HTML

Óramutató.hu

Oris, Nomos, Fortis, Sinn, Tag Heuer, Frédérique Constant, Breitling, Jaeger-LeCoultre, Ferrari, Hamilton, Vacheron Constantin, Guess, GC, Kenneth Cole, Breitling for Beintley, MEXX, Officine Panerai hírei...

Címkék

Címkefelhő

2010.01.27. 18:45 swiss watch

Óratechnika – munka a tokon II.

Az előző részben ismertetett labdához hasonlóan jól használható, univerzális és olcsó megoldás sajnos minden problémára nem létezik. A tokok csiszolása-polírozása is egy ilyen nehéz terület, melynek csupán egyetlen pici része az, ahol a gondos házilagos eljárás szinte tökéletesen helyettesítheti a profi gépi munkát.

Ez a meglehetősen szűk terület a szálcsiszolással mattított felületeket foglalja magába, de itt is csak az inkább gömbölyded felületeket. Síkokat semmiképp sem munkáljunk meg. Akkor sem jó alkalmazni, ha a szomszédos felületek éleit meg kell óvni, vagy ha azok polírozottak, esetleg más irányba csiszoltak. Gyakorlatlan amatőr inkább csak szálcsiszolt óracsattal próbálkozzon, amikor először használ Scotch-Brite™, vagy hozzá hasonló csiszolólapot. A más célból forgalmazott, de akár barkácsáruházakban is kapható lemez kb. 6 milliméter vastag, nyitott, gomolyag szálszerkezetű, melyet műgyantakötés tart egyben. A műgyantával bevont szálakon tapad maga a csiszolóanyag is, amely különböző finomságú lehet. A szivacsszerűen puha anyag a rajta csiszolt anyagokat szinte körbeveszi, ezért nem alkalmas síkok kialakítására, de cserébe egyenletesen csiszol, soha nem mar bele az anyagba. Érdemes tehát kísérletezni vele! A mélyebb ütődéseket, karcokat lehetőleg a későbbi szálirányban dolgozva előre tüntessük el csiszolófával, majd a munkadarabot fektessük a lemezre!

A szép, párhuzamosra csiszolt szálak kialakításához ne legyünk szégyenlősek, vagy restek szamárvezetőt, esetünkben egy egyszerű vonalzót használni! E mellett, hosszú, egyenletes mozdulatokkal húzzuk majd a munkadarabot, mindig csak egy irányban, s nagyon ügyeljünk a hibák elkerülésére, amikor a mozdulat végén elemeljük a csiszolt tárgyat! Jó eredményt lehet így elérni, de a szakműhelyekben nem folyhat hasonló kísérletezés. Ott az efféle munkákat erős, de lassú fordulatú géppel végzik.

A különféle finomságú és 10-20 centiméter átmérőjű Scotch-Brite™ korongokkal gyorsan lehet dolgozni, de nagyon könnyen tönkre is lehet tenni egy tárgyat. Ennek elkerülésére a csiszolástól megvédendő felületeket hőálló ragasztócsíkokkal fedik le. Az órásnak még így is óvatosan kell dolgoznia. A korong, bár szerkezete folytán jól hűti önmagát, nem okozhat túlmelegedést, mert a fólián túl maga a műgyanta kötőanyag is könnyen megolvadhat.

 

Házilagos körülmények közt túlmelegedéssel ugyan nem kell számolni, de a fényesre polírozott felületeket meg kell védeni valahogyan. Az otthon használatos, celluxszerű ragasztócsíkok egyáltalán nem tökéletesek erre a célra, de ha egy elég erős tapadású, erősebb szalagot találunk, az talán jó lehet. A profiknak persze, a hőálló ragasztószalagok formájában erre is van jó megoldása. 8.KÉP, hőálló maszkoló szalagok
Macerásabb, de jó eredményt hozhat az olykor az órások által is alkalmazott lakkozásos kitakarás. Ehhez a majd csiszolandó felületet ragasszuk gondosan körbe, aztán lakkozzuk be a védendő részt valamilyen gyorsan száradó, erős lakkal! Ez ne legyen átlátszó, hogy a határfelületeket jól láthassuk, amikor a száradás és a ragasztószalagok eltávolítása után esetleg javítani kell. Már lehet is csiszolni, hiszen a lakk védi a megfelelő részeket. Később aztán oldószerrel eltávolítjuk a lakkot és jól megcsodáljuk félprofi munkánk profi eredményét!

Folytatjuk...

 

Szólj hozzá!

Címkék: óramutató kronográf


A bejegyzés trackback címe:

https://oramutato.blog.hu/api/trackback/id/tr291707171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása