinte teljes részletességgel tárja elénk a Vénuszok szépségét, amelyet maga a "kép" mélységérzete is kiemel. Ezt a hatást egymásra épülő zománcrétegek alkalmazásával érték el. Egy-egy miniatűr festmény elkészítése igen hosszú folyamat, melynek első lépéseként a számlapot egy áttetsző réteggel vonják be. Ez a kiválasztott festmény fényes háttereként fog szolgálni. Erre az alapra különböző fémoxidok kerülnek, amelyek gazdag színvilág alapjait biztosítják. Az egyes árnyalatokat egy lúdtoll vagy egy vékony ecset segítségével viszik fel, ezt követően pedig magas hőfokon többszöri égetés következik. Ez utóbbit addig ismétlik, amíg a kívánt színárnyalatot el nem érik. Nagy precizitást igénylő eljárás ez, hiszen nem ritkán tizedmilliméteres pontossággal kell dolgozni, s mindezt kizárólag kézi munkával. A miniatűr zománcfestés a legritkább és egyben a legdrágább a díszítő művészetek körében, komoly összpontosító képességet, határtalan türelmet, aprólékosságot és kézügyességet igényel. Akár 80-150 órába is telhet egy egyszerűbb zománcfestésű számlap elkészítése.

A zománcozás történelmi gyökerei a 15. századig nyúlnak vissza, virágkora pedig a nagy földrajzi felfedezések idejére tehető, amikor a spanyol és portugál hajósok addig ismeretlen területekre bukkantak. A Jaeger-LeCoultre a három Master Grand Tourbillon modellel, amelyek a beszédes Continents névre hallgatnak, a nagy felfedezések korának kíván emléket állítani, és természetesen az alkalmat kihasználva saját művészi képességeit is megcsillogtatja. Itt már a champlevé eljárást alkalmazzák, amely szó szerint "kiemelt mezőt" jelent. A számlapon elhelyezett földrészek mindegyike aprólékos gravírozással készült, az óceánokat hullámos mintázat különíti el a földrészektől. A zománcozásnak köszönhető a gyönyörű színárnyalatok csak még jobban kiemelik ezt a hatást. A lünettára gravírozták a motívum középpontjának földrajzi koordinátáit, mely egyben a mutatók tengelye is.

A zománcozásnak köszönhetően láthatóak az országhatárok, valamint a földrészek körvonalai. A Master Grand Tourbillon modelleket három különböző számlappal készítik: az egyik Ázsiát és Ausztráliát, a másik a két amerikai kontinenst, míg a harmadik Európát, Afrikát és a Közel-Kelet ábrázolja. Jellegéből fakadóan a Master Grand Tourbillon mindig is exkluzív modellnek fog számítani, mindhárom változat limitált példányszámban készül: 20 darab platinából, 20 darab vörösaranyból és 20 darab sárgaaranyból. A tourbillont hat óránál találjuk, modelltől függően a szárazföld szívében vagy éppen a tengerben.

Szólj hozzá!

Címkék: limitált jaeger lecoultre tourbillon percismétlő


A bejegyzés trackback címe:

https://oramutato.blog.hu/api/trackback/id/tr781119903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása