HTML

Óramutató.hu

Oris, Nomos, Fortis, Sinn, Tag Heuer, Frédérique Constant, Breitling, Jaeger-LeCoultre, Ferrari, Hamilton, Vacheron Constantin, Guess, GC, Kenneth Cole, Breitling for Beintley, MEXX, Officine Panerai hírei...

Címkék

Címkefelhő

2009.03.30. 12:00 Óramutató

Saját kaliberű Breitling Chronomat B01

Néhány héttel Basel előtt már beszámoltunk a Breitling új kaliberéről, a B01-ről. Akkor még nagyon titkolták, hogy milyen órába is fogják beépíteni. A vásár kezdetével felfedték a titkot: a Chronomat B01 az első óra, amelyben az új kaliber fog ketyegni, és egyből ez az óra lesz a Breitling zászlóshajója is.



 

A tokot tekintve nagy változásokat nem nagyon fedezhetünk föl; a Chronomat B01 a többi Chronomat külsejét örökölte. A nyomógombok és a korona is változatlan maradt, ahogy az elrendezésük is. Elmozdulást a lünettán figyelhetünk meg, amelynél a funkcionalitás mintha egy kicsit háttérbe szorult volna, hiszen mindössze ötperces osztásokat találunk rajta.

Komolyabbak a változások a számlapon: a segédszámlapok 12-9-6 órában való elrendezését a talán hagyományosabbnak tekinthető 9-6-3 elrendezésre módosították. Az órákat vagy a nagyon markáns indexek vagy a teljesen újratervezett, a magukat a segédszámlapoknak alárendelő római számok segítségével olvashatjuk le. Szintén a segédszámlapok miatt kellett költöznie a dátumablaknak is, ami egy kicsit lentebb került. A számlap egészét diszkréten, ám mégis észrevehetően egy központi elhelyezésű gilosált négyzet uralja, amely előtt a segédszámlapok is "meghajolnak". Ez a megoldás egy remek példája annak, hogy lehet egy számlapot kidolgozottabbá tenni úgy, hogy közben a funkcionalitás ne szenvedjen csorbát.

Az óra igazi értéke azonban a Breitling teljes egészében saját fejlesztésű, oszlopkerekes kronográf kalibere. Mint mindegyik Breitling óra kalibere, a B01 is rendelkezik kronométer tanúsítvánnyal, de azért ennél sokkal érdekesebb dolgokkal is találkozhatunk. Magáról a kaliberről egyszer már beszámoltunk, így csak néhány újabb linformációmorzsákat közölnénk: a legtöbb kronográfnál egy szívidom végzi a kronográf mutatók nullázást. Ez a B01-ből hiányzik. A Breitling szabadalmaztatott megoldását nem részletezték, így várnunk kell, hogy megtudjuk mivel is álltak elő a cég órakészítői. A másik igen szembetűnő újítás a dátum kijelzést érinti. A legtöbb óránál egy adott időtartamban nem állíthatjuk a dátumot, mert különben sérülhet az óra szerkezete. Ez a korlátozás a Chronomat B01 esetében nem érvényes. A dátumot bármikor kedvünkre előre, hátra állítgathatjuk. A szerkezetnek feltehetőleg a szervizben is örülnek majd, mert a tervezés során a könnyű karbantartást is figyelembe vették.

A tokok a Chronomatokhoz hasonlóan négy változatban készül majd: tisztán rozsdamentes acélból, rozsdamentes acélból négy arany markerrel ellátott lünettával, rozsdamentes acélból tiszta arany lünettával és tisztán aranyból. Természetesen igényüknek megfelelően válogathatunk fém-, kaucsuk- és bőrszíjak közül, ám az aranyszíjat csak az arany változathoz rendelhetjük. Az év folyamán elkészülnek majd az arab számos számlappal is.

Szólj hozzá!

Címkék: breitling kronográf basel09


A bejegyzés trackback címe:

https://oramutato.blog.hu/api/trackback/id/tr471034892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása