HTML

Óramutató.hu

Oris, Nomos, Fortis, Sinn, Tag Heuer, Frédérique Constant, Breitling, Jaeger-LeCoultre, Ferrari, Hamilton, Vacheron Constantin, Guess, GC, Kenneth Cole, Breitling for Beintley, MEXX, Officine Panerai hírei...

Címkék

Címkefelhő

2008.12.19. 10:07 Óramutató

Maximálisan minimalista – egyetlen mutatóval

Másodpercek, percek, órák és napok. Az időmérés leggyakrabban használt egységei. De nem a MeisterSinger legendás egymutatós óráinál! Az idő egyébként végtelen folyása ugyanis mintha lelassulna, egyetlen mutató jár csak körbe és körbe. Nyoma sincs a gyorsan siető másodpercmutatónak, sem a perceket könyörtelenül számláló mérőnek. Az egymutatós órák világában a legkisebb egység ugyanis az öt perc, azaz az óra tizenketted része. Egy tucat egység egy óra. A végletekig leegyszerűsített MeisterSinger No. 01 azonban nem tucat-óra, hanem egy igazi különlegesség az időmérő szerkezetek világában.

Történelmi gyökerek

Fél évezreddel ezelőtt még természetesnek, magától értetődőnek számított, hogy a kezdetleges hordozható időmérő szerkezetek csupán egy mutatóval rendelkeztek. A lassan körbe-körbe araszoló egyetlen pálcika jelképezte az idő könyörtelen múlását, igaz nem túl pontosan. Az akkori technológiai lehetőségek ugyanis még nem tették lehetővé, hogy az óra szerkezete megfelelően szabályozott legyen, a balanszkerék és az inga egyensúlya nem volt tökéletes. Az emberek életritmusa akkoriban azonban még nem is igényelte a másodpercnyi pontosságot, ez csak jobbára a 20-ik században vált elengedhetetlenné. Az óraszerkezetek egyre tökéletesebbé váltak, nagyságrendekkel növekedett a pontosságuk, hiszen az egyre gyorsuló világban az egyre túlhajszoltabb embereknek erre volt igénye. Hiszen tudjuk, minden perc számít. Kérdés, hogy valóban ilyen feszített tempóra van-e szükség a mindennapokban? A MeisterSinger válasza az, hogy nem! A No. 01 modell tervezői egyértelműen a feszültség feloldását, az idő látszólagos lassítását tűzték ki célul, mikor drasztikus lépésre szánták el magukat és szakítva az évszázados hagyománnyal elhagyták a másodperc és a percmutatókat. Az eredmény egy, az órakészítés gyökereihez visszanyúló, modern korunkban azonban inkább mégis forradalmi, mintsem anakronisztikus karóracsalád lett.

Tökéletes letisztultság

Egy MeisterSinger No. 01 órára először rápillantva hirtelen valami hiányérzete támad a szemlélőnek. Aztán ez a hiányérzet valami nyugodtságba fordul át. A minimalista design ugyanis végtelen egyszerűséget, nyugalmat áraszt. És pont ez volt a tervezők szándéka. Nincsenek cirádák, hullámok vagy rovátkák, felesleges feliratok vagy jelölések. Egyszerű, kerek formájú óratok, vékony, cseppet sem hivalkodó lünetta és egy kicsi, szintén szolid korona. Az üvegből készült, így a szerkezet működésébe bepillantást engedő hátlap hat csavarral van rögzítve. Az egyáltalán nem sportos, hanem sokkal inkább elegáns MeisterSinger No. 01 modelleket úgy alakították ki, hogy 3 bar nyomásig vízállóak legyenek, így nem kell aggódnunk akkor sem, ha véletlenül a vízben kötünk ki karunkon egy ilyen szerkezettel…
A zafírüveggel védett számlapon, - mely lehet fehér, fekete vagy elefántcsont színű – mindössze tizenkét szám és köztük tizenegy apró vonás látható. Minden jelölés és szám, valamint a gyártó nevének felirata is vékony, de jól olvasható, határozottan elegáns kialakítású. A számlap szimetriáját a nullával kétjegyűsített számok adják. Ettől is lesz már első pillanatban megfoghatatlanul érdekes és szokatlan, messzemenően egyedi a megjelenése. Az egyetlen, centralizált mutató is végtelenül egyszerű, elnyújtott ék alakú, magányosságának ellensúlyozását a tengelytől meghosszabbított ellendarab adja. Az ilyenre szokták azt mondani, hogy letisztult, sallangmentes. Mindent tartalmaz, melyre valójában szükségünk van, mégis maximalista, mégpedig a minimalizmus terén.

Egy ritka szerkezet

A rozsdamentes óratokban elhelyezkedő ETA 2801-2, kézzel felhúzható, teljesen mechanikus kaliber lengésszáma 28.800 A/h. A 17 köves szerkezet átmérője 25,6 mm, vastagsága 3,35 mm. Ez a szerkezet egyébként eredetileg rendelkezik perc és másodperc funkciókkal is, de ezeket a MeisterSinger tervezői értelemszerűen nem hasznosították. Az ETA 2801-2 kaliberrel szerelt No. 01 modell 42 óra járástartalékkal rendelkezik, így mindennapos figyelmet igényel a felhúzása.

Összegzés

A fekete vagy barna, marhabőrből készült, egyszerű csattal felszerelt modelleket többféle (38 és 43 mm) átmérővel, fekete, fehér és elefántcsontszínű számlapos kialakításban is megvásárolhatjuk. A különleges kialakításhoz és a magas minőséghez képest meglepően alacsony árú modelleket olyan órarajongóknak ajánljuk, akik az egyszerűséget, a letisztult formákat helyezik előtérbe és nincs szükségük az ezredmásodpercek rohanó világára. Elegáns, nem hivalkodó, mégis egyedi modell büszke tulajdonosa lehet az, aki a MeisterSinger No. 01 család valamelyik tagját választja.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://oramutato.blog.hu/api/trackback/id/tr7831177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása