HTML



Óramutató.hu

Oris, Nomos, Fortis, Sinn, Tag Heuer, Frédérique Constant, Breitling, Jaeger-LeCoultre, Ferrari, Hamilton, Vacheron Constantin, Guess, GC, Kenneth Cole, Breitling for Beintley, MEXX, Officine Panerai hírei...

Címkék

Címkefelhő

2010.03.23. 20:36 swiss watch

Fortis, Volkswagen, Űr

Még röpke két évnek kellene eltelnie ahhoz, hogy a Fortis megünnepelhesse alapításának századik évfordulóját, ám úgy tűnik ez a néhány év ide vagy oda nem oszt, nem szoroz a grencheni székhelyű márkánál. Az új Spaceleader immár a második modell, amellyel a Fortis centenáriumát ünnepli, és ha ilyen tempóban haladnak, akkor vagy nem marad semmi a tényleges évfordulóra, vagy valami igazán meghökkentővel kell majd előállniuk.

Ellentétben az első jubileumi modellel, ennek a darabnak van előfutára, és ráadásul sok elemet sikerült is átemelni a majdnem negyven évvel ezelőtti Spaceleaderből. Már ez az egykori óra is sok tekintetben különbözött akkori társaitól, és már akkor az űrbe, és így a jövőbe mutatott, amikor a Fortis-t még a legkevesebben kapcsolták össze az űrrepüléssel. A korai Spaceleader tokjának formája szinte semmiben sem különbözött az abban a korban hihetetlen mennyiségben gyártottakétól, annak fekete színe együtt a polírozott lünettával, a sima, fekete szíjjal és a viszonylag mély számlappal azonban korát jócskán megelőzve valóban futurisztikusnak hatott.

Ezek az elemek a jelen Spaceleaderjén is visszaköszönnek. A tervezői munkát azonban ez esetben nem a cégvezér irányítása alatt lévő formatervezői csapat végezte, hanem a Volkswagen Design szakemberei. Ezt a megoldást a Fortis egyébként előszeretettel alkalmazza a limitált példányszámú modelljeinél, pontosabban azoknál, amelyek nem a standard kollekció valamely darabjának értékes fémből készült változatai. Mivel kevésbé meglepő módon a Volkswagen Design elsősorban a gépkocsik tervezésében szerzett tapasztalatot, így érthető, hogy miért is a kerek, gömbölyű formák uralkodnak. Bármennyire is keressük, a tokon egyetlenegy éles szöget sem találunk. Ebbe beletartozik az is, hogy a fülek is teljes egészében hiányoznak. A Fortis-nál ez nem jelent azonban feltétlenül teljesen új, ismeretlen területet. Jó néhány évtizeddel ezelőtt a Flipper modelleket is hasonló koncepció mentén készítették, igaz, azokat egy hagyományos megjelenésű keretbe kellett bepattintani ahhoz, hogy viselni is lehessen. Az új Spaceleader esetében jogosan merül fel a kérdés, hogy fülek híján mégis mi fogja majd azt a szíjhoz. A válasz a képeken jól kivehető: a kaucsuk szíj pontosan a tok kétharmadát fogja közre, az elmozdulást pedig az egyben koronavédőként is szolgáló kronográf nyomógombok akadályozzák meg.

Annak ellenére, hogy a Volkswagen tervezte az órát, a számlap az, ahol a legkevésbé kaptak szabad kezet - elvégre mégiscsak ez határozza meg leginkább egy márka stílusát. A Fortis-ra jellemző igen erős kontrasztok, a háttértől élesen elkülönülő számok, illetve a funkcionalitás jegyében kifejezetten puritán, mégis nagyon határozott megjelenés itt is maradéktalanul felfedezhető. Az elrendezését illetően újdonságról nem lehet beszámolni, mindent a szokott helyén találunk: kismásodperc kilenc, óra- és percösszegző hat, illetve tizenkettő, dátumablak három órában. A számlap peremére került robusztus indexek segítik a pontos idő leolvasását, amelyek közül a negyedekben lévők a számlap fölé is benyúlnak. Ezek pusztán esztétikai funkciót szolgálnak jól illeszkedve a vaskos óra- és percmutatókhoz. E kettő árnyékában elveszik a kronográf másodpercmutatója. Itt azonban tudatos döntésről van szó: a szinte egészében fekete színű mutatónak csak a feje fehér, így nem szól bele a két vastag mutató és a számlap játékába.

A megbízható működésért a kronográf kaliberek igáslova, az ETA/Valjoux 7750 felel, amelynek az energiát egy Fortis díszítette rotor szolgáltatja. Jubileumi darabról lévén szó, a Fortis Spaceleader by Volkswagen Design kronográfot 2012 példányban készítik. Az adott darab sorszámát a hátlapon találjuk.

ITT KAPHATÓAK Fortis órák BUDAPESTEN
ITT KAPHATÓAK Fortis órák BUDAPESTEN

Fortis hivatalos honlapja

Szólj hozzá!

Címkék: volkswagen fortis óramutató timemaster


A bejegyzés trackback címe:

https://oramutato.blog.hu/api/trackback/id/tr171863441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása