HTML

Óramutató.hu

Oris, Nomos, Fortis, Sinn, Tag Heuer, Frédérique Constant, Breitling, Jaeger-LeCoultre, Ferrari, Hamilton, Vacheron Constantin, Guess, GC, Kenneth Cole, Breitling for Beintley, MEXX, Officine Panerai hírei...

Címkék

Címkefelhő

2009.02.06. 20:39 Óramutató

Műszaki csoda arisztokratikus körettel

Avagy Richard Lange Pour le Mérite
Első rész

 

A harmadik, csigaáttételes Lange karóra teljes egészében a „Beobachtungsuhr” (ld. keretes írás) hagyományában készült, amelyeket csak és kizárólag az idő pontos mérésére alkottak meg. Igazi órás különlegességgel találkozunk, amely háromrészes zománcszámlapjával híres történelmi elődökkel büszkélkedhet.

 

A zsebkronométer – a tudományos elit időmérője – mindig is egy sokak által vágyott, ám kevesek birtokolta különlegesség volt. Ezen órák története az A. Lange & Söhne esetében egészen 1880-ig nyúlik vissza, amikor Richard Lange, a vállalat alapítójának legidősebb fia és a családi vállalkozás műszaki igazgatója már nagy hatással volt a precíziós órakészítés világára. Összesen csak mintegy 30 ilyen rendkívüli óra készült. A csigaáttételes kronométer újra reneszánszát éli. Továbbra is a mechanikus alapú precíziós időmérés az egyetlen és kizárólagos feladata, és ennek megfelelően mindenféle komplikációk nélkül készül, ám az exkluzív időmérő immár nem a zsebben lapul, hanem viselője csuklóján parádézik; a neve: Richard Lange „Pour le Mérite”.

A Beobachtungsuhr avagy a B-Uhr - szó szerint magyarra fordítva, a megfigyelési (célokat szolgáló) óra - eredetileg zsebóra formájában terjedt el. Legfőbb jellemzőjük a nagy, funkcionalista számlap, a megállítható másodpercmutató és mindenekfölött a lehető legnagyobb pontosság elérése volt. Ezeket az időmérőket a XIX-XX. század fordulója körül mind a tudományos, mind a műszaki világban előszeretettel használták, ám igazán a hadseregnél terjedtek el, később pedig a repülésben, ahol a navigációban jutottak szerephez.

Az első kollekció darabjaként bemutatott tourbillont és a 2005-ös Turbographot követően ez az A. Lange & Söhne modell is a „Pour le Mérite” kitüntető nevet hordozza. Lange-nél ezt a nevet a kivételes komplikációk érdemlik csak ki, amilyen a csigaáttételes szerkezet is. A név a kiváló felfedező és tudós, Alexander von Humboldt által 1842-ben alapított érdemrendre utal, amelyet mind a mai napig kiváló tudósoknak és művészeknek ítélnek oda. A nevet ugyanakkor a Szászországban a precíziós óraipart megtelepítő felmenők iránti tisztelet jeléül is értelmezhetjük. Közöttük kell megemlítenünk Richard Lange-t is, aki számos találmánnyal gazdagította az órakészítés művészetét. Ezek közül a legfontosabb talán az acél- és nikkelötvözetből készített rugó, amit 1930-ban szabadalmaztatott is. Az ötvözet berilliumot tartalmaz, ami a hajszálrugókat a hőingadozásokkal és a mágneses mezők hatásaival szemben jóval közömbösebbé teszi. Ezen találmányát mind a mai napig használja az óraipar.

A Richard Lange „Pour le Métire” azon óracsalád második darabja, amelynél kifejezetten a pontos időmérést helyezték az előtérbe. Az első, szintén e nevet viselő különleges óra a „Beobachtungsuhr”-ok hagyományainak megfelelően, nagy méretével és hárommutatós számlapjával a letisztult formatervezés és a pontosság mintapéldájának számított. Az új modell 40,5 milliméter átmérőjű tokja szintén platinából vagy vörös aranyból készült. A puritán elrendezésű háromrészes, ragyogóan fehér zománcszámlapon kecses fekete római számok jelölik az órákat, apró, piros arab számok a 15, 30, 45 és 60 percet. Harminc bonyolult lépésből álló eljárás kell mindhárom számlapdarab elkészítéséhez. Az eredmény egy olyan makulátlan zománcfelület, amelynek csillogásában a kékített acélmutatók jelezte értéket játszi könnyedséggel olvashatjuk le. Szándékosan nem nyitották meg a számlapot, hiszen az így láthatóvá váló csigaáttétel elterelné a szemlélő figyelmét az idő azonnali leolvasásának lehetőségétől.


Folytatás holnap

Szólj hozzá!

Címkék: csiga pour le mérite richard lange a lange&söhne


A bejegyzés trackback címe:

https://oramutato.blog.hu/api/trackback/id/tr10927327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása