HTML

Óramutató.hu

Oris, Nomos, Fortis, Sinn, Tag Heuer, Frédérique Constant, Breitling, Jaeger-LeCoultre, Ferrari, Hamilton, Vacheron Constantin, Guess, GC, Kenneth Cole, Breitling for Beintley, MEXX, Officine Panerai hírei...

Címkék

Címkefelhő

2010.03.24. 18:58 swiss watch

Áramvonalas Colt a Breitlingtől

A Breitling kollekció belépőszintű órái közé sorolhatjuk a Colt GMT modelleket, amelyek nemrég estek át egy „ráncfelvarráson”, és immár egy „+” jegyet viselnek nevük mögött. Ettől függetlenül a klasszikusabb darabokra vágyók továbbra is dönthetnek még a korábbi változat mellett, az ugyanis a Breitling kollekció része marad. A Coltokat jellemző határozott stílus, és erőt sugárzó külső természetesen az új Coltnál is megmaradt.

Természetesen a funkciók terén nem jelentkezett újdonsággal a grencheni gyártó, így azokat továbbra is a négy központi mutató segítségével olvashatjuk le, illetve a dátumhoz a három órában lévő ablakra kell egy pillantást vetni.

A kiöregedő Colt GMT - avittnak csak a GMT+ társaságában tűnhet

A Coltok eredetileg a manapság már meglehetősen szűkösen fellelhető és ugyancsak borsos áron gazdát cserélő Unitime modellekből nőttek ki, ugyanakkor megjelenésükben jóformán semmi közöset nem találunk már. A két Colt GMT között azért nem ennyire drasztikus a különbség, azonban mégiscsak jól elkülöníthető a két modell más-más formanyelve. Míg a korábbi egyértelműen a légcsavaros repülőgépek műszerfaláról ismert világot viszi tovább, és így szükségszerűen a tokon is megfigyelhetőek még az 1950-60-as években gyökerező vonalak. A GMT+ azonban egyértelműen a XXI. század szülöttje, és ennek megfelelően egy-két régi Breitling axiómával is szakít. Ilyen például a mozgalmas számlapok használata, ahol egyik skála szinte a másikat érte. Még olyan egyszerű modelleken, mint a GMT-nél is megfigyelhető az erre való törekvés. A repülésben azonban úgy tűnik végérvényesen lezárult az analóg eszközök használatának világa, legfeljebb a legalapvetőbb műszereket duplázzák meg analógokkal. Mivel a Breitling elsősorban a repüléshez kötötte magát, így kénytelen-kelletlen követni kell a fejlődést. Ezt ráadásul egy olyan időben kell megtennie, amikor a mechanikus kaliberek reneszánszát éljük, közhellyel élve a múltat kell a jövővel összeegyeztetnie. Megoldásként a formanyelvet találták, aminek a GMT+ több szempontból is eleget tesz.

Az egyre nagyobb méret utáni hajszában az új Colt GMT+ is „felszedett” néhány millimétert, a 41,3-as átmérőjével azonban átlagosnak számít. Az egész megjelenés a megszokott erős és markáns jelzőkön kívül talán még az áramvonalassal írható le. Különösen igaz ez a fémszíjas változatra, de a bőr-, illetve kaucsukszíjas változatoknál is hézagmentes az illeszkedés a tokkal. A legszembetűnőbb azonban a számlap letisztultsága. Igaz ez annak ellenére, hogy a számlapon jócskán maradt még felirat. Sokat segített azonban, hogy a második időzóna 24 órás skálája a számlap peremére került. A lünettán is csak a legszükségesebb számok szerepelnek. Annak ellenére, hogy a számlapot a letisztultság jellemzi, az indexek alá koncentrikus körök formájában mégis sikerült egy új esztétikai elemet becsempészni. Nehéz ugyanakkor megbarátkozni a fekete számlapos változatoknál a világos hátterű dátumablakkal.

Ahol a két Colt GMT nem különbözik, az a szerkezet: mindkettejükben a B32 kaliber végzi a munkát. Ez ugye az ETA 2893-2-én alapszik, és mint minden Breitling kaliber, ez is rendelkezik kronométer tanúsítvánnyal. A lünetta 15 perces osztása már sejteti, hogy az óra nem csak a levegőt elemüknek érzőket kívánja megszólítani, hanem ezzel és 500 méteres vízállóságával a búvárkodás szerelmeseinek is szeretne kedvezni.

 

ITT KAPHATÓAK BUDAPESTEN BREITLING ÓRÁK
Itt kaphatóak Breitling órák

Magyar nyelvű Breitling honlap linkje

 

Szólj hozzá!

Címkék: breitling óramutató watch de luxe


A bejegyzés trackback címe:

https://oramutato.blog.hu/api/trackback/id/tr941865845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása