HTML

Óramutató.hu

Oris, Nomos, Fortis, Sinn, Tag Heuer, Frédérique Constant, Breitling, Jaeger-LeCoultre, Ferrari, Hamilton, Vacheron Constantin, Guess, GC, Kenneth Cole, Breitling for Beintley, MEXX, Officine Panerai hírei...

Címkék

Címkefelhő

2009.11.22. 09:17 swiss watch

Új testet ölt a Jaeger-LeCoultre klasszikusa

Hosszú ideig kellett azoknak várniuk, akiknek mindig is egy automata Jaeger-LeCoultre Reversora fájt a foguk. Hét évtizednél is több időnek kellett ahhoz eltelnie, hogy az egyik legelismertebb svájci manufaktúra előálljon ezzel az újítással, megtartva azonban az egyik legkeresettebb termékük báját. A beépített 970-es kaliberrel a régi-új Reverso a dátumot nagy formátumban jelzi ki, és egy második időzóna idejét is képes megjeleníteni.

 

A Reverso az Art Déco egyik ikonjává vált, és a saját keretein belül maga is hozzájárult az irányzat diadalának hirdetéséhez. Amióta 1931-ben megalkották, töretlenül képviseli annak a kornak az esztétikai értékeit, és jóformán alig-alig változott csak. A letisztult vonalai és visszafogott eleganciája, tiszta, geometriai formái már-már legendává érnek, és mégis egyfajta frissességet hordoznak mind a mai napig.

Az automata Reverso, a Reverso Grande Automatic a Reverso kollekció minden idők legnagyobb méretű tokját kapta, de a növekedés ellenére is sikerült megőrizni az arányokat és így az óra identitását is. Magát a tokot ötvennél is több elemből állítják össze. Maga a koncepció nem egyszerűen csak önmagáért öltött testet, hanem egy konkrét igényt elégített ki - a lovaspólót játszó, Indiában szolgáló brit tisztekét. A karórák üvegei a sport űzése közben rendszeresen betörtek, ennek kiküszöbölésére alkotta meg a Jaeger-LeCoultre az elfordítható számlapú karórát. Manapság persze már nem az ütésállóság az egyik fő szempont, hanem sokkal inkább az, hogy az óra egy rejtett oldallal is rendelkezik. Ide pedig jóformán akármit lehet gravíroztatni, és az sem véletlen, hogy a világ szerencsésebb tájain az órák közül a Reversok a legkedveltebb nászajándékok. A mechanizmus, amellyel a számlapot elfordíthatjuk, olyan kifinomult megoldásokat tartalmaz, hogy nehéz minőségi hamisítványokat készíteni róla. Ez persze nem azt jelenti, hogy nincsenek, de ezek annyira elnagyoltak és durvák, hogy gyakorlatlan szemmel is azonnal ki lehet őket szúrni.

A tokba a manufaktúra 970-es kaliberét építették. A rugóházat úgy méretezték, hogy ötven órányi járástartalékot biztosítson, így az elterjedt automatákkal szemben valamivel hosszabb ideig jár. A felhúzásról a rotor gondoskodik, ez azonban csak egy irányba forogva képes feszíteni a rugót. A rotor tengelye azonban kerámia csapágyban fekszik, így az se kenést, se karbantartást nem igényel. A szerkezet tervezőjét dicséri, hogy az összes funkciót az árva koronával tudjuk beállítani.

A Reversok számlapja az évtizedek során alig változott, és ugyanez érvényes a Grande Automatic-ra is. Az ezüstözött és gilosált világos számlap kiváló hátteret nyújt a három központi mutatónak, míg a kismásodpercnek hat óránál a napszak indikációval kell közösködnie. A kékített mutatók felelősek a helyi idő kijelzéséért, és ezeket összehangolták a tizenegy órában lévő dátumablakkal is, azaz az időzónákat átlépve elég csak a mutatókkal foglalkozni, a dátum magától végzi a dolgát. A második vagy referencia időzóna fekete nikkel mutatója pedig a napszak indikációval áll közvetlen összeköttetésben.

A számlap talán egyedül kritizálható része éppen a központi mutatók; a kékített óra- és percmutatót rossz fényviszonyok között ugyanis nehéz megkülönböztetni. Ugyanakkor a döntés érthető, hiszen egy élénk színű mutató nagyon nem illett volna az óra képéhez, ahogy egy nagyon más formájú sem. Összességében azonban ez az egyetlen kompromisszum, amit a Reverso Grande Automatic esetében kötnünk kell. A korábbi tökéletlenségeket, mint például a dátumablak vagy vízállóság hiányát, mind orvosolták.

ITT KAPHATÓ
Itt kaphatóak a Jaeger-LeCoultre órák

Szólj hozzá!

Címkék: jaeger lecoultre óramutató kronográf reverso watch de luxe


A bejegyzés trackback címe:

https://oramutato.blog.hu/api/trackback/id/tr351543137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása