HTML



Óramutató.hu

Oris, Nomos, Fortis, Sinn, Tag Heuer, Frédérique Constant, Breitling, Jaeger-LeCoultre, Ferrari, Hamilton, Vacheron Constantin, Guess, GC, Kenneth Cole, Breitling for Beintley, MEXX, Officine Panerai hírei...

Címkék

Címkefelhő

2009.11.24. 16:18 swiss watch

Nagy nevek és az iPhone

Tagadhatatlan, hogy az Apple mobiltelefonja számos korábbi termékéhez hasonlóan kultikus tárggyá vált. Persze, itt sem csupán egy egyszerű termékről van szó, hanem egy egész marketingkoncepció is rejlik mögötte a AppStore formájában. Az ebben rejlő lehetőségeket kezdik felfedezni maguknak az óragyártók is, egymásra licitálva egyre komplexebb alkalmazásokat készítettnek el és bocsátják azokat ingyen rendelkezésre.

 

Az iPhone lehetőségeit először a Bell&Ross próbálta meg kiaknázni, az elkészített alkalmazás azonban meglehetősen szerényre sikeredett. Csupán a márka zászlóshajójának számító BR01 modell szerepelt benne és az csak az aktuális időt mutatta. Semmilyen egyéb funkcióval nem bírt. A hiányosságokkal persze tisztában voltak, így az új változatban egyrészt már több modell közül választhatunk, amelyek funkcióit is használni lehet, így például a járástartalékot kijelző modell esetében az iPhone rázásával lehet úgymond felhúzni az órát, míg a kronográfnál a megfelelő gombokat megnyomva lehet mérést végezni. Ha valaki sok nézegetés és nyomkodás után úgy gondolja, hogy élőben is megnézne egy órát - vagy ha igazán örömet akar szerezni a márka marketing osztályának akkor szívesen venne is egyet - úgy a hozzá legközelebbi márkakereskedés elérhetőségét is fellelheti.

A Breitling ennél sokkal összetettebb koncepcióval állt elő, amelynek középpontjába legújabb büszkeségét, a B01 Chronomatot állította. Az kronográf funkciói természetesen működőképesek, ám ennél sokkal többet kínál a pilótaórák királya. Lehetőség nyílik az óra részletes megismerésére beleértve a funkciókat, illetve a kalibert is. Ezt egészíti ki az a kis alkalmazás, amely segítségével 360 fokban szabadon elforgathatjuk az órát, magyarul mindenhonnan megnézhetjük. Ahogy az a Breitling népszerűbb modelljeinél megszokott, úgy a B01 Chronomat is rengeteg változatban készül - csak számlapból 18 különböző változat kapható. És akkor nem említettük még az acél és a különböző arany tokokat és a gazdag színválasztékot. A saját modellünk kiválasztásához is segítséget nyújt ez a kis alkalmazás, és ha már ezt megtettük, akkor mehetünk is a legközelebbi kereskedésbe, amelyek listáját szintén megtalálhatjuk.

A Piaget harmadikként állt elő a saját értelmezésével, igaz ennek kidolgozottsága inkább a Bell&Ross-szal vethető össze. A modell a Polo FortyFive kronográf, amely egy másik időzóna idejét is képes kijelezni. A funkciókat itt is modellezték, sőt a kronográf flyback funkciója is működik. Ahogy az első kettőnél, így itt is megkereshetjük a legközelebbi kereskedést.

A Jaeger-LeCoultre negyedikként szállt be, viszont gyökeresen más elképzelések mentén alakítatta ki a saját programját. A nagy becsben álló svájci márka három modelljén, a Reverso Squadra, a Reverso Gyrotourbillon 2 és a Master Compressor Diving Pro Geographic segítségével egy órás gyakornok szemszögéből ismerteti meg alkotásait az érdeklődővel. Persze biztos, ami biztos alapon, nem árt előtte megismerkedni a mesterség szakszókincsével, amelyhez egy meglehetősen részletes szószedetet készítettek, amelyben a rugóháztól kezdve a Clous de Paris és holdfázison át egészen a tourbillonig szinte mindent felsoroltak. A gyakornokot természetesen ki is kell képezni, így összesen hat, kéthetente bővülő tanfolyam során "kell" egy kronográf összeállításának lépéseit, a szerkezet díszítésének finomságait, a polírozás és gravírozás rejtelmeit elsajátítani, a gyémántok beültetését pedig a Reservo Nován gyakorolhatjuk. A "tanfolyamok" végén három "mesterkérdésre" kell válaszolni, a szerencsés nyertest pedig vendégül látják a vallée de joux-i manufaktúrában, ahol persze körbe is vezetik. A fent említett három modellen túl további hatvannál is többet szerepeltetnek még, igaz, csak felsorolásszerűen, az alapvető információkat mellékelve. Ezek közül nyolcat azonban részletesebben is kidolgoztak, így olyan technológiai újításokat is virtuálisan kipróbálhatunk, mint a Master Compressor Diving Pro Geographic mélységmérője, vagy a Master Geographic időzóna váltása, illetve az AMVOX2 Chronograph kronográfja, amelyet az óraüveg megfelelő helyen való megnyomásával üzemeltethetünk.

Nem véletlenül szerepelteti a két konzervatívabb óragyártó is a dinamikusabb, sportos modelljeit. Az iPhone-non keresztül ugyanis mindnyájan a kvarc válság idején született, mostanra lassan középkorúvá váló és remélhetőleg anyagilag is megszilárduló generációt kívánják elérni, és egyben rámutatni arra, hogy a modern műszaki eszközök és a mechanikus szerkezetek között messze nem olyan nagy a szakadék, mint ahogy gondolták, sőt, sokkal több a közös, mint a különbség.

Szólj hozzá!

Címkék: breitling jaeger lecoultre piaget óramutató kronográf breitling for bentley watch de luxe


A bejegyzés trackback címe:

https://oramutato.blog.hu/api/trackback/id/tr521549150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása