HTML

Óramutató.hu

Oris, Nomos, Fortis, Sinn, Tag Heuer, Frédérique Constant, Breitling, Jaeger-LeCoultre, Ferrari, Hamilton, Vacheron Constantin, Guess, GC, Kenneth Cole, Breitling for Beintley, MEXX, Officine Panerai hírei...

Címkék

Címkefelhő

2008.12.22. 00:01 Óramutató

Versenyzésre termett - TAG Heuer Microtimer

Az első svájci készítésű elektronikus szerkezet, ami ezredmásodperc pontossággal bír. Az F-1 csúcstechnikája szülte ezt a karórába zárt miniatűr sport-kronográfot. Microtimer a hagyományos stopper funkciók mellett speciális az autóversenyzéshez kapcsolható képességekkel is rendelkezik. Az innovatív és elegáns kinézetet a 2002-ben d Horlogerie de Geneve nagydíjat elnyert Micrograph Formula One "alvázától" kölcsönözte.



 

Hirdetés


 

Versenymúlt

1860-ban Edouard Heuer alapította órásműhelyét Heuer (később lett TAG Heuer) néven a svájci St-Imierben. Már a kezdetektől erősen kötődött a sportvilághoz, ami nem véletlen, hisz’ óráit a tökéletesség és a pontosság jellemezte. Cégérhez számos szabadalom és forradalmi újdonság köthető: többek között az első koronával felhúzható zsebóra, vagy az első stopper, ami századmásodperceket mért.


A 30-as években fejlesztették ki a világhírű Monza sportórát és AUTomobiles és AVIAtion szótöredékekből elnevezett Autavia-t, az első stoppert autó és repülőgép „műszerfallal”.A hetvenes évek előtt számos Forma 1-es csapatot támogatott a TAG Heuer, majd 1970-ben hivatalos időmérője lett a legendás Scuderia Ferrari-nak, mely olyan sztár pilótákkal győzedelmeskedett, mint Jacky Ickx, Niki Lauda, vagy később Gilles Villeneuve. Élenjáró technológiára bizonyíték a Centrigraph mérőjük, amely egy időben 20 autót volt képes monitorozni, vagy a Microsplit, világon az első kisméretű LCD megjelenítésű quartz stopperóra századmásodperc pontossággal volt.
1985-ben partneri viszonyt kötöttek a McLaren csapattal. Később hivatalos időmérője lett a FIA F1 világbajnokságnak és az Indy-szériáknak. Ez a támogató lendület napjainkban sem lanyhult, sőt! És a száguldó cirkuszban most is úgy tűnik, hogy a legjobbakat választják: Kimi Räikkönen – TAG Heuer órával a karján – győzött a Maláj Nagydíjon.

Karosszéria

Egyedi és kortárs szemléletű tervezés nem mindennapi külsőt szült. Oldalról áramvonalas, mint egy sportkocsi, felülről elegáns, mint egy limuzin. Óraház sallangoktól mentes, két oldalt két gombsorral ellátott részek fényesen csillognak, középen pedig matt „fényezést” kapott. Jobb alsó részére logót és TAGHeuer feliratot gravíroztak. Fekete „szélvédőn” diszkréten illumináló számjegyek tökéletesen illenek az óra többi részéhez. A tükröződésmentes zafírkristály üveget nem kell félteni, hogy egyhamar megkarcolódik. A zsanérzáras szíj, mint manapság a sportóráknál szokás: kaucsuk. Ez a vízállóság (100m) miatt is előnyös.

Versenymotor

A TAG Heuer saját tervezésű (HR03), kvarcvezérlésű kaliber a szerkezet motorja. Nem mindennapi funkciókat felsorolni sem könnyű: óra, perc, dátum kijelzés, öröknaptár, ébresztő és második időzóna kijelzés, ezredmásodperces stopper, F-1 időmérő funkció, Best lap. Nézzük részletesen:
A standard időjelző mód (T1 mode) is rendelkezik egy extra funkcióval: energiatakarékos képernyőkímélő opció kikapcsolja a háttérvilágítást.
Legkomplexebb mód az F1. Itt három tizedes jegy pontossággal lehet köridőket mérni maximum 80 körig. Az elraktározott értékekből kalkulálható a legjobb idő (BEST LP mode). Egy kör nem lehet több, mint 60 perc. Időmérés mellet kijelzi a körök számát és az aktuális időt is. Mérés befejezése után megkapjuk a teljes időt és a megtett körök számát.
Chronograph üzemmódban (Ch mode) hagyományos stopperként lehet az órát használni maximum 100 órán át a már sokat hangoztatott 1/1000s pontossággal.
T2 (második időzóna) módban beállított időt egyidejűleg megjeleníti a fő idő alatt. Emellett AL (ébresztő) mód is jó szolgálatot tehet utazásunk alatt. A bonyolult szerkezet kezelése nem ördöngösség, rövid próbálgatás után minden egyértelmű.

Összegzés

Manapság üde színfolt egy ilyen technológiai műremek a nagy presztízsű chronogaph órák között, pláne, hogy a mai divattól eltérően nem mechanikus, hanem quartz-szerkezettel rendelkezik. Ez egy professzionális karóra, amit nem csak profi versenyzőknek, vagy F-1 csapattagoknak érdemes viselni. Alapfunkciói és dekoratív megjelenítés miatt az átlagos felhasználók is élvezhetik a felhúzás nélkül is évekig pontos karórát. Az Forma 1-es képességeket pedig például remekül kihasználhatja egy gokartozó csemetével rendelkező apuka a pálya mellől nyomon követheti fia fejlődését. Nem akarom elvitatni, hogy milyen nagyszerű vívmány egy ilyen kis szerkezetbe zárt ezredmásodperces pontosságú eszköz, de felmerül bennem egy kérdés, hogy mit ér az ekkora precizitás, ha egy átlagosan nem több, mint 0.2 másodperces reakcióidejű ember nyomja meg a stopgombot…


 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://oramutato.blog.hu/api/trackback/id/tr56835944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása