HTML

Óramutató.hu

Oris, Nomos, Fortis, Sinn, Tag Heuer, Frédérique Constant, Breitling, Jaeger-LeCoultre, Ferrari, Hamilton, Vacheron Constantin, Guess, GC, Kenneth Cole, Breitling for Beintley, MEXX, Officine Panerai hírei...

Címkék

Címkefelhő

2010.03.04. 21:11 swiss watch

Sellita a megmentő?

Mint közismert, hamarosan búcsút inthetünk annak, hogy lépten-nyomon szinte minden svájci órában ETA vagy azon alapuló kaliberekbe bukkanjunk. Alternatívát a Sellita által gyártott kaliberek, illetve nyersszerkezetek nyújtanak, amelyek teljes mértékben csereszabatosak a jól bevált ETA szerkezetekkel, egyedüli kérdés csupán az, hogy a Sellita és az ETA babérjaira pályázó többi gyártó képes lesz-e a kívánt mennyiségben szállítani.

Az ETA termelésének visszafogása elsősorban a nyersszerkezetekre, az "ébauche"-kre vonatkozik. Leegyszerűsítve ezeket a félig kész szerkezeteket kitként kell felfogni, amely magában foglalja az alaplemezt, a hidakat, a teljes kerékművet, a szabályzót és a felhúzó, illetve állítószerkezetet. Egyebek mellett a gátlószerkezet nem része egy "ébauche"-nek. Az ETA számos okot nevezett meg, kezdve a hamisítványok készítésétől (a nyersszerkezetek meglepően sok, jobb esetben replikákba, rosszabban minőségi vagy silány klónokba építették be), a svájci óraipar újabb válságától való félelmen át (az ETA nyújtotta minőségi kaliberek miatt nem érdek a fejlesztés), a Swatch csoporton kívüli márkák, azaz a konkurencia nehéz helyzetbe hozásáig terjed. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a jövőben ne találkoznánk majd ETA kaliberekkel olyan márkákban, amelyek nem tagjai a Swatchnak, hiszen kész szerkezetek továbbra is szállítani fognak. A Breitling például bevallotta, hogy egyelőre bármi is legyen az ETA kaliberek ára, kénytelen-kelletlen tőlük fogja beszerezni a kalibereket. A megnövekedett beszerzési költségek pedig értelemszerűen a termékek áraiban is jelentkezni fognak.

Európában meglepő módon mindössze alig-alig van olyan cég, amely megfelelő mennyiségben képes óraszerkezeteket előállítani - hatványozottan igaz ez mechanikus szerkezetekre. Az ETA-nak így alapvetően nincsen túl sok jelentős méretű versenytársa. Így elméletileg labdába rúghatnának az ázsiai versenyzők is, ám ennek következtében a piac egyes kategóriái között még nagyobbra nyílna az olló. Ázsiában valószínűleg egyedül Japán rendelkezik olyan gyártókapacitással, amely esetleg a keletkező űrt be tudná tölteni. Bármilyen meglepő, jelenleg úgy néz ki, hogy a szinte mindent, így svájci kalibereket is másoló Kína jelenleg egyszerűen nem képes elegendő mennyiséget gyártani. Azaz mechanikus szerkezetek terén Európa közvetlen vetélytársa egyelőre Japán. Látni kell azonban, hogy a piac meghatározó részét a „Swiss Made” órák teszik ki. Svájci kaliberek tökéletes japán másai sem nyerhetik el ezt a talán túlságosan is igen sokra becsült védjegyet.

Az óraiparban járatosok, ha csak nyögvenyelősen is, de csak-csak beismerik, hogy egyszerűen túl sok márka van a piacon. Az, amit itthon láthatunk az üzletek kirakataiban csupán a jéghegy csúcsa. Egy órát vásárolni szándékozó, azonban az órák terén teljesen járatlan ember egyszerűen nagyon nehezen fog tudni dönteni, ha nem csak az ár a szempont. A gazdasági válság előtt jóformán csak tőkével és egy formatervvel kellett rendelkezni ahhoz, hogy órát lehessen gyártani. Az összes szükséges technológiát és nyersanyagot beszállítóktól lehetett beszerezni. Így értelemszerűen egy másik rés is nyílt azon cégek között, akik valóban előbbre viszik az óraipart és azok közt, akik csak a szegmens árrésére hajtottak rá. Ebből a szempontból érthető, a fejlődés veszélybe kerülésének érve. A K+F ugyanis költségekkel jár, viszont a piacon eddig soha nem látott számú vállalkozás osztozott.

Azzal, hogy az ETA nyersszerkezetek idén jóformán kihalnak, kihez fognak azok fordulni, akik eddig tőle szerezték be a kalibereket? Az elmúlt néhány évben számos márka eljutott oda, hogy saját kalibereket fejlesszen ki, és felhagyjon nyersek vásárlásával. Ezt persze úgy állítják be, hogy manufaktúrává váltak, hiszen saját maguk építik, fejlesztik szerkezetüket, ami igaz is, csupán a motiváció hátterét hallgatják el. Annak ellenére, hogy már csak a méretgazdaságosság miatt is az ilyen házon belül gyártott szerkezetekkel szerelt órák drágábbak, igazából a fogyasztó (is) nyer. A Breitlingnél maradva, például végre előálltak egy saját kronográf szerkezettel is. Az előzőt kerek negyven évvel azelőtt mutatták be.

SW300 szemből...

Azok, akik nem rendelkeznek elég erőforrással ahhoz, hogy saját szerkezeteket fejlesszenek ki (egy kronográf kaliber fejlesztése a költségeket tekintve igen könnyen megközelítheti egy tourbillon-ét, azonban egy kronográfért messze nem lehet annyit elkérni a vevőktől) kénytelenek lesznek más megoldást találni. Jelenleg rengetegen figyelik a Sellitát. Ez a szintén svájci gyártó az ETA beszállítójaként nőtte ki magát, és egyelőre az SW200 kaliberéről ismert leginkább. Ez az ETA 2824-2 kaliber mása, szinte alig-alig különbözik tőle. Az ETA-nak azonban még legalább másik két igen népszerű kalibere van: a 2892 és a Valjoux 7750. A Sellita ezek másával is előállt az SW300 és SW500 formájában.

... és hátulról

Az SW300 és SW500 ugyan nem egytől egyig tökéletes másai, klónjai a két ETA kalibernek, azonban méretüket és funkciójukat tekintve teljes egészében megegyeznek. Figyelembe véve, hogy az SW200 milyen gyorsan lett népszerű, valószínűleg a minőséggel sem lesz gond. A két kaliber, tehát teljes mértékben csereszabatos lesz az ETA két kaliberével, azaz, ahova utóbbiakat be lehet építeni, oda az előbbieket is be lehet. Egyelőre nem sikerült közelebbi barátságot kötni egy SW500-sal, de remélhetőleg a 7750-es műanyag alkatrészeit fémből készültekre cserélték.

Az SW500, a 7750 ikre

Persze nem csak a 2824-2, 2892 és 7750 az, amelyet az ETA-tól szereznek be, ám a Sellita azzal, hogy a legnépszerűbbek alternatíváját kínálja először, jókora előnyre tesz szert. Ezek a kaliberek pedig nyersszerkezetként is kaphatóak lesznek, így az egyes márkák kedvükre díszíthetik és módosíthatják őket. Kész ETA kaliberek esetében ez nem lesz egyszerű, hiszen azokat szét kell előbb szerelni, majd újra összeállítani, ami az amúgy is magas beszerzési költséget még inkább megdobja. Ugyan egyelőre a Sellitáról mondható el, hogy az ETA örökösének tűnik, számolni kell azzal is, hogy mások is be fognak lépni a versenybe. Ha esetleg valaki az ETA szerkezetek másolása miatt csóválná a fejét, nem kell aggódnia – a szabadalmak mind lejártak.

Szólj hozzá!

Címkék: eta óramutató kronográf sellita


A bejegyzés trackback címe:

https://oramutato.blog.hu/api/trackback/id/tr81809916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása