HTML

Óramutató.hu

Oris, Nomos, Fortis, Sinn, Tag Heuer, Frédérique Constant, Breitling, Jaeger-LeCoultre, Ferrari, Hamilton, Vacheron Constantin, Guess, GC, Kenneth Cole, Breitling for Beintley, MEXX, Officine Panerai hírei...

Címkék

Címkefelhő

2009.05.08. 12:30 Óramutató

Megérkezett a Grand Carrera Calibre 36 RS Caliper Chronograph

A tavalyi Baselworld egyik tündöklő csillaga volt, ám akkor még csak tanulmányként dobogtatta meg a sportkronográfok rajongóinak szívét. Idén tavasztól azonban bárki szert tehet az időközben számos elismeréssel és díjjal kitüntetett TAG Heuer Grand Carrera Calibre 36 RS Caliper Chronograph-ra, a világ első olyan kronográfjára, amely tizedmásodperces pontossággal mér, és azt ténylegesen le is lehet olvasni.

Ellentétben a tavaly bemutatott tanulmány Calibre 36 RS Caliper Chronograph-fal, amely akkor csak rozsdamentes acélból készült tokba zárva mutatta meg tudását, idén már titán külsővel is kérhető, amely a titán-karbid bevonat révén és a sportórák körében egyre szélesebb teret nyerő irányzatnak megfelelően teljes egészében fekete. Sportórákhoz híven - főleg olyanoknál, amelyet a motorsport ihletett meg - a tok vonalvezetésénél úgy tűnik, hogy ha csak egy gondolat erejéig is, de figyeltek a Cw együtthatóra is. Ezen egyébként nagyon nem kell csodálkozni annak tudatában, hogy a tok megformálásánál együttműködtek a japán Ken Okuyamával, akinek keze alól olyan "jelentéktelen" munkák kerültek ki, mint például a Ferrari Enzo külseje. Az "áramvonalasított" tervezésre talán a legjobb példa a lekerekített fülek és a a 43 mm átmérőjű tok vonalát hűen követő kronográf nyomógombok.

A mindkét oldalán tükröződésmentesített domború zafírüveg alatt találjuk a számlapot, amely szintén teljes egészében a technikai sportok jegyében született. A kronográf hat és három óránál lévő összegzőit a Grand Carrera kollekcióra jellemző módon nem hagyományos mutatók segítségével olvashatjuk le - ilyeneket hiába is keresünk - ebben a forgó korongokon lévő skála és egy-egy piros marker segít. A számlapon a korongok hídjának hangsúlyos szerep jut. Külön figyelmet szenteltek annak, hogy az óra műszaki jellegét erősítő híd megjelenése egyben esztétikus is legyen. A megoldást a bevált genfi csíkozás jelentette, és ugyanezt a díszítést találjuk a három óránál lévő percösszegzőt kiemelő acélperemnél is. A kilenc óránál elhelyezett kismásodperc sem a hagyományos módon mutatja a másodperceket, ugyanis a mutató lineáris skálán jár. Egyelőre meglehetősen kevés azon órakészítők száma, amelyek a másodpercek múlását ily módon képesek megjeleníteni. A Calibre 36 RS Caliper Chronograph ráadásként tartogatja azon képességét, hogy a tizedmásodperc pontosságú kronográfját ténylegesen le is lehet olvasni. Erre szolgál a számlap peremén lévő gyűrű, amelyet a tíz óránál elhelyezett nagyméretű koronával tudunk mozgatni. Használata meglehetősen egyszerű: a mérés megállítását követően a kronográf központi másodpercmutatójához illesztjük a gyűrű piros markerrel jelzett részét, majd a nullától nulláig terjedő skálán megkeressük azt az értéket, amely tökéletesen illeszkedik a legközelebbi percindexhez. Ezzel pedig meg is kaptuk a tizedmásodperc értékét. Ezek után már szinte kár is megemlíteni, hogy az óra mindezeken túl a dátumot is kijelzi négy és öt óra között, illetve a lünettát tachiméter skálával is ellátták.

Az ilyen teljesítményhez természetesen nem egy akármilyen szerkezet szükségeltetik, ugyanakkor a TAG Heuernek csak részben kellett úttörőmunkát végeznie. Ugyan valóban egy saját fejlesztésű kaliberről van szó, az alapokat azonban a Zenith legendássá vált El Primero automata kronográf szerkezete szolgáltatta. Az RS 36 kaliber oszlopkerekes, ahogy ez egy ilyen "kaliberű" órától el is várható. E szerkezet féllengéseinek száma is nagy elődjéhez hasonlóan óránként 36000, azaz 5 Hz. Akik a szerkezet rejtelmeit szeretnék megfejteni, azoknak kapóra jöhet a hátlap zafírüvegbetétes hátlapja, így működés közben egy-egy megoldásra akár fény is derülhet.

A tok anyagától függően az órát fémszíjjal vagy kaucsukszíjjal szállítják. A fekete titán tokhoz jár a kaucsuk, míg a rozsdamentes acélhoz a háromsoros, eltérő módon felületkezelt fémszíj. Mindkét szíjváltozat végén nyomógombos zsanérzárat találunk, természetesen színben és anyagban a tokhoz igazítva.

Szólj hozzá!

Címkék: tag heuer kronográf


A bejegyzés trackback címe:

https://oramutato.blog.hu/api/trackback/id/tr461109656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása