HTML



Óramutató.hu

Oris, Nomos, Fortis, Sinn, Tag Heuer, Frédérique Constant, Breitling, Jaeger-LeCoultre, Ferrari, Hamilton, Vacheron Constantin, Guess, GC, Kenneth Cole, Breitling for Beintley, MEXX, Officine Panerai hírei...

Címkék

Címkefelhő

2009.02.25. 09:58 Óramutató

Breitling új, saját krono kalibere

Új kaliberrel jelentkezett a Breitling. Ezzel kívánják ünnepeli a cég 125. éves fennállását. Ha már ilyen jelentős évszámról van szó, akkor természetesen produkálni is kell valamit: ez a B01 kronográf kaliber lenne. Mivel teljesen új kaliberről van szó, ezért tapasztalatokról aligha lehet beszámolni. Ugyanakkor a rendelkezésre álló információk alapján egy-két dolgot azért lehet feltételezni. A B01-be oszlopkerék és függőleges kapcsolók kerültek. Magyarul ez annyit jelent, hogy a kronográf tényleg akkor fog elindulni, amikor akarjuk, nem pedig néhány tizedmásodperces késéssel. A kaliber járástartaléka 70 óra lesz, ami közel kétharmaddal több a napjainkban leginkább elterjedt szerkezetekhez képest.

Miért is készít a Breitling egy saját kronográf szerkezetet? Leginkább azért, mert modern sajátja nincs. A mechanikus Breitling órákban bizony ETA kalibereket találunk, igaz, alaposan módosították őket – olyannyira, hogy mindegyik kronométer pontosságú. Ugyanakkor a B01 nem „lóg a levegőben”, van elődje, és nem is akármilyen: a Breitling 11 kaliber, ismertebb nevén a Chronomatic. E szerkezet lett volna a világ első automatikus felhúzású kronográf szerkezete, ha 1969 januárjában a Zenith/Modavo meg nem előzi őket. Mindössze két hónappal maradtak le, ami egy majdnem négy éves fejlesztési munkánál azért nem olyan nagy csúszás.

A B01 – ellentétben a Chronomatic-kal, amelyet a Breitling más neves óragyártókkal karöltve fejlesztett – teljes egészében önálló Breitling fejlesztés. Ugyan elődjéhez mérhető forradalmi műszaki ugrást nem tud felmutatni, de természetesen néhány szabadalommal azért büszkélkedhet. Külön figyelmet fordítottak a karbantartás egyszerűségére, aminek nem csupán az órások fognak örülni, hanem az óra tulajdonosa is.

Ha maga a B01 kaliber nem is, az előállítása valószínűleg mérföldkő lesz az órakészítés történetében. Minden egyes B01 szerkezetet a gyártás teljes folyamata alatt szoftveresen nyomon követnek. Szintén szoftver küldi az egyik automatizált állomásról a másikra az adott kalibert. Attól azért nem kell félnünk, hogy teljesen kiveszne a lélek e mechanikus szerkezetekből, hiszen a sok automatizált állomás mellett, azért jócskán találunk olyat, ahol igenis kétkezi, ember végezte finomításra van még szükség. A szabályozásokat is még az előállítás során végzik el, így jóformán, ahogy elkészül a kaliber, megy is a C.O.S.C. minősítés megszerzéséért.
Valószínűleg Bázelig várnunk kell, hogy megtudjuk, mely órákba is építik majd be az első, teljesen önállóan fejlesztett automatikus felhúzású Breitling kronográf kalibert.

1 komment

Címkék: breitling kronográf b01


A bejegyzés trackback címe:

https://oramutato.blog.hu/api/trackback/id/tr97964682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása