HTML



Óramutató.hu

Oris, Nomos, Fortis, Sinn, Tag Heuer, Frédérique Constant, Breitling, Jaeger-LeCoultre, Ferrari, Hamilton, Vacheron Constantin, Guess, GC, Kenneth Cole, Breitling for Beintley, MEXX, Officine Panerai hírei...

Címkék

Címkefelhő

2008.12.19. 10:14 Óramutató

Breitling Emergency – segít, ha baj van

ER. Ez a szinte mindenki által ismert mozaikszó egy világszerte népszerű tévéfilmsorozatnak köszönhetően mára fogalommá vált. Emergency, azaz vészhelyzet. Egy pilóta bármikor kerülhet szorult helyzetben, ha műszaki okok vagy ellenséges tűz következtében gépének elhagyására kényszerül. Ilyenkor sem marad azonban remény és segítség nélkül, feltéve, hogy egy Breitling Emergency karóra ketyeg a kezén.

 

Sok olyan márkanév van a világon, melynek említése esetén azonnal és egyértelműen a repülés jut eszünkbe, gondoljunk csak a Boeingra, az Airbusra vagy akár a Szuhojra. Az óragyártók között is van néhány, melynek említése estén gondolkodás nélkül a repülésre asszociálunk. Ezek közül is kiemelkedik az 1884-ben alapított, patinás svájci óramanufaktúra a Breitling, melynek neve összeforrt az aviatikával, hogy már szinte szinonimái egymásnak. A pilótaóráiról elhíresült cég logója, a szépen ívelt szárnyak által közrefogott hajóhorgony és az azon elhelyezett stilizált B betű rendkívül értékes és elismert brand-nek számít az egész világon. Számos légierő pilótái viselik karjukon a Breitling által gyártott időmérő szerkezeteket, ugyanakkor a világsztárok is szívesen villognak egy ilyen magas presztízsű órában. A márka mindennapi használói a repülőnapok legnagyobb sztárjai is, a sugárhajtású repülőgépeken lélegzetelállító manővereket bemutató kötelékek, mint például az olasz Frecce Tricolori, a brit Red Arrows vagy az amerikai Thunderbirds és a Blue Angels.

A Breitling órák mindegyikét a míves kidolgozás, a gazdag díszítettség és a kompromisszumok nélküli minőség jellemzi. A funkcionalitás is kiemelkedően fontos azonban, hiszen egy pilótának a levegőben olyan órára van szüksége, melyben bármikor, bármilyen helyzetben vakon megbízhat. Cikkünkben éppen egy ilyen, különleges tudású modellt, a Breitling Emergency típust mutatjuk be, mely jól ötvözi az egyedi designt és az adott helyzetben akár az életben-maradást segítő funkcionalitást. Ezt a forradalmi jelentőségű pilótaóra típuscsaládot 1995-ben mutatták be először, azóta kedvelt és elismert modellé váltak a minőségi órákat kedvelők körében.

Hamisítatlan design

Ha a különböző gyártók katalógusait böngésszük, akkor sok hasonló kialakítású órával találkozhatunk, a Breitling termékei azonban már design szempontjából is egyediek, kiemelkedőek. Az Emergency modellek is magukon viselik azokat a jellegzetes stílusjegyeket, melyek már-már a márka védjegyeinek számítanak. Az órára pillantva azonnal feltűnik a nagy méretű, jobb oldali alsó korona, ez a hangsúlyos formai elem az Emergency modelleket jól megkülönböztethetővé teszi a többi pilótaórától. A lünetta meglehetősen vaskos, ugyanis helyet kaptak rajta az égtájak jelölései és a közbenső fokbeosztások is. A számlapot egy mindkét oldalán tükröződésmentes bevonattal ellátott, a mechanikai sérüléseknek ellenálló zafírüveg védi.A számlap színe - változattól függően - lehet citrom és narancssárga, illetve kék vagy fekete, valamint létezik olyan verzió is, amelynél maga az óratok aranyozott. Két kis képernyőt is találunk a számlapon, a felső az éppen aktuális funkciót mutatja, míg az alsó, nagyobb kijelző a mért értékeket. A mutatók egyszerű, lándzsa alakúak. Mivel egy nagy igénybevételre tervezett karóráról van szó, ezért az Emergency modelleket elsősorban fém csattal ajánlja a gyártó, azonban természetesen választható a sportos kaucsuk, vagy az elegáns bőr szíjjal is.Az Emergency modellek designja összességében visszafogott, nem hivalkodó, mégis elegáns és egyedi.

Kettő az egyben

A minőségi óragyártásban is elterjedtek a modern, igényes kialakítású kvarc szerkezetek, ugyanis bizonyos esetekben jobban megfelelnek a funkcionalitás által támasztott igényeknek, mint az automata szerkezetek. A különleges modelljeiről híres, az innováció iránt elkötelezett Breitling az egyik élenjáró ebben a technológiában, az Emergency modellekben is egy saját, az ETA Thermoline 988.352-os továbbfejlesztésével létrehozott B76-os típusú kvarc kalibert találunk. A 43 milliméter átmérőjű, titánból készült, csavarozott hátlapú óratokban lapuló szerkezet azonban igencsak különleges, hiszen a hagyományos kronográf funkciók mellett, naptár és ébresztő, valamint egy teljesen önálló vészjeladó is helyet kapott benne. Erre egyébként utal a számlapon elhelyezett felirat, mely jelzi a vészjeladó frekvenciáját is (121.5 MHz).

Mivel a Breitling Emergency két alapvető funkciója szerkezetileg és az áramellátást tekintve is teljesen külön van választva (2 darab 3 Voltos Lithium gombelemet helyeztek el a tervezők), ezért nem fordulhat elő az, hogy éppen akkor merül le a telep, amikor vészhelyzetben szükség lenne a jeladónak az energiára. Az óratok jobb oldalán, alul található korona kitekerésével aktiválhatjuk a vészjeladót, mely a saját elkülönített energiaellátása révén akár 48 órán keresztül képes két antenna (egy beépített fő és egy kihúzható pót) segítségével a 121.5 MHz-es hullámsávon sugározni a mentőcsapatok által fogható jelet. Ez a nemzetközileg ismert hullámsáv van ugyanis fenntartva a légi járművek vészjeleinek. Mindezt a gyártó által megadott hőmérsékleti (-10 és + 85 Celsius fok között) és nyomás (maximum 3 bar) intervallumban.

Amennyiben a pilóta a repülőgép elhagyására kényszerül katapultálás vagy kényszerleszállás következtében, akkor a kiképzésben tanultaknak megfelelően olyan helyen igyekszik bevárni a mentőalakulatokat, ahol biztonságban van, és a helikopterek is le tudnak szállni. A vészjeladó hatékonysága természetesen erősen függ a terepviszonyoktól, hegytetőn állva akár 400 km sugarú körben is fogható a jel, ugyanakkor egy szurdokvölgyben ez 7 km-re is lecsökkenhet.

Megvásárlás előtt egyébként egy, az órára rögzített méretes címke figyelmeztet, hogy ne próbáljuk meg kíváncsiságból kitekerni a vészjeladó antennáját, mert a tévesen, minden ok nélkül leadott jelzés komoly következményeket von maga után.

A Breitling kiadta az Emergency Mission típust is, ez azonban több szempontból is különbözik a most bemutatott modellektől.
Az Emergency modelleket elsősorban a professzionális felhasználók, katonai és polgári pilóták számára tervezték, de a különleges technológiák iránt érdeklődők, vagy veszélyes extrém sportokat űzők is a vásárlók közé tartozhatnak. Az óra ára a tudásához és a minőségéhez képest nem nevezhető magasnak, hazánkban a
Watch de Luxe üzleteiben vásárolható meg.

  •  

 

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://oramutato.blog.hu/api/trackback/id/tr40825097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chr(27) 2009.02.06. 12:15:28

Bear Grylls is ilyet visz magával a túlélőtúráira (+1 kés, +1 tűzszerszám, +1 kulcs víz)
süti beállítások módosítása