HTML

Óramutató.hu

Oris, Nomos, Fortis, Sinn, Tag Heuer, Frédérique Constant, Breitling, Jaeger-LeCoultre, Ferrari, Hamilton, Vacheron Constantin, Guess, GC, Kenneth Cole, Breitling for Beintley, MEXX, Officine Panerai hírei...

Címkék

Címkefelhő

2009.03.23. 09:45 Óramutató

A mérnök úr kronográfja - IWC Big Ingenieur Chronograph

A platinából, vörösaranyból vagy rozsdamentes acélból készült Big Ingenieur Chronograph-on mindent megtalálunk, ami jó, innovatív és rendkívül nehezen elnyűhető. Ez alatt elsősorban az IWC saját, 89360 kronográf kaliberét, a flyback funkciót, a hosszabb mérési időtartamok könnyen áttekinthető módon való megjelenítését és a megnagyobbított méretű, lünettáján tachiméterrel ellátott tokot kell érteni. Megemlítendő még, hogy a sokak által feleslegesnek tartott lágyvas belsőt elhagyták, így az óra viselése nagyobb mérete ellenére is kényelmes. Ehhez azért természetesen hozzájárul a tok, a fülek és a szíj ergonomikus kialakítása is. Az órát tehát egyértelműen a mindennapos viselésre szánták. Azoknak, akik szívesen nézegetik, amint az IWC saját szerkezete végzi a munkáját, külön örömet jelent, hogy az üvegbetétes hátlapon keresztül ezt gond nélkül megtehetik.

A tipikus Ingenieur tokon ismét csiszoltak egy kicsit: az átmérőt 45,5 milliméterre növelték, aminek köszönhetően a tok egésze egy kicsit kecsesebbnek, ezáltal pedig elegánsabbnak tűnik. Ugyanakkor az IWC-nél mindig is arra törekedtek, hogy az Ingenieurt robusztusabbá tegyék. A Big Ingenieur Chronograph koronája ezen igyekezet jegyében kapott koronavédőt, amely a korona tengelyére merőleges ütésektől védi a koronát. Az integrált kronográf nyomógombok kialakítása is hasonló megfontolásból ered. Az ily módon kialakított tok így 120 méteres mélységig válik vízállóvá.

Az óra igazán meggyőző oldala - méltóan az Ingenieur névhez - az óra 89360 kalibere, annak is a felhúzásért felelős része. Az energiaátvitelt sikerült olyan hatékonnyá tenni, hogy a rotor méretét és tömegét is csökkenteni lehetett, így a kopásnak kitett alkatrészeket kevésbé veszi igénybe. A rotor rugós csapágyat kapott, így jóformán bármilyen irányból érkező ütést csillapítani tud.

A flyback kronográf számos, különböző funkciói ilyen adottságok mellett tökéletesen látják el feladataikat. A központi kronográf másodpercmutató a rövid, legfeljebb egy perc hosszú időtartamok mérésére szolgál. Értelemszerűen ezt használjuk, ha 1000 méteres távolság függvényében szeretnénk a tachiméterről leolvasni az átlagsebességet. A nullázó gomb megnyomására egy éppen futó mérésnél a másodpercmutató visszaugrik nullára, és ugyanazzal a lendülettel folytatja is a mérést. A kronográf legnagyobb előnye azonban a kétmutatós segédszámlap, amely értelemszerűen a hosszabb mérési idők leolvasását könnyíti meg, hiszen nem kell az összegzőkön leolvasott értékeket összeadogatni. A szerkezet további különlegessége, hogy a kronográf hosszabb működése alatt sem esik a billegő amplitúdója. Szintén említésre méltó, hogy a kismásodperces és dátumablakos 89360 kaliber 68 órányi járástartalékkal bír, ebből a szempontból is felülmúlva a legtöbb kronográf társát.

Az óra mindhárom változatához (platina, vörösarany, rozsdamentes acél) alligátorbőr szíj jár.

4 komment

Címkék: iwc kronográf ingenieur flyback


A bejegyzés trackback címe:

https://oramutato.blog.hu/api/trackback/id/tr551011681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mesekukac 2009.03.23. 12:02:53

nem rossz, de inkább a Portugieser...

halló figyel valaki? 2009.03.23. 15:30:10

Nos, ez elviekben egy PR cikk volna a közismert nevén Schaffhausen órák egyik szép darabjáról.
Ehhez az órához az abszolute profizmus, a kimagasló garanciális feltételek, a minőség, a tartósság és nem utolsósorban a magas ár tapad.
A cikk ellenben hemzseg a he'jesírási hibáktól, elütött ragoktól, de van pl. tripla szóismétlés is...
Mindeközben nem jön át, hogy mégis ki is ennek az órának a célközönsége (nyilván nem a Mérnök társadalom...) nem derül ki, milyen árkategóriában van a termék, és teljesen homályban marad, mi is ennek az egész terméknek a lényege, mitől is a világ egyik legszofisztikáltabb darabjáról beszélünk...
Nem kéne megfizetni egy cikkírót, vagy egy lektort, vagy egy órást, vagy inkább kérjen be pár fogyasztói visszajelzést, ott a hibákat más szemszögből néznénk...

Óramutató 2009.03.23. 20:17:13

@halló figyel valaki?:

Az észrevételek sajnos helytállóak. Mentségünkre csupán a téves időzítést hozhatjuk fel: ennek szerdán kellett volna kimenni, értelemszerűen nem így. A baj már megtörtént, a menthetőt mentettük (a helyesírási hibákat és a súlyosabb stilisztikai hibák javítottuk). Elnézését kérjük és reméljük e botlásunk ellenére is olvasónk marad.

halló figyel valaki? 2009.03.25. 15:13:42

Ilyen válasz esetében érdemes leadni a további javítandókat is, hamár homár...

koronája e igyekezet
folyatja a mérést

Köszönöm, jó értékesítést ehhez a csodálatos termékhez.
süti beállítások módosítása