HTML



Óramutató.hu

Oris, Nomos, Fortis, Sinn, Tag Heuer, Frédérique Constant, Breitling, Jaeger-LeCoultre, Ferrari, Hamilton, Vacheron Constantin, Guess, GC, Kenneth Cole, Breitling for Beintley, MEXX, Officine Panerai hírei...

Címkék

Címkefelhő

2009.05.19. 16:28 Óramutató

Kerámia az IWC-nél

Egyre jobban elterjed az órakészítés világában a kerámia alkalmazása. Leggyakrabban a lünettát, a kronográf nyomógombjait, illetve az óra tokját szokták ebből az anyagból készíteni, ami karcállóbb, mint az acél, az arany vagy éppen a titán. Számos márka alkalmazza már a kerámiát órái készítésénél, az IWC-nél nagyobb figyelmet 2006-ban, a Pilot’s Watch Double Chronograph készítése során szenteltek a cirkónium-oxidnak. Ebből formálták meg az óra tokját.
 

Ezt követően, 2007-ben már a Pilot’s Watch Double Chronograph Edition Top Gun tokja is fekete, high-tech kerámiából készült, az Ingenieur Automatic 44mm lünettája pedig szintén fekete kerámiából. 2008-ban aztán a Pilot’s Watch Chrono-Automatic Edition Top Gun is beállt a kerámiatokkal rendelkező órák sorába. A 2006-os debütálást követően a márka állítása szerint ők az első óramanufaktúra, amelyik használja ezt az exkluzív, ugyanakkor robusztus anyagot, a Double Chronograph pedig már a harmadik IWC modell, stílusos high-tech anyagból megalkotva. Sokaknak felmerülhet itt a kérdés, hogy valójában nem a Rado volt-e az a márka, ami az elsők között alkalmazta a kerámiát. Az IWC állítása szerint az öröknaptárral ellátott 1986-os Da Vinci modell volt az első, melynek fekete tokja cirkónium-oxidból készült. Ugyanakkor a Rado 1986-ben még csak az Integral kollekció szíját készítette kerámiából, a tokot csak pár évvel később, 1990-ben a Ceramica modellnél.

Az első high-tech kerámiából készült tok a fekete Da Vinci modellt díszíti, a második óra pedig, amelynél ezt az anyagot használták, a Pilot’s Watch kollekció egyik automata kronográfja volt. A 2006-ban megjelentetett Pilot’s Watch Double Chronograph lett ezáltal a harmadik, kerámiatokkal rendelkező IWC óra. Az 1980-as évek közepéig a kerámiát főként gépjárművek és számítógépek alkatrészeinél, illetve sebészeti eszközök gyártásánál alkalmazták kedvező tulajdonságai miatt, manapság azonban már fontos szerepet játszik az órakészítés világában is. A kerámiatok készítése igen összetett folyamat, melynek köszönhetően ára az aranyéval vetekszik.

 A tiszta, majdnem fehér kerámiaport színezés után formákba öntve, 1500 és 2000 Celsius fok között égetik, melynek eredménye az rendkívül kemény cirkónium-oxid. Az égetés során a parányi porszemekből nagy sűrűségű és szilárd halmazállapotú anyag keletkezik. Ezt követően egy komplex hűtési procedúra következik, melynek kulcsfontosságú szerepe van a finom, rácsos szerkezetű anyag szerkezetének megőrzésében. Magát az óratokot gyémánt végű eszközökkel igazítják a kívánt formára. A high-tech kerámia sav- és ütésálló, könnyű és a titánhoz hasonlóan hypoallergén.

Szólj hozzá!

Címkék: kerámia iwc


A bejegyzés trackback címe:

https://oramutato.blog.hu/api/trackback/id/tr171131687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása