HTML

Óramutató.hu

Oris, Nomos, Fortis, Sinn, Tag Heuer, Frédérique Constant, Breitling, Jaeger-LeCoultre, Ferrari, Hamilton, Vacheron Constantin, Guess, GC, Kenneth Cole, Breitling for Beintley, MEXX, Officine Panerai hírei...

Címkék

Címkefelhő

2009.03.25. 11:28 Óramutató

A búvárórák übermensche

A német alapítású és továbbra is német tulajdonban lévő Sinn a hagyományos német órakészítés bölcsőjétől meglehetősen távol, Frankfurtban kezdte meg működését. Tulajdonosváltás után a cég a kilencvenes évek közepe óta kifejezetten a műszaki megoldások fejlesztésére, az úgynevezett "Werkzeuguhr"-okra, tehát a funkcionalitásra helyezte a hangsúlyt, ám természetesen klasszikus modellekkel is büszkélkedhet a kollekciója.






 

Ugyan Németország mindkét világháborút elveszítette a világ legjobb, nem nukleáris meghajtású tengeralattjáróit még mindig ott gyártják. A Technofil Sinn természetesen kapva kapott az alkalmon, és professzionális búváróráit ugyanabból az acélból készíti, amelyből a német tengeralattjárókat is építik. Pontosan ez a helyzet az új U1000 SDR búvárórával is, amely kronográf funkciókkal is rendelkezik. Ez a modell ugyan a bő egy évvel ezelőtt megjelent órának az enyhén módosított változata (SDR - schwarzer Drehring), de különleges tulajdonságai miatt érdemes újra vele foglalkozni.

Először is nézzük az SZ02 szerkezetet; ugyan nem egy házon belüli, manufaktúra szerkezetről beszélünk, hanem a jól bevált Valjoux 7750-ről, de ez a szerkezet azért elég sok mindenben különbözik a gyári 7750-től. A legszembetűnőbb a hatvan perces összegző, ami az eredeti 7750-en harminc perces. Az egész tokot nemesgázzal töltötték föl, ami a párásodást hivatott megakadályozni, ezzel is növelve az amúgy elég megbízható alap 7750-es pontosságát. Ezzel persze azért nem elégedtek meg, így ezt a szerkezetet is a Sinn saját fejlesztésű olaja keni, ami rendkívül széles hőmérséklet tartományban (-45C - +80C) szinte változatlan tulajdonságok mellett gondoskodik arról, hogy a szerkezet a lehető legpontosabban tegye a dolgát. A megbízható kenésnek főleg azok örülhetnek, akik ki is akarják használni az óra azon erényét, hogy kereken 1000 méteres mélységig vízálló.

Szintén említést érdemel a lünetta. A legtöbb búváróránál a biztonságot úgy próbálják garantálni, hogy a lünettát csak egy irányba lehet forgatni. Ha véletlenül elállítódik, akkor legfeljebb előbb jövünk föl a víz alól. Az U1000 SDR lünettája kicsit másképp működik: ahhoz, hogy állítani tudjuk, előbb le kell nyomni. Elég sok véletlennek kell összejönnie ahhoz, hogy ez a lünetta véletlenül elmozduljon, így a tervezett merülési idő egészét ki tudjuk használni. Az U1000 SDR esetében a lünetta fekete, amely színét a Sinn által fejlesztett tengiment eljárás (a PVD kezelés módosított változata) révén nyerte el, és emellett rendkívül kemény is, így karcolások nem nagyon lesznek rajta.

Ezek a jellemzők azonban alapvetően messze nem olyan eget rengetőek, mint az a tény, hogy a kronográf funkciót víz alatt is használhatjuk - egészen 1000 méterig. Egy mechanikus szerkezet esetében ez hihetetlen fegyverténynek számít, és ebből a szempontból nem sok versenytársa van az órának. A nyomógombokat és a koronát is a megszokottnál nagyobb méretűre készítették. Egyrészt így tudták megoldani a szigetelést, másrészt búvárkesztyűt viselve is kézre, illetve ujjra állnak. Az egyszerűbb kezelhetőség miatt kerültek át a megszokott helyükről az ellenkező oldalra, és a gombok funkciói is felcserélődtek, azaz a fölső a nullázó, az alsó indítja, illetve állítja meg a mérést.

Az óra robusztus felépítése és viszonylag nagy, 44 mm átmérője miatt, nem mindenkinek fog jól állni, de képességeivel biztos mindenkit elkápráztat.

7 komment

Címkék: kronográf búváróra sinn


A bejegyzés trackback címe:

https://oramutato.blog.hu/api/trackback/id/tr611024388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ketszeri 2009.03.26. 07:05:29

Végig kellett olvasnom, hogy kiderüljön miért gondolja valaki ezt búvárórának... a suunto kb 30 szolgáltatást nyújt az alap modelleken is búvároknak, nem egy szál tekergethető kis tárcsát, szép névvel.

táppénzcsaló 2009.03.26. 07:38:34

Gyakorlatilag csak olyan funkciók hiányoznak róla amire egy búvárnak szüksége van a víz alatt...

ekkerjoz 2009.03.26. 08:33:32

Nem tudom, ki az, aki ezt az órát használja merüléshez.
Szép darab.

kopaszok 2009.03.26. 10:19:48

Ugyan közöm nincs a búvárkodáshoz (ha már víz, akkor inkább siklok rajta), nem tudom milyen funkciók kellenek, de ne hasonlítsunk már egy kvarc órát egy mechanikushoz. Kvarcot fel sem vennék. Tudom, sznob köcsög vagyok. Ha tényleg lehet a kronot víz alatt használni, akkor az valóban nagy eredmény.

soldat 2009.04.15. 14:26:11

A Suunto remek műszereket gyárt. Ez viszont Óra. Aki a kettő közti különbséget nem tudja vagy akarja megérteni, annak tényleg nem kell mechanikus órát venni. (Olyan, mintha azt mondanám, minek fest egy festő tájképet, amikor a telefonom 10x olyan élethű képet készít)

soldat 2009.04.15. 14:28:31

Sokkal érdekesebb kérdés, hogy a tok felnyitása után hogyan töltik újra nemesgázzal a szervízben? Van erre műszerezettség?

SubZero 2010.07.05. 22:24:23

Van, nem kell szervizelni...
süti beállítások módosítása