HTML

Óramutató.hu

Oris, Nomos, Fortis, Sinn, Tag Heuer, Frédérique Constant, Breitling, Jaeger-LeCoultre, Ferrari, Hamilton, Vacheron Constantin, Guess, GC, Kenneth Cole, Breitling for Beintley, MEXX, Officine Panerai hírei...

Címkék

Címkefelhő

2010.02.24. 19:42 swiss watch

ORIS - A helikopterek szerelmeseinek

Kevés olyan márka van, amelynek kollekciójában ne lennének repülés ihlette darabok. Igaz ez például a Cartier-re is, amelyekről elsőre ezt nem is feltételeznénk. Ugyanakkor ezek az órák mind a merevszárnyas repüléshez, azaz a repülőgépekhez kapcsolódnak, azon márkák száma azonban, amelyek a forgószárnyas repülést, azaz a helikoptereket emelik piedesztálra meglehetősen kevés, sőt ritkaság számba megy.

 

Tény, hogy helikoptert vezetni sok tekintetben összetettebb feladat, mint repülőgépet, laikusoknak pedig leginkább egy gömbnek egy gömbön való egyensúlyozásához szemléltethető. Ennek megfelelően meglehetősen kevés a helikopterekkel műrepülést végző csapatok száma, s talán az egyik legnevesebbel, a Blue Eagles-szel az Oris működik együtt. Órát kifejezetten számukra eddig még nem alkottak - bár az Oris Meisterflieger nyilván rájuk is célzott - ezt a hiányosságot az Oris Blue Eagles Limited Editionnel pótolják.

Az óra több különlegességgel is büszkélkedhet. Elsőként nyilván az említendő meg, hogy az óra limitált példányszámban, pontosan 1969-szer készül. Mint a legtöbb esetben, a szám jelen esetben is egy évszámhoz kapcsolódik, konkrétan a Blues Eagles kötelék alapításának éve. Az ő logójuk látható a számlapon is hat, illetve jelen esetben tizenkét óránál, amely kialakításában szintén különlegességet rejt magában, hiszen ez az Oris első, 24 óra skálázású darabja. A háttérül szolgáló fekete számlap az Oris pilótaóráinál megszokott mértani mintázatot kapta. A leolvashatóságot elősegítő nagy kontraszt ebben a műfajban alapkövetelmény, így világos, hogy a számok és indexek csak is fehérek lehetnek. Ezek mindegyike a Super-LumiNova lumineszcens festéknek köszönhetően sötétben is leolvasható. Szintén ezt segíti elő, hogy magán a skálán világos háttérrel emelték ki a nappali időszakot. Ezzel harmonizál a kismásodperc szintén acélosan fehér pereme. A számlap legszélére helyezték a lünettát, amelyet a függőleges koronával mozgathatunk. Skálázása szintén 24 órás, így leginkább második időzóna kijelzésére használhatjuk. A pilótaórákra jellemző, csúcsára állított háromszög ül tizenkét órában. Ennek valójában sokkal inkább a számlapon lenne a helye, azonban esztétikai okokból meglehetősen furcsán nézne ki, ha a háromszög felett még egy 24-es számjegy szerepelne. Annak ellenére, hogy alapvetően egy hárommutatós, dátum indikációs modellről van szó, a számlapon meglehetős dinamizmus uralkodik, jól illeszkedve ezzel a helikopteres műrepülő csapat image-hez.

A 45 milliméter átmérőjű, ám annál nagyobbnak tűnő tok formáját tekintve újdonságot nem fedezhetünk fel, azok megegyeznek a BC4 kollekció formájával. Az alapvetően kör alakú formát a fekete lünetta sikeresen alakítja párna formájúvá. A színt a megszokott vákuumplazmás eljárással hozták létre, egyben megnövelve a felületi sérülésekkel szembeni ellenállást is. A lünettát a fülek vonalában négy polírozott csavar rögzíti a szálcsiszolt rozsdamentes acél tokhoz, műszakias jelleget kölcsönözve ennek az időmérőnek. Ez a fajta összeállítás is egyedinek számít az Orisnál, így a hölsteiniek valóban kitettek magukért.

A mutatók mozgatásáért az Oris 653-as szerkezete felel, amely az ETA 2836-2 kaliberén alapszik. Az elvégzett módosítások szembetűnőek, így az új név adása nem tűnik fellengzősnek. Az átalakítás során a központi másodpercmutatóból kismásodperc lett, az óramutató 24 óra alatt jár körbe 12 helyett, és elhagyták a hét napjának kijelzését. A 653-as azonban megtartotta az alapkaliber egyéb műszaki paramétereit, így többek között gyors dátumállítással, másodperc stoppal és 38 órás járástartalékkal bír.

A meglehetősen nagy Oris Blue Eagles Limited Editionhez kellően széles, 24 milliméteres fehér varratú fekete bőrszíj jár, amely így az egyébként viszonylag nehéz óra viselését is kényelmessé teszi. Az Oris a limitált modellek mellé rendszerint egy, az órához szorosan kapcsolódó kis figyelmességet is csatol a díszcsomagoláshoz. Nincs ez másképp ennél a modellnél sem. Stílszerűen a Blue Eagles csapat felvarrója dukál az óra mellé.

ITT KAPHATÓAK Oris
 ÓRÁK BUDAPESTEN

Itt kaphatóak a Oris órák

Oris hivatalos honlapja

Szólj hozzá!

Címkék: poen oris óramutató kronográf


A bejegyzés trackback címe:

https://oramutato.blog.hu/api/trackback/id/tr541787619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása