HTML

Óramutató.hu

Oris, Nomos, Fortis, Sinn, Tag Heuer, Frédérique Constant, Breitling, Jaeger-LeCoultre, Ferrari, Hamilton, Vacheron Constantin, Guess, GC, Kenneth Cole, Breitling for Beintley, MEXX, Officine Panerai hírei...

Címkék

Címkefelhő

2010.02.10. 19:20 swiss watch

Új kollekció az Alpinánál

A néhány évtizedes szenvedést követően az ezredfordulóra végképp eltűnt Alpina alig három év elmúltával újra nekirugaszkodott, és a tervezők alig néhány év alatt tetszetős és bő kollekciót állítottak össze. Különösen említésre méltóak a regulátor elrendezésű darabjaik. Az ilyen komplikációjú órák esetében általában a klasszikus külsőre szokás asszociálni; nem úgy az Alpinánál, amelyet a sportos, dinamikus külső jellemez. Az biztos alapok lerakása után eljött az ideje annak, hogy az extrémsportokat követően más területekre is belépjenek. A célkeresztbe az autóversenyzés került, és a motorsport ihlette kollekció első darabja az Alpina 12 Hours of Sebring Automatic Chrono GMT.

Ahogy az óra nevéből is kiderül, az alkalmat a floridai Sebring pályán megrendezett 12 órás futam adja. Ugyanakkor kevésbé ismert, hogy az Alpina már tavaly is a futam hivatalos időmérője volt, ám akkor még nem álltak elő egy kifejezetten a verseny szellemiségéhez köthető órával: egyszerre kell ugyanis megfelelni a futam hosszú múltjából fakadó klasszikus stílusnak illetve a versenyzés természetéből adódó dinamikus, sportos követelményeknek.

A tok vonalvezetése az, ahol leginkább tetten érhető a klasszikus formavilágnak való megfelelés, még az anyag tekintetében, amely rozsdamentes acél sem kell különlegesre számítani. A 47 milliméteres átmérője, illetve a vákuumplazma bevonat azonban már aligha nevezhető hagyományosnak. A szintén fekete, széles és vastag lünetta kezelése valószínűleg kesztyűben sem okoz nehézséget, az autóversenyzés műszaki jellegét pedig a hat csavar hivatott hangsúlyozni. Ezek mellesleg polírozottak, erős kontrasztot keltve így a matt lünettával illetve tokkal. Ugyanezek a színek köszönnek vissza a számlapon is, ahol a különböző méretű, lumineszcens, fehér arab számok emelkednek ki a fekete háttéren. A központból egyszerre négy mutató is végzi a reá szabott munkát, így az óra- és percmutatón kívül innen olvashatjuk le a kronográf másodpercmutatóját illetve a második időzóna piros hegyű mutatója is itt helyezkedik el, amelynek skálája a számlap peremén kapott helyet. Hat illetve tizenkét órában helyezték el az összegzőket. Az óraösszegzőn pirossal emelték ki a 12-es számjegyet ezzel is utalva a futam hosszára.

Az összesen hat mutató és a dátumgyűrű mozgatásáért az Alpina AL750 szerkezete felel. Ez a jól ismert ETA 7750-es kaliberen alapszik, azonban ahogy arról már a számlap is árulkodik, a rokonság inkább mondható távolinak. Az Alpina nem is az egész szerkezetet szerzi be, hanem csak a nyerset, a módosításokat pedig házon belül végzik el. Ebbe éppúgy beletartozik a hidak díszítése, a rotor és a felhúzó szerkezet áttervezése, mint a kismásodperc elhagyása illetve a második időzóna kijelzésének megvalósítása. Magához a kronográf szerkezethez nem nyúltak. A kaliber pontosságáról illetve megbízhatóságáról adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre, erre azonban nyilván figyeltek a Genf külvárosában lévő telephelyen.

Magát az órát először a verseny kezdetekor fogják bemutatni, és azt követően az idei bázeli vásáron is. Mivel az órával az 58. Sebring futamnak állítanak emléket, ezért az órát limitált példányszámban (158 darab) készítik csak el.

Szólj hozzá!

Címkék: óramutató kronográf


A bejegyzés trackback címe:

https://oramutato.blog.hu/api/trackback/id/tr871747314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása